Nem tudtam elviselni, ha ordít (ott) a baba. Hogy mondják helyesen?
összefoglaló: mindenki másét is beleveheted (a sajátosdat is), vagy ha valami nagyon "kilóg", azt kihagyhatod, de ne "személyre szóló" válogatás legyen, az túlzás lenne...
(hacsak nem ez a címe: "Ahogy BringaManó elképzeli..." :-)
(Már előre rettegek, hogy milyen lesz, amikor a saját válaszaim jellennek meg egy összefoglalóban, és abba is belekötök és szétoltom... :-D )
Megpróbáltam összeszedni a mondatokat, de nem biztos, hogy mindenhol jó a zárójeles magyarázat:
Nem tudtam elviselni, ha ordít a baba. (általánosság; jelenre nézve van változás)
Nem tudtam elviselni, ha ordított a baba. (konkrét eset; nem derül ki, hogy van-e változás)
de az éneklős mondatnál azt beszéltük, van változás: Nem szerettem, ha valaki hangosan énekelt a kocsiban. (konkrét eset, van változás)
Nem tudtam elviselni, hogy ordít a baba. (konkrét eset; nem derül ki, hogy van-e változás)
Nem tudtam elviselni, hogy ordított a baba. (konkrét eset, de nem életszerű az előidejűség miatt)
Ilyenkor mindig lementem a kocsmába, mert nem tudtam elviselni, hogy ordít a baba. (konkrét eset;nem derül ki, hogy van-e változás)
Ilyenkor mindig lementem a kocsmába, mert nem tudtam elviselni, hogy ordított a baba. (konkrét eset, de nem életszerű az előidejűség miatt)
Ilyenkor mindig lementem a kocsmába, mert nem tudtam elviselni, ha ordít a baba. (konkrét eset; nem derül ki, hogy van-e változás)
Ilyenkor mindig lementem a kocsmába, mert nem tudtam elviselni, ha ordított a baba. (konkrét eset; nem derül ki, hogy van-e változás)
Soha nem tudtam elviselni, ha ordít a baba. (általánosság; nincs változás)
Soha nem tudtam elviselni, ha ordított a baba.(általánosság; van változás)
Soha nem tudtam elviselni, hogy ordít a baba. (ez nem helyes)
Mit gondolsz?
Javítsd ki, ha valahol nem jól írtam! :)
Ahogy írtam is, kíváncsi vagyok/voltam mások véleményére.
:)
Most látom, nem jól írtam ezt:
Soha nem tudtam elviselni, ha ordított a baba.
ez konkrét eset a "ordított" múlt ideje miatt
illetve a
Soha nem tudtam elviselni, hogy ordít a baba.
Ez lehet, hogy mégis helyes? Bár nekem nagyon furcsa az elején lévő "soha" miatt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!