Hogyan jöttek létre lépésről lépésre millió évek alatt az evolúciós fejlődés szerint a szervrendszerek, s létrejövésük folyamata alatt hogyan biztosították a túlélést?
A testünket alkotó különböző szervek EGYÜTTMŰKÖDÉSE tart minket életben.
Szervrendszer megnevezése:
SZERVEZŐ SZERVRENDSZER
Feladata: minden életműködés irányítása
Részei: - idegrendszer - belső elválasztású mirigyek (endokrin rendszer) - érzékszervek
ANYAGCSERE SZERVRENDSZERE
Feladata: - az anyag és energia forgalom irányítása
Részei: légzés és hangadás szervrendszere (pl.: tüdő) - vér és nyirok érrendszer (tápanyag szállítás ) - emésztőrendszer - kiválasztó rendszer - bőr
MOZGÁS SZERVRENDSZERE
Feladata: - hely és állapot változtatás -
Részei: csontrendszer (mozgás passzív része) -izomrendszer (mozgás aktív része)
SZAPORODÁS SZERVRENDSZERE
Feladata: - utódok létrehozása, fajfenntartás
Részei: - nemi szervek - nemi mirigyek
Talán kezdjük a genetikai vezérléssel, ami a teljes szervrendszerre, minden szervre és annak egymással összefüggő működésére kihat. Hogy került a genetikai kódba mindez, ha eredetileg az sem állt rendelkezésre. Utólag íródott bele, ki vagy mi által? Melyik szervrendszerrel indított az evolúció? Az állítólagos folyamatból vegyük ki a tervező intelligenciát, hagyjuk meg a véletlent és a nem irányított természeti erőket. Hogy rakta ki a KÜLÖNBÖZŐ SZERVEK EGYÜTTMŰKÖDÉSÉNEK puzzle-ját, amelyben millió és millió kis darabra apró részeit kell összeilleszteni, hogy megkapjuk a mai végeredményt. De közben minden egyes lépésnél garantálni kell a túlélést! A teremtés mérhetetlen tervező intelligenciáját hogyan ellensúlyozta a nem tudás, a nem ismerés és a nem birtoklás tehetetlensége és vaksága?
Nem értem, miért érdemes vitázni (nem, ezzel nem lehet vitázni, ez sima témafüggetlen trollkodás) egy érveket átugró és simán vita helyett pofátlanul gúnyolódó vallási fanatikussal?
Érvei elfogytak, maradt a trollkodás.
Viselkedése nem hogy a tudomány rovatba nem való, de szégyent hoz a józan gondolkodású hívőkre is.
Nem érdemes folytatni, a célja csak a saját publicitásának növelése, akár magát lejáratva is.
Bocsika, Wadmalac! Teljesen igazad van, de ma olyan rossz napom volt, és hát a @Kérdező olyan szórakoztató...
:/
Először csak erre:
@Kérdező(#50): "Gonosz bukott baptista vagy, aki az evolúciót tartja Isten munkamódszerének"
Ja, te popsibuksi! :D - de kár, hogy ebben nem érted a kedveskedő eufemizmust (a popsibuksi mi is kertelés nélkül? Hm? :D )
Szerinted fog egy baptista olyanokat vágni a fejedhez, hogy drogozol, meg vodkázol? Ilyennel nem fog tréfálkozni, gúnyolódni egy baptista se - még egy bukott se. :DDD
Az ülőgumóid nagyobb hányadát alkotó neuronjaid még halványan emlékeznek arra, hogy itt a GYIK-on egykor gyűlölködve estél neki a "bukott baptista" szófordulattal egy Gabriel.Tailor nevű nick-nek, aki igaznak tartotta az evolúciót, ugyanakkor mégis baptistaként mutatkozott be neked, amikor leateistáztad (másik kedvenc szófordulatod)
Nos, az nem én voltam, de én is ott sertepertéltem mellette és melletted is, mint Cerevisiae, és jó nagyokat mosolyogtam a tehetetlen és értelmetlen dühödön, amikor Gabriel.Tailor szép nyugodtan kioktatott téged a Bibliából. Ahogy nézem, mindhiába.
Érdekes módon, engem annyira nem is bántottál akkoriban, mert én csak ateista voltam a nyilvántartásodban. Eszerint az evolúciót elfogadó hívőket sokkal gyűlölhetőbbnek tartod, mint az ateistákat?
No, hogy belopjam magam a szívedbe, én egy szikrányit se vagyok vallásos, de ateistának se mondanám magam, vagy inkább nem teljesen ateistának.
