Helyes-e az aktuális magyar helyesírási szabály szerint, ha így kezdünk egy levelet: "Kedves Albert!" vagy így kell: "Kedves Albert," - és hogyan kell folytatni, tehát a következő mondat nagy kezdőbetűvel kezdődik vagy kicsivel?
Ez a helyes?
Kedves Albert!
Örülök, hogy hallottam rólad...
Vagy ez helyes?
Kedves Albert,
örülök, hogy hallottam rólad...
Mindkettő helyes? Egyik sem? :-)
Köszi!
"itthon tanultam, ahogy az összes tanárom is"... Ezt írtad.
Hát, ha így van, akkor itthon tanultad a helytelen -nem a szabályzat szerinti írást?
Vagy akarattal, mintegy a helyesírási szabályzat szabotálásával írjátok ti képzett, tanult MAGYAR nyelvészek máshogy, mint a szabályzatban van?
Már bocsánat, de a mondatkezdő nagybetű általános iskola 2.osztály, nem?
A helyesírás valószínűleg azért csak egy szeminárium -ami ugye csak jelenlétet jelent aláírásért és vizsgázni sem kell, legalábbis régen így volt-, mert alapkövetelmény kell, hogy legyen a megingathatatlanul biztos szabályzatismeret.
Megköszönném, ha KONKRÉTAN rámutatnál, hogy miben volt szerinted arrogáns a stílusom.
folyamatosan beszólogatsz, nem veszed észre? de lehetséges, hogy a túl arrogáns emberek tényleg nem veszik ezt észre magukon
igazából már kínos nekem ez az egész, hogy leállok veled vitázni ilyen elképesztő bagatell dolgokon, őszintén nem értem, ha egy nyelvészetből habilitált egyetemi docenst ez nem érdekel (nem rólam van szó), akkor a laikusok mi a fenét állnak le ezen pörögni?
egyébként még mindig nem helytelen a vesszős forma
Nem " szólogattam be". Leírtam a véleményem, és alátámasztottam.
Azt te nem tartod kínosnak, hogy egy nyelvész-docenst "nem érdekel" olyan "bagatell dolog", mint az MTA által írt helyesírási szabályzat betartása?
Sőt, szerinted követendő a szabály -egyelőre ez az 1 szabály- megszegése.
És itt mutatod a példát a tagolatlan mondatnélküli, szavakat egymás után hányó "kommunikációra".
A vesszős formára csak magánlevelezésben fanyalodhatunk, HA be akarjuk tartani a helyesírási szabályokat, ott van leírva feketén-fehéren magyarul.
huhh, hát ez gyászos... :-//
na, akkor kezdjük az engem érintő szállal:
#21:
Azt írod:
„6- Bringamanó
Hiányosan idéztél.
A szabályzat 253.§-a -A megszólítások- azt írja, amit idéztél, de a "Kedves Ilonám! stb után 149.-t ír és azt, hogy
"Magánlevelekben a kiemelt megszólítások után vesszőt is lehet tenni."
Azt írja, MAGÁNLEVELEKBEN.
Érdekelne, vajon mi oka lehet, hogy pont a lényeget hagytad ki.
Örülök, hogy érdekel, akkor segítek.
A 11. kiadást – amelyből idéztél – dobd ki, az már nem érvényes (ha mégis kell, bármikor elolvashatod itt: [link] ), és vegyél egy 12. kiadást, vagy tekintsd meg itt:
A #6-os válaszomban a _teljes_ 254. szabályt idéztem (ugyanott linkeltem is, ha megfigyeled – lehet, hogy érdemes lett volna már ott rákattintani, és akkor "bölcs maradtál volna").
(Nem volt gyanús, hogy az én idézetemben a 147.-re hivatkozik a szöveg, te pedig olyant olvasol, amelyben a 149.-re?... Pedig még említetted is ezt az eltérést...)
FYI: a 12. kiadásban sehol nincs említve "magánlevél". Ahol a "magán" és "hivatalos" között különbség van téve, ott a hivatalos szó jelenik meg, pl.:
[link] #147
[link] #148
-----
"Különben engem kifejezetten zavar, amikor HIVATALOS, üzleti leveleket kapok vesszővel a megszólítás végén."
Oké, ezt megértem, ha zavar, hát zavar. Ne használd.
(Van, akit meg zavar a piros szín, az nem vesz fel olyan ruhát.)
"Ez a lopakodó idegen nyelvhatások beerőltetése a magyar helyesírásba."
Erőltetés? Hogy érted? Bárki rákényszeríti erre téged? Kifejtenéd, hogy milyen "beerőltetésre" gondolsz? Ki "erőlteti", és mivel szemben?
"Lehet ugyan megszólítás után vesszőt írni, de folyamatos írásban:
Kedves Ilonám, nem gondoltam volna, hogy nem tudsz helyesen írni."
Sőt, ez nemcsak "lehet", hanem kötelező (a szabályzat szerint).
"fütyülök a magyar nyelv hagyományos szabályaira, vessző után nagybetűvel kezdek, és terjesztem az amerikanizmust/anglicizmust."
Öö... Természetesen mindannyian terjesztünk minden "idegen hatást", idegen szót, jövevényszót stb.-t, akik használjuk ezeket. Te is.
Sőt, vannak belső "nyelvrontások" is: pl. a "szabály" szó – ha már éppen a szabályokról beszélünk – nyelvújítási szó: előtte nem létezett, aztán kitalálták, és elkezdett létezni. Ezekhez mit szólsz?
[folyt. köv.]
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!