Kezdőoldal » Tudományok » Helyesírás » Helyes-e az aktuális magyar...

Helyes-e az aktuális magyar helyesírási szabály szerint, ha így kezdünk egy levelet: "Kedves Albert!" vagy így kell: "Kedves Albert," - és hogyan kell folytatni, tehát a következő mondat nagy kezdőbetűvel kezdődik vagy kicsivel?

Figyelt kérdés

Ez a helyes?

Kedves Albert!

Örülök, hogy hallottam rólad...

Vagy ez helyes?

Kedves Albert,

örülök, hogy hallottam rólad...

Mindkettő helyes? Egyik sem? :-)

Köszi!

2020. jún. 5. 10:30
1 2 3 4
 1/34 anonim ***** válasza:

Inkább stilisztikai kérdés, mindkettő helyes. Az első a magyarban elfogadott, a második pl. angol nyelvű levelezésben megszokott forma.

[link]

2020. jún. 5. 10:43
 2/34 anonim ***** válasza:

*** Javítás:

"örülök, hogy hallottam rólad..."

Ezt mindeképp nagybetűvel kezdd, itt kezdődik a mondat.

2020. jún. 5. 10:46
 3/34 anonim ***** válasza:
100%

mindkettő helyes

de a második rosszul írja, nem kell nagybetű oda, mert a Kedves-nél kezdődik az a mondtad

2020. jún. 5. 10:53
 4/34 anonim válasza:
A mostani szabályzat szerint az első a helyes. A második az angolban lenne helyes, ha a megszólítás utáni 2. sor nagy kezdőbetűvel kezdődne.
2020. jún. 5. 11:20
 5/34 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen!
2020. jún. 5. 14:42
 6/34 BringaManó ***** válasza:
100%

A #4-es kicsit lemaradt, a mostani szabályzat szerint:

"Az olyan önálló, mondatértékű megszólítások után, amelyek egy hosszabb szöveget vezetnek be, általában felkiáltójelet teszünk: Igen tisztelt Főorvos Úr! Tisztelt Kovács Béla! Kedves Péter! Egyetlen Ilonám! [Vö. 147.] – Az ilyen megszólítások után vesszőt is lehet tenni."

[link]

---

#3:

Az utána következő mondat kezdőbetűjéről ugyan nem beszélnek, de épp ezért azt gondolom, hogy ha külön bekezdésben folytatod, akkor az már nagybetűs, a vessző ellenére is. (ahogy angolul is naggyal kezdik a folytatást)

(tehát a #2-sel értek egyet)

2020. jún. 6. 10:11
 7/34 anonim ***** válasza:
100%
hidd el, nem kell nagybetű, nyelvész szakon végeztem, de nem csak én használom így az e-mailekben, hanem az összes tanárom is az egyetemen
2020. jún. 6. 10:20
 8/34 A kérdező kommentje:

Köszönöm a jóindulatú segítőkészségeteket.

A legelső verzió ugye mindenképpen helyes? Amennyiben igen, akkor azt használom inkább.

2020. jún. 6. 11:54
 9/34 anonim ***** válasza:
100%
mindkettő helyes
2020. jún. 6. 12:38
 10/34 A kérdező kommentje:
Mindenféle válasz érkezett. :-)
2020. jún. 6. 12:41
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!