Kezdőoldal » Tudományok » Helyesírás » Nem tudtam elviselni, ha...

Nem tudtam elviselni, ha ordít (ott) a baba. Hogy mondják helyesen?

Figyelt kérdés
2019. júl. 30. 22:01
1 2 3 4 5 6 7
 21/68 BringaManó ***** válasza:
100%

nem tudom... nem emlékszem... nem olvasom újra...

mit szeretnél kifejezni? és sikerült? – akkor örülj neki, hogy tudsz magyarul. :-)

olvastál valamit, amit nem értesz? – másold ide bőséges szövegkörnyezettel, és akkor talán lesz, aki megmagyarázza, hogy (_az_adott_szituban_) mit jelentett a kérdéses szöveg.

2020. okt. 20. 13:50
 22/68 A kérdező kommentje:

Ok, nem konkrét helyzetről van szó, inkább általánosságban kérdeztem, hogy működhet-e a "ha+múlt idő", tehát "Nem tudtam elviselni, ha ordított" amennyiben még fennáll most is a helyzet.

Írták korábbi válaszokban, hogy változás esetén a "ha+jelen idő", azaz "Nem tudtam elviselni, ha ordít" a jó.

Vagy ha nincs is változás a jelenre nézve, abban az esetben is inkább így kéne mondani (Nem tudtam elviselni, ha ordít)? Mert a "hogy+múlt idő" verzióban előidejűség játszik: Nem tudtam elviselni, hogy ordított. A "ha+múlt idő" változatban, tehát "nem tudtam elviselni, ha ordított" másképp működik, itt nincs meg az az előidejűség, és így nem sántít ez a mondat?

Nem tudom, mennyire érthető... :)

2020. okt. 20. 14:27
 23/68 anonim ***** válasza:
100%

Múlt időben nincs feltételes mód, értsd már meg. Hiába akarod belegyömöszölni a ha szócskát múlt idejű mondatba, nem fog 100%-osan belepasszolni. Ezt érzed te is amikor kimondod, hogy valami fals, csak nem tudod meghatározni, hogy mi az. Hát az, hogy ha múlt idő, akkor az már végleges, befejeződött, tehát nem lehet feltételhez kötni.

De ezt már irtam egyszer, meg ezt a példamondatodat is javitottam már egyszer, el is fogadtad, irtad hogy amikorral jónak tűnik. Erre most megint felteszed ugyanazt a kérdést ha-val, csak kicserélted benne a babát barátnőre. Érted amit mondanak neked? Vissza is emlékszel arra, amit mondanak neked? Akkor miért akarod mindenáron beleerőszakolni a ha szócskát múlt idejű mondatba? Ott a hogy, és ott az amikor kötőszó, azok valók arra, amit te szeretnél kifejezni. A ha nem.

2020. okt. 20. 15:46
 24/68 BringaManó ***** válasza:
100%

"Múlt időben nincs feltételes mód, értsd már meg. Hiába akarod belegyömöszölni a ha szócskát múlt idejű mondatba"

Dehogy nincs: "Ha hallgattál volna, bölcs maradtál volna." (;-)

2020. okt. 20. 16:56
 25/68 A kérdező kommentje:
Akkor mi az igazság? :)
2020. okt. 22. 19:20
 26/68 BringaManó ***** válasza:
100%

haha, azt a GYK-n keresed? jó vicc. :-)

"általánosságban kérdeztem, hogy működhet-e a "ha+múlt idő""

persze, ld. fent.

és nem csak feltételes móddal, hiszen:

"Ha nem írtad meg a leckét, akkor fekete pontot fogsz kapni."

2020. okt. 25. 17:24
 27/68 A kérdező kommentje:

De működik előidejűség nélkül is, ugye?

Ahogy a a #8-as válaszoló írta:

"Ha a második tagmondat jelen idejű, akkor a jelenre utal a mondat - magyarul, ez a babaordítástól való irtózás mára elmúlt. (Vagy ha nem elmúlt, valami változás állt be.) "Amíg nem volt saját gyerekem, addig nem tudtam elviselni, ha ordít a baba."

A "ha" és a "hogy" között az lenne a különbség, hogy a "hogy" egy konkrét, a "ha" pedig egy általános helyzetre utal. "Lementem a kocsmába, mert nem tudtam elviselni, hogy ordított a baba." "Ilyenkor mindig lementem a kocsmába, mert nem tudtam elviselni, ha ordított a baba." illetve "Régebben mindig lementem a kocsmába, mert nem tudtam elviselni, ha ordít a baba, de ma már józan életet élek - ilyenkor elringatom, énekelek neki"

Bár eléggé le lett pontozva. Gondolom azért, mert ahogy te is írtad, ide inkább "hogy ordít" kellene:

"Lementem a kocsmába, mert nem tudtam elviselni, hogy ordított a baba."

2020. okt. 25. 18:46
 28/68 A kérdező kommentje:
Amúgy a "ha+jelen idő" mindig azt jelenti, hogy ma már nem így van? (Nem tudtam elviselni, ha ordít a baba.)
2020. okt. 25. 18:48
 29/68 anonim ***** válasza:
50%
Regen nem tudtad elviselni azt, hogy most (vagyis a regenhez kepest a jovoben) ordit(ani fog) a baba? Nem erzed, hogy mennyire ertelmetlen ez a mondat?
2020. okt. 25. 18:53
 30/68 A kérdező kommentje:
Nem tudtam elviselni, hogy akkor (régen) ordít(ott).
2020. okt. 25. 18:58
1 2 3 4 5 6 7

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!