Szimpibb lettem? :D - remélem igen!
No! Próbálj meg lehiggadni. Egy személyes jellegű kérdés? Mehet? Mi az utálatosság mértéke szerinti sorrend az Allahban hívő, az evolúciót elfogadó keresztény és ateista esetén? Kezd a legkevésbé utálatossal, jó?
Másik személyes kérdés is mehet? Miért lennék én gonosz, ha azt hinném baptista létemre, hogy van evolúció? Mi búbánatos manó a gonoszság ebben? Vagy különböző módon értelmezzük a gonoszság fogalmát?
@Kérdező(#50): "nem vettöd észre, hogy a sok melléböszélés miatt léptünk vissza az alaphelyzetre,"
Te egyszerűen azt hitted, hogy a biológiai evolúció tárgykörébe tartozik az élet keletkezése is, csak a többiek helyesen kiigazítottak, hogy azt az ügyet más témakör tárgyalja. Más nem történt.
Mellesleg mutattam neked olyan példát is, amikor a nulla programmal rendelkező nukleinsav a semmiből írt maga-magába programot, így még arra is válaszoltam, amire azt hitted, hogy tettél fel kérdést.
@Kérdező(#50): "Jer 13:23 Elváltoztathatja-e bőrét a szerecsen, és a párduc az ő foltosságát? [Úgy] ti is cselekedhettek jót, akik megszoktátok a gonoszt."
Nézd! Nem tudok erre mit mondani! A szerecsen, ha egy nem szerecsennel hál, akkor az utódjának bőrszíne a szerecsen bőrszínétől el fog térni. Te nem így tudod? A tigris, vagy oroszlán, még a puma is olykor a párduccal (leopárd) hál, és az utódjuk még többnyire foltos lesz, de már nem annyira leopárdosan, és ha ez a hibrid utód nem leopárdot választ magának később, akkor még jobban eltünedezik az utódról a foltosság, míg végül...
Bármit is állít a Biblia, ez így van.
Félreértesz, barátom! Nekem nem szentírás a Biblia! Én azt látom abban, hogy rengeteget téved, és töménytelen mennyiségű önellentmondás van benne, amit lehet így is érteni, meg úgy is...
Nem érzem az ilyen látásmódom miatt gonosznak magam, mert ha egyszer ezt látom, akkor ezt látom.
@Kérdező(#50): "1Móz 1:21 És teremté Isten a nagy vízi állatokat, és mindazokat a csúszó-mászó állatokat, amelyek nyüzsögnek a vizekben az ő nemük szerint, és mindenféle szárnyas repdesőt az ő neme szerint. És látá Isten, hogy jó."
Nem vitatom, hogy ez azt sugallja, hogy hirtelen teremtette Isten ezeket a lényeket, de mint említettem a Biblia hemzseg az önellentmondásoktól, ezért újra beidézem szintén az 1Mózes1-ből ezt:
"Azután monda Isten: Hajtson a föld gyenge füvet, maghozó füvet, gyümölcsfát, amely gyümölcsöt hozzon az ő neme szerint, amelyben legyen néki magva e földön. És úgy lőn."
Verheted itt magadat meg a nyáladat ameddig csak akarod, de itt a Biblia TOTÁLISAN NYILVÁNVALÓAN ÉS EGYÉRTELMŰEN állítja, hogy Isten nem maga teremti a növényeket, hanem a föld hajtja ki magából azokat, és NEM MAGBÓL!!! EZT ÁLLÍTJA SZÓ SZERINT!
Szintén az 1Mózes1-ből: "Hajta tehát a föld gyenge füvet, maghozó füvet az ő neme szerint, és gyümölcstermő fát, amelynek gyümölcsében mag van az ő neme szerint. És látá Isten, hogy jó."
Van pofád letagadni, hogy itt a növények kihajtanak a földből??? Tehát azokat bizony nem közvetlenül Isten teremti.
Szintén az 1Mózes1-ből: "Azután monda az Isten: Hozzon a föld élő állatokat nemök szerint: barmokat, csúszó-mászó állatokat és szárazföldi vadakat nemök szerint. És úgy lőn."
Tehát szó szerint azt írja a Biblia, hogy a föld hozza elő az élő állatokat, és amikor kifejlődnek, akkor kialakulnak a nemek, fajok is, ahogy azt ma látjuk is. Tehát itt sem közvetlenül maga Isten gyurmázza össze az élőlényeket. De mit is ír a Biblia a következő sorban?
