Kezdőoldal » Tudományok » Helyesírás » Nem tudtam elviselni, ha...

Nem tudtam elviselni, ha ordít (ott) a baba. Hogy mondják helyesen?

Figyelt kérdés
2019. júl. 30. 22:01
1 2 3 4 5 6 7
 61/68 BringaManó ***** válasza:
100%

összefoglaló: mindenki másét is beleveheted (a sajátosdat is), vagy ha valami nagyon "kilóg", azt kihagyhatod, de ne "személyre szóló" válogatás legyen, az túlzás lenne...

(hacsak nem ez a címe: "Ahogy BringaManó elképzeli..." :-)

(Már előre rettegek, hogy milyen lesz, amikor a saját válaszaim jellennek meg egy összefoglalóban, és abba is belekötök és szétoltom... :-D )

2020. nov. 10. 08:53
 62/68 A kérdező kommentje:

Megpróbáltam összeszedni a mondatokat, de nem biztos, hogy mindenhol jó a zárójeles magyarázat:

Nem tudtam elviselni, ha ordít a baba. (általánosság; jelenre nézve van változás)

Nem tudtam elviselni, ha ordított a baba. (konkrét eset; nem derül ki, hogy van-e változás)

de az éneklős mondatnál azt beszéltük, van változás: Nem szerettem, ha valaki hangosan énekelt a kocsiban. (konkrét eset, van változás)

Nem tudtam elviselni, hogy ordít a baba. (konkrét eset; nem derül ki, hogy van-e változás)

Nem tudtam elviselni, hogy ordított a baba. (konkrét eset, de nem életszerű az előidejűség miatt)

Ilyenkor mindig lementem a kocsmába, mert nem tudtam elviselni, hogy ordít a baba. (konkrét eset;nem derül ki, hogy van-e változás)

Ilyenkor mindig lementem a kocsmába, mert nem tudtam elviselni, hogy ordított a baba. (konkrét eset, de nem életszerű az előidejűség miatt)

Ilyenkor mindig lementem a kocsmába, mert nem tudtam elviselni, ha ordít a baba. (konkrét eset; nem derül ki, hogy van-e változás)

Ilyenkor mindig lementem a kocsmába, mert nem tudtam elviselni, ha ordított a baba. (konkrét eset; nem derül ki, hogy van-e változás)

Soha nem tudtam elviselni, ha ordít a baba. (általánosság; nincs változás)

Soha nem tudtam elviselni, ha ordított a baba.(általánosság; van változás)

Soha nem tudtam elviselni, hogy ordít a baba. (ez nem helyes)

2020. nov. 11. 23:13
 63/68 A kérdező kommentje:

Mit gondolsz?

Javítsd ki, ha valahol nem jól írtam! :)

2020. dec. 13. 13:05
 64/68 BringaManó ***** válasza:
100%
á, inkább nem... félek tőle... :-)
2020. dec. 13. 14:20
 65/68 A kérdező kommentje:
Kíváncsi lennék pedig! :)
2020. dec. 13. 15:19
 66/68 ludwigvan ***** válasza:
100%
Nagyon tetszik ez a sok-sok nyelvi felfedezés meg a fejlődés, ami hozzászólásról hozzászólásra végbement, örülök, hogy ennyit foglalkoztatok ezzel a kérdéskörrel, de tulajdonképpen - Kedves Kérdező - miért kérdezted?
2021. febr. 22. 00:24
 67/68 A kérdező kommentje:

Ahogy írtam is, kíváncsi vagyok/voltam mások véleményére.

:)

2021. febr. 22. 17:09
 68/68 A kérdező kommentje:

Most látom, nem jól írtam ezt:

Soha nem tudtam elviselni, ha ordított a baba.

ez konkrét eset a "ordított" múlt ideje miatt

illetve a

Soha nem tudtam elviselni, hogy ordít a baba.

Ez lehet, hogy mégis helyes? Bár nekem nagyon furcsa az elején lévő "soha" miatt.

2021. ápr. 25. 18:33
1 2 3 4 5 6 7

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!