Kezdőoldal » Tudományok » Helyesírás » Helyes-e az aktuális magyar...

Helyes-e az aktuális magyar helyesírási szabály szerint, ha így kezdünk egy levelet: "Kedves Albert!" vagy így kell: "Kedves Albert," - és hogyan kell folytatni, tehát a következő mondat nagy kezdőbetűvel kezdődik vagy kicsivel?

Figyelt kérdés

Ez a helyes?

Kedves Albert!

Örülök, hogy hallottam rólad...

Vagy ez helyes?

Kedves Albert,

örülök, hogy hallottam rólad...

Mindkettő helyes? Egyik sem? :-)

Köszi!

2020. jún. 5. 10:30
1 2 3 4
 21/34 anonim ***** válasza:
26%

6- Bringamanó

Hiányosan idéztél.

A szabályzat 253.§-a -A megszólítások- azt írja, amit idéztél, de a "Kedves Ilonám! stb után 149.-t ír és azt, hogy

"Magánlevelekben a kiemelt megszólítások után vesszőt is lehet tenni."

Azt írja, MAGÁNLEVELEKBEN.

Érdekelne, vajon mi oka lehet, hogy pont a lényeget hagytad ki.

Különben engem kifejezetten zavar, amikor HIVATALOS, üzleti leveleket kapok vesszővel a megszólítás végén.

Ez a lopakodó idegen nyelvhatások beerőltetése a magyar helyesírásba.

Lehet ugyan megszólítás után vesszőt írni, de folyamatos írásban:

Kedves Ilonám, nem gondoltam volna, hogy nem tudsz helyesen írni.

De kiemelt, formailag megszólítás után helyesen a felkiáltójel dukál:

Kedves Ilonám!

(sorköz)

Nem gondoltam volna, hogy nem tudsz helyesen írni.

Különben:

Kedves Ilonám,

Látod, én fütyülök a magyar nyelv hagyományos szabályaira, vessző után nagybetűvel kezfek, és terjesztem az amerikanizmust/anglicizmust.

2020. jún. 22. 16:14
 22/34 anonim ***** válasza:
100%

na ezen nevetnem kell :D

"terjesztem az anglicizmust"

ugye tudod, hogy a nyelv nem létezik a használói nélkül?

változik, mivel változik a körülötte lévő világ és a nyelv használói is, és ezért tudja ellátni a funkcióit, mert képes erre a változásra

természetes, hogy a nyelvek hatnak egymásra, az angol főleg, nem meglepő módon, itt szó sincs erőltetésről

a görcsös ragaszkodásnak és ennek a "nem tudsz rendesen magyarul" mondókáknak semmi értelme

nyelvészként írom ezt

2020. jún. 22. 17:01
 23/34 anonim ***** válasza:
22%

22

A befolyásolók hatását nem szabad figyelmen kívül hagyni.

A magyar hagyományos szabályok tiszteletben tartása ellentétben az idegen nyelvekben hagyományos szabályok magyar szövegekben való használatával egyáltalán nem "hatás", hanem hattatás.

Kedves "nyelvészként író" nyelvrongáló.

2020. jún. 22. 17:11
 24/34 anonim ***** válasza:
69%

"rongálás"

vártam ezt a kifejezést is :D

nincs olyan, hogy "romlik" a nyelv, változik, és addig jó, míg változik, mert addig él

2020. jún. 22. 17:24
 25/34 anonim ***** válasza:
0%

Csak egy kérdésre válaszolj.

Miért NEM a magyar nyelv szabályait használod, miért szebb/jobb az nem magyar nyelv használata?

+1

Magyar nyelvész vagy, ha szabad kérdezni, vagy más országban szereztél nyelvészi képzettséget?

2020. jún. 22. 17:31
 26/34 anonim ***** válasza:
85%

egyik nyelv szabályai sem jobbak a másiknál, itt csak arról van szó, hogy tudomásul vesszük a nyelv formálódását

itthon tanultam, ahogyan az összes tanárom is, akik pontosan ezt a formát használják, ami szerinted nyomorba és pusztulásba dönti a nyelvünket

2020. jún. 22. 17:47
 27/34 anonim ***** válasza:
0%

Nem sok hitele van egy olyan -állítólag- szakembernek, aki a 26-os választ képes elküldeni.

Szégyen a magyar nyelvre. Az pedig a hovatartozásra, hogy nem KÖTELEZŐDÖTT a SAJÁT anyanyelvének a szabályai iránt.

Valami nagyon nincs rendben a magyar oktatással/neveléssel, felsőfokon se.

NEM VÁLASZOLTÁL a kérdésre. HA a szabályzat szerint VÁLASZTHATÓ -pedig nem, mert CSAK MAGÁNLEVELEZÉSre írja a választhatóságot- lenne, akkor miért nem a magyar hagyományok szerintit választod, a nem magyar hagyományossal szemben?

2020. jún. 22. 18:37
 28/34 anonim ***** válasza:
84%

hű de messzemenő következtetéseket vontál le abból, hogy ki hova rakja a vesszőt

nem gondolod, hogy kissé túlzás, amit írsz? itt már régen nem a nyelvészetről beszélünk, ez átment valamiféle nemzettudati vitába, amibe nem kívánok belemenni

2020. jún. 22. 21:29
 29/34 anonim ***** válasza:
0%

28

A MAGYAR helyesírás szabályairól beszélünk, ez a kérdés.

Valaki hamis választ adott, mi több, úgy "idézett", hogy a lényeget hagyta ki.

Leírtam a jelenleg érvényes magyar helyesírási szabályzat ide vonatkozó HIÁNYTALAN, a lényeget is tartalmazó paragrafusát.

Erre jön egy állítólagos magyar egyetemen végzett nyelvész szakember, aki ÁLLÍTJA, hogy neki MÁSHOGY TANÍTOTTÁK a tanárai, mint ahogy az a szabályzatban írva van.

És hogy mindegy is, mert a nyelv az változó, blablabla.

Mit lehet erre írni? Mert a kérdésre még mindig nem válaszoltál, kedves kisbetűvel mondatkezdő, pontot se használó nyelvész-szakember.

2020. jún. 22. 21:41
 30/34 anonim ***** válasza:
100%

én nem állítottam, hogy ilyet tanítottak nekünk, annyit írtam, hogy ezt a formát használják ők is, de mit kellene tennem, hogy elhidd? screenshotoljam be az e-mailjeimet, vagy mit szeretnél?

egy darab helyesírási szemináriumom volt, mivel ez lényegében nem igazán a nyelvészet része, ez az, ami csak a nyelvészeket nem érdekli, mindenki más meg lovagol rajta (de erre te vagy az iskolapélda, aki ráadásul megkérdőjelezi az egész felsőoktatás színvonalát, és elítéli az embereket a központozásuk vagy annak hiánya, és a kisbetűzés alapján)

válaszoltam, nem hiba vesszőt tenni a 'kedves albert' után

a hivatalos levelekben egyébként is tisztelt xy a bevett forma

ja, és tegyünk már különbséget helytelen és nem helyénvaló között, köszönöm

és az arrogáns stílusból is vetkőzhetnél, én végig normálisan kommunikáltam

2020. jún. 22. 22:26
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!