"Teremté tehát Isten a szárazföldi vadakat nemök szerint, a barmokat nemök szerint, és a földön csúszó-mászó mindenféle állatokat nemök szerint. És látá Isten, hogy jó."
Vagyis a Biblia a földből való kifejlődést is ugyanúgy teremtésnek hívja! Nemde? Pajtás! És ennek szellemében így már mást fog jelenteni ez is:
"1Móz 1:21 És teremté Isten a nagy vízi állatokat, és mindazokat a csúszó-mászó állatokat, amelyek nyüzsögnek a vizekben az ő nemük szerint, és mindenféle szárnyas repdesőt az ő neme szerint. És látá Isten, hogy jó."
Vagyis lehet, hogy itt is kifejlődés történt, hiszen a kifejlődés is Isten akaratára zajlik, vagyis az is ugyanolyan teremtés, mintha készre teremtene.
Újra megkérdezem! Az a gyönyörű kristály, amit mutattam neked, talán nem magától fejlődött ki?
Ha magától tette ezt, akkor az a kristály nem Isten teremtése?
Ha te egy megtermékenyített petesejtből fejlődtél ki, és nem rögvest felnőtt embernek lettél megteremtve, akkor te nem vagy Isten teremtése? Pedig minden létező lényt teremtménynek hívnak ma is. Te nem tudtál erről?
És legfőképpen az 1Mózes1-ből semmit se tudunk meg arról, hogy az ember hogyan jött létre. Semmit! Csak annyit, hogy megteremti az embert, talán pont úgy, mint a növényeket.
@Kérdező(#50): "1Móz 1:22 És megáldá azokat Isten, mondván: Szaporodjatok, és sokasodjatok, és töltsétek be a tenger vizeit; a madár is sokasodjék a földön."
Hááát, pont ez kell az evolúciónak. Az 1Mózes2-ben vajon miért nincs erről szó? Ahol tényleg mindent a maga kezével formáz az Úr Isten, és nem az Isten! Furcsa, hogy ott hirtelen Isten megszólítása megváltozik Úr Istenre konzekvensen, nem? És senki ott nem szaporodik. Csak hirtelen létrejön. Érdekes, nem?
@Kérdező(#50): "Máté 19:4 Ő pedig felelvén, monda: Nem olvastátok-e, hogy a teremtő kezdettől fogva férfiúvá és asszonnyá teremté őket,"
Csakhogy az 1Mózes1-ben a férfiú és asszony a legutoljára teremtődik meg, míg az 1Mózes2-ben legelőször a férfi, majd a növények, állatok, és csak utána az asszony.
Bármit is mond Máté, az állítása nem lehet jó, mert a Biblia hol ezt írja, hol azt.
@Kérdező(#50): "És nincsen állatból millió évek alatt, meg a többi evolúciós kamu, sátáni kiforgatás."
Hohóóóó! Pajtás! Sem azt nem írja az 1Mózes1-ben hogy van, sem azt, hogy nincs. A sátáni kiforgatás az, hogy nem veszel tudomást arról, amikor a Biblia szó szerint fejlődésről ír, és csak azokat a részeit szajkózod, ami az elképzelésedbe beleillik.
Ezért vagytok ti undorítóak, mert nem a Bibliát tisztelitek, hanem azt a sok baromságot, amit a Biblia alapján magatoknak kitaláltatok.
Néhány ezer éven át a tudatlan nép elképzelni se tudott mást, mint hogy a Biblia készre összeszerelt lényekről ír, és így a teremtés szóba kizárólag azonnali eseményt képzeltetek bele, holott van szó benne kifejlődésről is, és a Biblia határozottan az Isten közvetlen tevékenysége nélküli hosszabb ideig zajló fejlődést is teremtésnek hívja. És ez a tény!
Na, egyelőre ennyi...
Hogy tudtam ezen a ökörségen átlépni...
@Kérdező(#50): "mert az evolúció szerint a halál által van az élet, az emberi is"
Ma is vannak kvázi halhatatlan lények (pl. Turritopsis nutricula, ami egy medúzafaj...), és mégis evolválnak.
Ez az evolúció: replikáció; variáció (és nem mutáció, mert az csak a variáció létrehozásának egyik módszere); szelekció.
Van ebben halál? Nincs. Akkor meg mi a francért beszélsz a halál szükségességéről? Az evolúciónak nem halál kell, hanem pont ellenkezőleg. Új és új és új élet, és egyre több, hogy minél nagyobb legyen a variáció!
