Helyes-e az aktuális magyar helyesírási szabály szerint, ha így kezdünk egy levelet: "Kedves Albert!" vagy így kell: "Kedves Albert," - és hogyan kell folytatni, tehát a következő mondat nagy kezdőbetűvel kezdődik vagy kicsivel?
Ez a helyes?
Kedves Albert!
Örülök, hogy hallottam rólad...
Vagy ez helyes?
Kedves Albert,
örülök, hogy hallottam rólad...
Mindkettő helyes? Egyik sem? :-)
Köszi!
Inkább stilisztikai kérdés, mindkettő helyes. Az első a magyarban elfogadott, a második pl. angol nyelvű levelezésben megszokott forma.
*** Javítás:
"örülök, hogy hallottam rólad..."
Ezt mindeképp nagybetűvel kezdd, itt kezdődik a mondat.
mindkettő helyes
de a második rosszul írja, nem kell nagybetű oda, mert a Kedves-nél kezdődik az a mondtad
A #4-es kicsit lemaradt, a mostani szabályzat szerint:
"Az olyan önálló, mondatértékű megszólítások után, amelyek egy hosszabb szöveget vezetnek be, általában felkiáltójelet teszünk: Igen tisztelt Főorvos Úr! Tisztelt Kovács Béla! Kedves Péter! Egyetlen Ilonám! [Vö. 147.] – Az ilyen megszólítások után vesszőt is lehet tenni."
---
#3:
Az utána következő mondat kezdőbetűjéről ugyan nem beszélnek, de épp ezért azt gondolom, hogy ha külön bekezdésben folytatod, akkor az már nagybetűs, a vessző ellenére is. (ahogy angolul is naggyal kezdik a folytatást)
(tehát a #2-sel értek egyet)
Köszönöm a jóindulatú segítőkészségeteket.
A legelső verzió ugye mindenképpen helyes? Amennyiben igen, akkor azt használom inkább.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!