Kezdőoldal » Tudományok » Helyesírás » Helyes-e az aktuális magyar...

Helyes-e az aktuális magyar helyesírási szabály szerint, ha így kezdünk egy levelet: "Kedves Albert!" vagy így kell: "Kedves Albert," - és hogyan kell folytatni, tehát a következő mondat nagy kezdőbetűvel kezdődik vagy kicsivel?

Figyelt kérdés

Ez a helyes?

Kedves Albert!

Örülök, hogy hallottam rólad...

Vagy ez helyes?

Kedves Albert,

örülök, hogy hallottam rólad...

Mindkettő helyes? Egyik sem? :-)

Köszi!

2020. jún. 5. 10:30
1 2 3 4
 11/34 BringaManó ***** válasza:

#7:

OK, köszönöm! Akkor legyen úgy.

(És az OH-ban is kicsivel van, ejha. Akkor pláne.)

2020. jún. 6. 13:29
 12/34 A kérdező kommentje:

Rendben.

Azt még írd meg légy szíves, hogy mit jelent az "OH" ebben az esetben?

2020. jún. 6. 15:15
 13/34 BringaManó ***** válasza:

Az Osiris kiadó Helyesírás c. könyvét szokták így rövidíteni.

(a szabályzat mellett az egyik kiegészítőbiblia", helyesírási kérdésekben :-)

Ez a könyv még a jelenlegi szabályzat előtt készült, 2004-ben.

328–329. o.:

„A levélbeli megszólításokat legtöbbször felkiáltójellel zárjuk le. Magánlevelekben lehetséges a megszólítások vesszővel való tagolása is. Ilyenkor a megszólítást nem szókás középre helyezni, és a megszólítás utáni első mondat kisbetűvel kezdődik. Ez a forma különösen az e-mailekben gyakori:

Drága Barátom,

remélem, levelem még időben megérkezik Hozzád.”

2020. jún. 6. 16:31
 14/34 A kérdező kommentje:

Értem!

Köszönöm mindenkinek! Rendesek vagytok.

(Még több kérdés felmerült bennem, például az, hogy a 2004-es OH aktuális-e és az, hogy a "Drága Barátom, remélem, levelem még időben megérkezik Hozzád" idézetben a "Hozzád"-ot miért nagy kezdőbetűvel írja?

Lehet, hogy én már nagyon régen tanultam a helyesírást, stilisztikát... azt hittem, hogy kis kezdőbetűvel kell írni. Vagy már ez is mindegy?)

2020. jún. 6. 16:41
 15/34 anonim válasza:
#14: Azért írja nagy kezdőbetűvel, mert így akarja a tiszteletét kifejezni iránta. Egyébként a mostani szabályzat szerint is helyes ez a forma.
2020. jún. 6. 17:04
 16/34 anonim ***** válasza:
100%

erről megoszlanak a vélemények, én pl. mindig kicsivel írom ezeket a levelekben: ön, te, önnek, hozzád, veled stb.

de udvariasságból gyakran szokták naggyal is írni, elvileg nem helytelen egyik sem, sőt, mostanában inkább azt tapasztalom, hogy többen írjak naggyal, de nekem az már "túludvariaskodás"

2020. jún. 6. 17:05
 17/34 A kérdező kommentje:
Oké! Köszi, hogy ezt is megírtad! Most már merek levelet írni. ;-)
2020. jún. 6. 17:19
 18/34 BringaManó ***** válasza:
54%

#14:

"a 2004-es OH aktuális-e"

teljes egészében nem, hiszen az a 11. kiadásra alapul, szándékai szerint azt mindenben követi, és csak kiegészíti, magyarázza, részletezi...

de aki tudja, hogy mi változott a 12. kiadásban, az el tudja dönteni, hogy az OH. egy adott kérdésben releváns-e, vagy már nem aktuális.

(mivel nem túl sok dolog változott 2015-ben, az OH. a mai napig is jó szolgálatot tesz, és a fenti megkötéssel kvázi aktuálisnak tekinthető. :-)

ilyen "spórolási" szempontból speciel előnyös, hogy nem reformálták meg nagyon a helyesírást... :-)

---

"a "Drága Barátom, remélem, levelem még időben megérkezik Hozzád" idézetben a "Hozzád"-ot miért nagy kezdőbetűvel írja?"

Akh.147.