Ahogy a Biblia is írja: "1Móz 1:22 És megáldá azokat Isten, mondván: Szaporodjatok, és sokasodjatok, és töltsétek be a tenger vizeit; a madár is sokasodjék a földön."
Ez az evolúció tökéletes receptje.
A halálnak semmi de semmi szerepe az evolúció működésében. A szelekció nem halált jelent, hanem csak kiválasztódást.
Írtam a siklórepülő békák kialakulásáról. Kihaltak mellettük a nem siklórepülő békák is? Nem! Dehogy!
A normál úszóhártyával rendelkező békák egyszerűen nem tudtak elterjedni abban a környezetben, ahova a nagyobb úszóhártyás be tudott hatolni, és ott tudott elszaporodni. Mi is történt? Erről a helyről kiszelektálódtak a normál úszóhártyások, ami nem azt jelenti, hogy meghaltak, hanem egyszerűen visszaszorultak az általuk megszokott környezetbe.
Amikor a halak kisétáltak a partra, akkor a partramászási projektből kiszelektálódtak a kevésbé lábasra sikeredett halak, de ettől még nem pusztultak el, csak visszakényszerültek a vízbe.
Amikor Gabriel.Tailort "bukott baptistának" nevezted, már akkor is elmagyaráztam neked, hogy totálisan félreérted az evolúció működését, és a halál azért alakult ki, mert a Föld határai és energiaforrásai végesek. Amíg a Föld nem telítődött élettel, addig valószínűleg a Földön mindenfelé örökéletű lények evolváltak (pontosabban nem volt bennük specifikált halálprogram).
És a Biblia is azt mondja, hogy kezdetben nem volt halál, pontosabban ezt csak az Édenre mondja.
Gusztustalan egy ember vagy te, hogy már tudod, hogy hazugságokat terjesztesz az evolúcióról, de továbbra is ezt teszed. Te vagy a sátáni, nem az evolúció.
@Kérdező! Nem igyekszel válaszolni, hát akkor befejezem...
@Kérdező(#50): "Isten kiadta a szaporodást az élőlényeknek, amik már millió éve voltak és szaporodtak az evő kifejlődés szerint, netán az Istent is hülyének nézed, hogy nem tudja mit mond és mikor minek?"
Koma! Isten szaporodási tézise a vízi lények, és miegyebek megteremtése után hangzik el (vagyis pont az életteremtési-félúton), ám előtte már megteremtette a növényeket is, és Istennek valójában ekkor kellett volna mondania legelőször, hogy szaporodjatok, de nem tette, tehát a "mikor"-ral bizony nagyon komoly bajok vannak. Ez az egész sokkal inkább arra hasonlít, mint amikor füvet ültetsz, és ha már félig annyira sűrűn elterjedt a fű a kertedben, ahogy azt elvártad a szaporodás ütemétől, akkor elégedetten kijelented: Helyes! Szaporodjatok, sokasodjatok! Hajrá, hajrá, és áldásom rátok!
@Kérdező(#50): "1Kor 5:13 A kívülvalókat pedig majd az Isten ítéli meg. Vessétek ki azért a gonoszt magatok közül."
Működik a dolog. Nézd csak mit ír rólad pl. Wadmalac(#50): "...Viselkedése nem hogy a tudomány rovatba nem való, de szégyent hoz a józan gondolkodású hívőkre is."
Gabriel.Tailor-nak is ez volt a véleménye rólad. Te már rég ki vagy vetve a közösségből.
@Kérdező(#50): "Neked semmi közöd se Istenhez, se Isten Fiához, hanem egy átkozott hamis tanító vagy, mert nem az apostolok által közvetített tanítást vallod / Máté 19:4/, hanem Biblián kívüli süketségeket."
Nekem valóban semmi közöm ahhoz az istenhez, amit a Biblia árul. Olykor - érzelmes pillanataimban - elgondolkodok azon, hogy valamiféle Isten talán létezhet? - na, de ilyenkor eszem ágában sincs a Bibliára gondolni. Ettől függetlenül zavar, hogy a hozzád hasonlóak habzó szájjal hamisítják meg a Biblia tartalmát.
@Kérdező(#50): "Kezdettől fogva férfi és nő! És nincsen állatból millió évek alatt, meg a többi evolúciós kamu, sátáni kiforgatás."
Milyen kamu? Tán nem az állatok lettek előbb, mint az ember? Nézd csak ezt a mondatot egy egyetemi záróvizsgából ( [link] ):
"1. A történelem kezdete (az EMBER MEGJELENÉSE és a Föld benépesülése..."
