Kezdőoldal » Tudományok » Helyesírás » Melyiktől kapsz gutaütést?

Ignis Subdialis kérdése:

Melyiktől kapsz gutaütést?

Figyelt kérdés

2021. jan. 13. 16:14
1 2 3 4 5 6 7 8 9
 81/88 anonim ***** válasza:
20%

Ez itt a probléma, hogy az, aki nem ismeri az idejekorán jelentését, még jól meg is magyarázza, hogy miért hülyeség a valódi jelentés! :D Az egy érvelési hiba, hogy azért igaz valami, mert sokan úgy gondolják, azaz hogy jelen esetben azért ez a jelentése, mert a posztoló csak ilyen értelemben hallotta eddig mindenkitől...

#72 hozzászólása abszolút egyértelmű. Bár az első meglátása szubjektív, a másik két pontból pontosan kiderül, hogy milyen alkalmazásban hibás a két kifejezés.

2021. márc. 9. 22:08
 82/88 anonim ***** válasza:
87%

Nem "sokan", hanem szinte mindenki.

A nyelvtan alapvetően egy idő után az általánosan elterjedt és használt formákat nyilvánítja helyesnek. Jelen esetben teljesen szembemegy ezzel. És ez baj.

2021. márc. 10. 08:08
 83/88 anonim ***** válasza:
100%
Nem szembemegy, csak nincs még elég indok a változásra. Én úgy látom 50%-50% arányban használják a két értelmét, ráadásul még csak nem is korosztályfüggő.
2021. márc. 10. 15:31
 84/88 anonim ***** válasza:
88%

Az egyik ilyen az igekötők számomra új használata. Pl. mikor FB-on valakire

"ráírnak".

Eleinte néztem, hogy összefirkálják az illetőt, vagy mit akarnak kifejezni ?

A másik ilyesmi a divattá tett rövidítés. pl. szivi (szívesen), pari (paradicsom),

sali (saláta), tali (találkozás) és minden efféle félbehagyott szó , -i végződéssel.

A szomszéd 8 éves gyereke decemberben pl. "kariajit" várt, nem karácsonyi ajándékot.

Az ékezetek nélkül írt szövegek. Régen azon törték magukat a tanárok, hogy ráérezzünk, hol kell rövid, hol kell hosszú magánhangzóval írni egy-egy szót.

Ma ez már nem gond, semmilyen ékezetet nem írnak.

Ezen kívül a "csácsumicsá", "csubidázlak", "huss!", "csőváz" és a hasonló búcsúzási módok, a börtönszlengtől az angolból érkezett nyegleségig minden.

2021. márc. 10. 18:31
 85/88 anonim ***** válasza:
33%

Tökéletesen helyes a ráír, és az emberek egy jelentős részének meg nincsenek ékezetei.

De tessék, hogy a kérdésre is válaszoljak:

az ilyen viselkedés, amit egyesek itt bemutatnak, sokkal jobban felcsesz, mint néhány félanalfabéta vergődése.

2021. márc. 10. 19:46
 86/88 anonim ***** válasza:
100%

Eleinte nekem is furák voltak az igekötős neologizmusok, pl. ráír, bevállal, de ha belegondolsz, ezek mind más jelentésárnyalatot hordoznak, mint a sima "ír neki", "vállalja".

A rövidítésekből sok engem is kiakaszt, ugyanakkor rengeteg olyan van, ami teljesen beépült a nyelvbe, a mozi, autó, csoki, reptér mind ilyen.

Az ékezet nélküliség szerintem is igénytelenség, minden telefonon lehet ékezettel írni (laptopon, PC-n meg pláne).

#85 egy ilyen kérdésnél várható volt, hogy ilyen válaszok jönnek, mint az eddigiek, mit vártál, vadász? :)

2021. márc. 11. 00:36
 87/88 anonim ***** válasza:
89%

" Tudjátok mi az ijesztő? Hogy engem pl már nem zavar. Ha értem, hogy mit akart leírni, akkor már fel sem veszem. "

#40 ! Ugyanazt erzem en is, mint te, az ekezetek nelkuli iras eseteben.

Aki szovegertes teren elegendo tudassal bir (nem, mint en), elakadas nelkul, semmit nem felreertve, felreertelmezve olvas ilyen szovegeket. Akinek nehezere esik folyamatosan ugyelni arra, hogy ne alkalmazzon ekezeteket, azok kozul is sok folyekonyan es hibatlanul olvas effele szovegeket. Sot! Felolvasas eseten azonnal fordit, tehat a hianyzo ekezeteket mar helyre teve olvas egy eredetileg "ekezetmentesse tett" szoveget.

( : ojjé! LEgyilkolom a klaviaturat! :)

No, nekem ez az egyidejű olvasás+fordítás csuklóból megy, pedig semmi egyéb nem segít, mint a szövegkörnyezet. Ha egy-egy szó ékezettel két, vagy több jelentést hordoz, (mar-már, vagy-vágy...stb), akkor sem okoz egy pillanatnyi gondot sem a felolvasás.

Az engem ismerő emberek körében a fentieket az tette feltűnővé, mert agyi defektem miatt a tökéletes helyesírással készült szövegek esetében már nem mindig működik

az elakadásmentes hangos olvasás.

Az ekezetmenteseknel az olvasas plusz egyideju forditas is.

Van valamiféle nyelvtani magyarázata is ennek, vagy csak számomra sem világos, neurológiai problémára vezethető vissza ?

( # 85, pihenj! Válaszadás alól tőlem felmentést kaptál. )

( kedves #többiek! elnézést a helyesírási-, alaki- és egyéb elírásokért: sajnos,

ezekből is egyre több "akad". Pont. :)

2021. márc. 11. 09:15
 88/88 anonim ***** válasza:
80%

A "hogyishívják", az "ööööö".

Vagy amikor hallgatok egy pl. egy részletes receptleírást, tehát nem csak a hozzávalókat, hanem az elkészítés mikéntjét is. Minden mondat végén a

hangsúlyt felviszik, azt sugallva, hogy a mondatnak még nincsen vége.

-----

Illetve, amikor a hangsúlyokat, a nyelvre jellemző "dallamosságot" mellőzik,

egy hangon darálnak el olyan szöveget is, amiben párbeszédtől akár felkiáltó mondatig mindenféle előfordul. Egy érzelmektől fűtött románcot, vagy bármit

a hangsúlyok vonatkozásában kb. így adnak elő : [link]

2021. márc. 11. 14:31
1 2 3 4 5 6 7 8 9

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!