Melyiktől kapsz gutaütést?
Most próbálgattam és rájöttem, ha nem figyelek, néha az egyenlőre állást mondom n nélkül, így hibásan.
Szóval kinek a pap, kinek a paplan.
#30 Hasonlítsd össze az "előre" és az "enlőre" kiejtését is: melyik az egyszerűbb?
Szerintem típusban az egyelőre és a fiunk ugyanaz a jelenség, hogy nincs tisztában a jelentésével az illető, azért használ a kontextustól elütő szót. Többször hallottam úgy indokolni az egyelőre mellőzését, hogy "az egyenlőre egy értelmes szó, az egyelőre meg értelmetlen, ilyen szó nincs is". Ez ugyanaz, mint beszélni tanuló gyerekeknél, hogy a már ismert szavakat használják ismeretlen dolgok kifejezésére, ami gyakran okoz fejtörést egy felnőttnek, vagy éppen az ismert kifejezéseket "értik ki" egy számukra ismeretlen szövegből, mint ugye a klasszikus Weöres Sándor verses példa, hogy
"ki az a Géza malac"? ("Szárnyat igéz a malacra")
@32 Te egész konkrétan miről beszélsz?
Érted egyáltalán, hogy én mit mondtam?
Szárnyati Géza. Kétségbe vonod Géza létezését? :-DDD
Az egyelőre és az egyenlőre egészen mást jelent, mindkét szó létezik. Ahogy az egyel és az eggyel is. (Elképesztő, hogy az ide írók egy része is mennyire járatlan nyelvészetileg).
Aki a "ha és amennyiben" kifejezést kifogásolta, szintén zenész.
@36 Elképesztő, hogy az ide járok egy része milyen szinten funkcionális analfabéta.
Hogy jönnek ide a színészek?
Te bizonyára az vagy. A szintén zenész egy mondás, amelyet nem ismersz. Salamon Béla által játszott Vonósnégyes című jelenetből közismert. Akárcsak a "ha és amennyiben" kifejezést sem. (Amelyet egy másik válaszadó tévesen határozott meg).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!