Nem tudtam elviselni, ha ordít (ott) a baba. Hogy mondják helyesen?
#38: ha/hogy: persze hogy más a helyzet. de most így hirtelen sehogy sem tudom elképzelni, hogy a nem-elviselés meg az ordítás ne essen egybe időben.
...
elolvastam a #13-ast. fú, de kreatív vagyok... :-D azért ott a lementem a kocsmába is benne volt a sztoriban, ami kicsit más megvilágításba helyezi az egészet... ezért mondom, hogy kontextustól megfosztva sokkal nehezebb (és/vagy egész más), tök felesleges azzal szívatnod magad (és pláne engem :-), hogy csupasz félmondatokról akarod kitalálni, hogy "mit jelent"... [ez sok más kérdésedre is vonatkozik]
#39: ábszolúte semmit nem mond arról, hogy most mi van.
#40: ez se.
(több oka lehet, hogy miért van múlt időben, de nem próbálnám meg összeszedni, ne is kérd. :-)
Értem, és jogos... De hadd kérdezzek még valamit:
Ilyenkor mindig lementem a kocsmába, mert nem tudtam elviselni, ha ordít a baba.
Ezt akkor lehet abban az értelemben is használni, hogy még most is zavar(na) az ordítás?
ábszolúte semmit nem mond arról, hogy most mi van.
folytatódhat akárhogy:
a) ... Azóta már egészen máshogy állok a dolgokhoz: tudom, hogy ha ordít, az nem árt neki, ez szinte természetes állapota egy babának, így ma már a szemem sem rebben tőle.
b) ... Biztosan ma is nagyon megviselne, de szerencsére az enyéim már felnőttek, és nincs a közelemben olyan család, ahol babák lennének.
c) ... Fogalmam sincs, hogy ma hogy reagálnék egy ilyen helyzetre.
a #4-esre:
valóban, ott a "ha"-s mondat úgy hat, mintha ez egy általános tulajdonságod lenne, nem egy konkrét esetről szólna, és így – mivel múlt idő van – olyan, mintha most már ez nem lenne így.
a "hogy"-os mondat viszont mintha konkrét eset(ek)ről szólna (múlt időben), így az nem mond semmit a jelenlegi helyzetről.
VISZONT: most már előtte van, hogy "Ilyenkor mindig lementem a kocsmába", így most már tuti, hogy ez is konkrét eset(ek)ről szól, függetlenül attól, hogy a második fele milyen (vagyis akár felülírva azt).
a második felében a "ha"
a) továbbra is jelölheti az általános tulajdonságodat, amellyel magyarázod, hogy a konkrét esetekben lementél inni,
vagy
b) lehet ügyetlen fogalmazás eredménye is.
és a #8-asra:
azzal már nem annyira tudok azonosulni, szerintem ott keverve vannak a dolgok, de ennél jobban most nem szeretném részletezni, bőven elég belőlem ennyi is egyszerre... :-)
Köszi a részletes választ! :)
Írtam korábban egy ilyen mondatot:
Soha nem tudtam elviselni, ha sírt a barátnőm.
ha+jelen idővel: Soha nem tudtam elviselni, ha sír a barátnőm.
Itt az első inkább azt sugallja, hogy nincs változás, és a második pedig inkább azt, hogy most már nem így van? Vagy nem feltétlenül?
És ha a kocsmásnál a második tagmondatban "ha+múlt idő" van (Ilyenkor mindig lementem a kocsmába, mert nem tudtam elviselni, ha ordított a baba.), ez már inkább azt jelenti, hogy most sem tudom elviselni?
1) szerintem inkább fordítva.
2) nem tudom... nem hiszem...
de még egy ilyen kérdés, és ordítani fogok, mint egy baba, mert ezt már nem tudom elviselni, úgyhogy inkább lemegyek a kocsmába
:)
De az érdekes, hogy ha az elején ott van a "soha", akkor már pont az ellenkezőjét jelenti. Mert a #45-ben írtad (a #4-es válaszolóra hivatkozva), hogy simán a "Nem tudtam elviselni, ha ordít" a jelenre nézve változást sugall.
igen, ez egy ilyen dolog: egyik sem konkrét alkalmakról szól, hanem valami folyamatos tulajdonság, állapot, és hát ez egyszerűen így működik:
a) ha azt mondod, hogy "soha nem..."/"mindig...", az egy olyan tulajdonság, állapot, amely folyamatosan tart, öröktől fogva, a mostani pillanatig:
"soha nem szerettem, ha valaki hangosan énekel a kocsiban."
"soha nem bírtam azt, ha esőben kell elindulnom."
"mindig előre láttam, ha vihar közeledik."
b) ha nincs ott időhatározó, az tök más mondat, egészen más a helyzet:
akkor is valami folyamatos dolgot jelent, de ha most is tartana, akkor jelen időben lenne az első fele (az felelne meg a soha/mindig + múlt időnek). azonban múlt időben van, és ennek az eltérésnek valami oka van, könnyen lehet, hogy az, hogy már nem tart ez az állapot:
"nem szerettem, ha valaki hangosan énekel a kocsiban. (ma már szinte követelem a sofőrtől :-)"
"nem bírtam azt, ha esőben kell elindulnom. (de az évek alatt megszoktam.)"
"előre láttam, ha vihar közeledik. (de elköltöztem, itt már egész más a klíma, sosem tudom előre, mi lesz...)"
de az is lehet, hogy íróként múlt időben mesélsz egy sztorit, és ahhoz ez passzol. (olyankor nem az a lényeg, hogy már elmúlt, hanem hogy annyira irreleváns a jelenlegi helyzet, hogy ezzel az a múlt idős eszközzel tudod eltávolítani a történetet a konkrét jelentől, és a konkrét személyedtől, illetve a többi szereplőt is valami múltbelivé teszed, talán már nem is élnek... vagy nem is éltek sosem... ki tudja... – boldogan éltek, amíg meg nem haltak...)
[de mindezt csak most agyaltam ki, lehet, hogy köze nincs ahhoz, ahogy ti érzitek – úgyhogy igazán beleszólhatnátok, ha szerintetek máshogy van!... :-) ]
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!