(belátom, hogy az egész szabáyzatot átlátni nehéz ügy, de azért az egyszerűbb dolgokat meg lehet találni, például a szabályzat szövegében ( [link] rákeresni (Ctrl-F) a megszólítás szóra azért nem olyan nagy ördöngösség :-)

–>

[link]

az előző szabályzatban 149.:

[link]

---

"Lehet, hogy én már nagyon régen tanultam a helyesírást, stilisztikát... azt hittem, hogy kis kezdőbetűvel kell írni."

Tévedtél. :-)

"Vagy már ez is mindegy?"

Egyáltalán nem mindegy!

(Ha arra akartál célozni, hogy mindkét írásmód megengedett, gondosan, célszerűen megválasztva az adott szöveg tartalmához, stílusához, az adott levelezőpartnerhez és az adott helyzethez, akkor ez igaz, igen. ;-)

2020. jún. 7. 00:24
 19/34 BringaManó ***** válasza:
54%

#16:

"erről megoszlanak a vélemények, én pl. mindig kicsivel írom ezeket a levelekben: ön, te, önnek, hozzád, veled stb.

de udvariasságból gyakran szokták naggyal is írni, ... de nekem az már "túludvariaskodás""

Egyrészt igen, ez valóban szubjektív dolog: van akinek a nagybetűs névmások "túludvariaskodók", viszont vannak, akiknek meg a kisbetűs túl tapló... :-)

(a harmadik, legnagyobb(?) csoport pedig az, akinek tökmindegy, nem fog belőle messze menő következtetést levonni)

Kérdés, hogy ha ismeretlennek írod a levelet, így fogalmad sincs, hogy ő melyik csoportba tartozik, akkor melyik kategóriát kapnád meg szívesebben?... ;-)

1.: "Ehh, naggyal írja, jaj, de finomkodó, ennyire azért már nem kéne... biztos a kisujját is eltartja a kristálypohártól, miközben affektálva társalog a szalonban..."

2.: "Tyhinnye, ezt a sudribunkót, még azt sem tanulta meg, hogy hivatalos levélben nagybetűzzük ezeket a szavakat... Pedig ezt még tanulni sem kell, elég lenne olvasni hozzá... na persze akinek nem volt gyerekszobája..."

Hát nehéz a választás, belátom.... ;-D

[– hangsúlyozom!: nem Rólad írtam ezt, #16-os, hanem csak egy képzeletbeli ismeretlen címzett képzeletbeli gondolatait tolmácsolom... ;-) (és persze karikíroztam) –]

Egyébként pedig az a helyzet, hogy ezt tkp. a helyzethez kell igazítani, nehéz általános jó tanácsot adni. Hivatalos levélben – pláne ha valami kérvény vagy ilyesmi – nyilván illik (és célszerű :-) betartani ezt javaslatot.

Ha a véged nevében írsz az ügyfeleiteknek (levelet, kiírást, marketinganyagot), akkor is lehet helye egy ilyen tiszteletet hangsúlyozó dolognak.

Ha szíved szerelméhez írod életed első levelét, pedig még nem is ismeritek egymást, akkor is érdemes lehet jelezni a nagyrabecsülésedet... :-)

Persze ha már együtt jártok, akkor könnyen lehet, hogy nem számítanak ezek a formaságok – kapcsolata válogatja.

Mindezek azonban valószínűleg ritkán fordulnak elő, sokkal többször ír az ember a másiknak kötetlenebb stílusban (nemcsak levelet, hanem rengeteg más olyan írásos terep van ma már, ami közelebb van a beszélt stílushoz – mint ez is itt :-), ilyenkor lehet, hogy tényleg furcsán hat.

---

"mostanában inkább azt tapasztalom, hogy többen írjak naggyal"

ami mostanában gyakori, az nem inkább az a téves (részben talán angolos eredetű, részben talán a tárgyalt szabályt analógiásan kiterjesztő) jelenség, amikor olyasmiket is naggyal írnak, amit egyáltalán nem indokolt?...

pl. E/1 (Engem, Nekem, Hozzám), E/3, T/3 (Ő, Őt stb.)

2020. jún. 7. 07:53
 20/34 anonim ***** válasza:
100%

ezt az Engem, Nálam stb. írásmódot általában azok körében tapasztalom, akik nem annyira műveltek

ezt most tényként írtam, egyáltalán nem bántásból

a Veled, Önnek stb. formák pedig hivatalos levelekben (főleg mondjuk szolgáltatók, értékesítők leveleiben), tanárok e-mailjeiben vannak

de ez csak az én tapasztalatom

2020. jún. 7. 19:10
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!