Kezdőoldal » Tudományok » Helyesírás » Melyiktől kapsz gutaütést?

Ignis Subdialis kérdése:

Melyiktől kapsz gutaütést?

Figyelt kérdés

2021. jan. 13. 16:14
1 2 3 4 5 6 7 8 9
 21/88 anonim válasza:
86%
Aszt, eszt, puxi, köxy, esztet, asztat, wok,... Nagyon sok van...
2021. jan. 13. 21:21
 22/88 anonim ***** válasza:
54%

A "de viszont" kifejezésről:

"Ellentmondás, ellentét kifejezésére:

Az ó bornak új borrali töltése után keletkező ecetességet [...] távoztatni kell. De viszont láttam egy 1802-ki hordó jó aszúbort 1817-ben is ép állapotban (1856, tudományos szöveg)

Kölcsönösség kifejezésére is:

Várasbéli major külső jószágai nélkül; És ezek a’ nélkül de viszont ne maradjanak (tehát egyik se maradjon a másik nélkül. 1779, irodalmi szöveg); hozomány nélkül nincs házasság. [...] De viszont, házasság nélkül nincs úri jog! (egyik nélkül nincs a másik. 1877, irodalmi szöveg)

Híres de viszontozók közül néhány: Verseghy Ferenc, id. Fáy András, Baróti Szabó Dávid, Paulay Ede, Karinthy Frigyes, Balázs János. Ők nem tartották cikinek leírni. Persze honnan gondolhatták volna, hogy kerülni kell?

A nyelvművelők vagy a tanárok nem tudnak megváltoztatni vagy eltüntetni egyetlen nyelvi elemet sem. Csupán a figyelem középpontjába állítanak néhányat: rendszerint éppen terjedő jelenségeket, divatokat (a de viszont ellen is akkor léptek fel, amikor észrevehetően terjedni kezdett).

Ebben az értelemben nyelvművelői sikertörténettel van dolgunk: van egy n + 1-edik valamink, amitől felállhat a hátunkon a szőr, amit kerülhetünk vagy amit kikorrigálhatunk a szövegeinkből. Klassz."

"Ha és amennyiben":

Az a helyes, amit az emberek használnak. Márpedig azt használják, hogy ha és amennyiben. Ráadásul ennek a mondatbevezetőnek (hagyományosan talán „kötőszónak” hívják) nagyon precízen meghatározható, sajátos funkciója van.

Nos, ezt a szófordulatot általában jogászok alkalmazzák. Ez körülbelül azt fejezi ki (ha precízen használják, de miért is beszélne mindenki jogászul?), hogy ’amennyire, ha egyáltalán’. Például: Ha és amennyiben a vevőnek panasza van a termékkel kapcsolatban, a forgalmazónak kötelessége a panaszokkal foglalkozni. Értsd: ’ha egyáltalán van panasza, azzal foglalkozni kell, és ha több panasza van, azokkal mind foglalkozni kell’. Minél több panasz, annál több foglalkozás.

Tehát nekem a fent említett két kötőszó együttes használatától nem áll a szőr a hátamon. Amitől feláll a szőr a hátamon az a következő:

- Mi a vélcsid a napszemcsimről? (Erre azt tudnám válaszolni, hogy: Szarcsi!)

- Ez fantasztikusan kicsomisztikus!

Aki ezeket a kifejezéseket használja, és terjeszti, azokat kellene becsomizni, és kiröpcsizni a világűrcsibe, hogy ott vhogy talizzon vkivel, ha és amennyiben ez létrejön, nem fogom sajnálni, de viszont az udvar közepén énekelni fogom a Te deum-ot!

2021. jan. 13. 22:08
 23/88 TR75 ***** válasza:
84%

Gutaütést nem kapok. Ahogy telnek az évek, kezd nekem is megkopni a helyesírásom, figyelmetlenebb is vagyok. "Mellet, kellet" néha becsúszik. Amikben régen biztos voltam, ma már időnként megakasztanak, aztán, ha lusta vagyok utánanézni, szinonimát keresek, vagy megváltoztatom a szórendet.

Azt nem mondom, hogy a kaotikus szövegek miatt néha nem forgatom a szemeimet, de ha a lényegét ki tudom bogarászni, akkor nincs vele gondom. Sosem voltam nyelvtannáci, de az igaz, hogy régebben valamelyest zavart. Ma már nem. A szándékot nézem, ami az írás mögött van.

2021. jan. 13. 22:29
 24/88 Wadmalac ***** válasza:
81%
Szerintem írásban az elváló igekötők helytelen használata a legbántóbb, a többi fölött könnyebben elsiklik az olvasó szeme.
2021. jan. 14. 08:45
 25/88 anonim ***** válasza:
90%

Engem mindegyik zavar, talán a leggyakoribb hiba, amikor egybe kéne írni a szavakat.

De nincs min csodálkozni, a tanárok közül is akadnak nem is kevesen, akik nem tudnak normálisan írni. Kedvencem amikor kiírják: "angol tanár nyelv tanítást vállal". Holott ő magyar, nem pedig angol állampolgár, és nemcsak tanít valamit, hanem pontosan angolt, de ez ugye itt nem derül ki.

Valamint még ami idegesít, az az, hogy nem tesznek írásjelet a mondat végére.

2021. jan. 14. 16:18
 26/88 anonim ***** válasza:
0%
Az “egyenlőre” az igazi prosztóság. Mert ezt olyanok írják így, akik jártak nyelvtan órára, és van is emlékük róla. A mai magyar köznyelvben két féle kiejtése van az “egyelőre” szónak. Vagy “eggyelőre”, vagy pedig “egyellőre”. Az utóbbiból származik az “egyenlőre”. Az, hogy az “egy” mindig egy gyével irandó már az elemi ikolában is közhely, ez eszébe jut a szegény párának, de hát járt ő gimibe is, neki az a dupla ll hang gyanús. Nem hasonulás ez, te Sanyi? Aztán látja a neten, hogy már szinte mindenki (legalábbis aki azért ad magára, mint Lisa Doolittle, aki hangsúlyozza, hogy ő taxival gyött) nl-lel írja.
2021. jan. 15. 13:33
 27/88 TR75 ***** válasza:
92%

Egyelőre: úgy ejtem, hogy egyelőre.

Egyenlőre: elharapott n-nel ejtem, ami dupla l-nek hangozhat.

2021. jan. 15. 13:37
 28/88 anonim ***** válasza:
0%

Nem tudom, körülöttem mindenki egyenlőrének ejti az egyelőrét.

Szerintem így is helyes, tekintve, hogy ezt a legkönnyebb kimondani.

2021. jan. 15. 13:40
 29/88 Wadmalac ***** válasza:
90%

"ezt a legkönnyebb kimondani"

Miután megszoktad rosszul, könnyebb. :D

2021. jan. 15. 14:17
 30/88 anonim ***** válasza:
0%
Írni mindig jól írom, de most kipróbáltam párszor, szörnyű érzés úgy mondani, ahogy le van írva... Maradok az "egyelőre" szó egyenlőre hangzással, de rövid n-nel való ejtésénél. Egész konkrétan fizikai fájdalmat okoz nekem úgy ejteni, ahogy írjuk.
2021. jan. 15. 14:28
1 2 3 4 5 6 7 8 9

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!