Nem tudtam elviselni, ha ordít (ott) a baba. Hogy mondják helyesen?
nekifutottam, hogy szétszálazzam, de kitöröltem.
többször nekifutottam már korábban is, és azokat is kitöröltem.
nincs arra érkezésem, hogy itt általános "térképet" rajzoljak ezekről.
írj egy mondatot, ami nem világos, és ha megfejtettük, akkor utána írd a következőt.
olyat ne írj, amit értesz... :-) (remélhetőleg a nagyját érted, hiszen magyar az anyanyelved.)
(előre jelzem, hogy egy-egy mondat többfélét is jelenthet, kontextustól függően, és attól függően is, hogy azt valaki pontosan vagy csak hanyagul fogalmazta meg)
BringaManó, kár, hogy kitörölted, mert érdekelt volna.
De amúgy ludwigvan (#8) válaszáról mit gondolsz? Mert szerintem jókat írt, és lepontozták. (A "Nem tudtam elviselni, hogy ordított" kivételével, mert az inkább "hogy ordít" lenne)
"jókat írt, és lepontozták"
ezt hogy érted? kapott össz két értékelést, egy jót + egy rosszat – ez a nagy "lepontozás"? (de amúgy se hinném, hogy nagy jelentőséget kell tulajdonítani ezeknek a számoknak...)
a #8-asra: nem tudom, lehet, talán... vagy nem egészen úgy van?... de kábé igen. :-)
Igazad van, nem a százalék a lényeg, de fura, hogy csak 60%-os az a válasz, amikor szerintem nagyrészt jókat írt.
Viszont mit gondolsz, hogy használandó ez a két mondat?
1. Nem tudtam elviselni, ha ordít.
Ezt lehet úgy is használni, ha nincs a jelenre nézve változás (azaz még most sem tudom elviselni), csak sima múltbéli megállapítás?
2. Nem tudtam elviselni, ha ordított.
Ezt alatt leginkább egyidejűséget értünk, ugye?
(Nem pedig olyan jellegű előidejűséget, mint a "nem tudtam elviselni, hogy ordított" mondatban)
(Bocsi, hogy még mindig ezeken rugózok, de nagyon érdekel.)
szerintem ez a két mondat ugyanazt jelenti, csak az első mondat természetesebb, a második egy kicsit nyelvbotlásszerűbb, kicsit olyan, mintha nem tökéletesen lenne megfogalmazva.
[nem tudom, hogy korábban miket írtam/-tunk ezekről – ha egészen mást, akkor bocsi. :-) (a nyelv már csak ilyen...)]
az "előidejűséget" itt nem értem: mindig egy időben van az ordítás és annak az el nem viselése, nem?...
Igen, egyidejűségről van szó. A #13-asban írtad, hogy előidejűséggel nem igazán lenne természetes ("nem tudtam elviselni, hogy ordított")
Viszont ha nem "hogy" hanem "ha" a kötőszó, azaz "Nem tudtam elviselni, ha ordít(ott)" - akkor más a helyzet.
Bocsi, rosszul írtam az utolsóban...
ezt akartam:
A "Nem tudtam elviselni, ha ordított" is jelentheti akár azt is, hogy most már el tudom viselni?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!