Az ember megjelenésének kezdetétől fogva létezik a férfi és a nő. És ezzel most is mindenki egyetért, velem együtt. Ez alól kivétel a Biblia az 1Mózes2-ben, ahol hullára nem azonos időben jött létre a férfi és a nő. De az 1Mózes1-ben sem a tényleges kezdetektől fogva, hiszen éppen hogy az emberpár lett megteremtve utoljára. Az apostolaidat emlékeim szerint Isten fia állandóan kiigazítgatta, tanítgatta, vagyis semmi okom arra, hogy tutira vegyem a kijelentéseiket. Remekül mutatod be, hogy Máté még arra se vette a fáradtságot, hogy legalább a Biblia első oldalaival megismerkedjen, helyette nagy mellénnyel megfogalmazott egy bődületes nagy baromságot, ami a Biblia teremtéstörténeteiben sehol se szerepel.
Az meg csak a saját hülyeségetek, hogy azt hiszitek, a Biblia 24 órás napokról ír. A biblikus időkben nem számolták az órákat és egyszerűen egy napnak nevezték azt az időszakot, ami reggeltől napnyugtáig tartott. Vagyis a Bibliát nem érdekelte, hogy hány órából áll egy nap, és a Biblia az Északi sarkon a fél évig tartó nappalt is ugyanúgy egy napnak nevezte volna. A biblikus özönvíz 40 nap és 40 éjjen át tart. Isten egy napja lehet akár ezer év is a Biblia szerint, és a Biblia a Jelenések könyvében megjósolja, hogy majd egykor mindig fény uralja a Földet, vagyis az utolsó nap örökké fog tartani. A Biblia világosan leszögezi az 1Mózes1-ben, hogy az égen a fényt adó testek csak a negyedik teremtési napon jelennek meg, és ha nincs a Nap nevű égitest, akkor totál értelmetlenség a nappallal és éjszakával jellemezni a nap szavunkat. A teremtési napok Isten napjai, és nem az emberé, így nem tudható a Biblia alapján, hogy milyen hosszúak voltak.
Mellesleg a modern zsidó gyakorlatban az adott 24 órás periódus most is alkonyatkor, az este beköszöntével fejeződik be, az este már a következő 24 órás periódus kezdetét jelöli. Ugyanakkor így évszakonként változik a nap kezdetének az időpontja.
@Kérdező(#50): "VESSÉTEK KI AZÉRT A GONOSZT MAGATOK KÖZÜL!!!"
Nyugi! Elérted a célod. Ennél már nem válhatsz magányosabbá... :D
Jaj... ezt még lefelejtettem erre vonatkozólag:
@Kérdező(#50): "Isten kiadta a szaporodást az élőlényeknek, amik már millió éve voltak és szaporodtak az evő kifejlődés szerint, netán az Istent is hülyének nézed, hogy nem tudja mit mond és mikor minek?"
1Mózes9-ből
"1 Azután megáldá Isten Noét és az ő fiait, és azt mondá nékik: Szaporodjatok és sokasodjatok, és töltsétek be a földet."
Bocsika, de te nézed hülyének Istent, nem én.
Itt is mondja Isten utólag, jelen esetben Noénak, hogy szaporodjon és sokasodjon. Nem vette észre, hogy Noé már szorgalmasan legyártott néhány gyereket? Meg megfeledkezett arról, hogy a vízözönben általa elpusztított emberek, állatok, növények már réges-régen akkora gázzal szaporodtak, ahogy csak a csövön kifér?
Ugye, hogy hülye vagy te a Bibliához is, nemde? :D
„És teremté Isten a nagy vízi állatokat, és mindazokat a csúszó-mászó állatokat, amelyek nyüzsögnek a vizekben az ő nemük szerint, és mindenféle szárnyas repdesőt az ő neme szerint. És látá Isten, hogy jó. És megáldá azokat Isten, mondván: Szaporodjatok, és sokasodjatok, és töltsétek be a tenger vizeit; a madár is sokasodjék a földön.” /1Mz 1,21-22/
x x x
„Törvények a megújult világ számára
„Azután megáldá Isten Noét és az ő fiait, és azt mondá nekik: Szaporodjatok és sokasodjatok, és töltsétek be a földet.” /1Mz 9,1/
+ + +
Előző esetben már meg vannak teremtve az élőlények, utána vannak megáldva és szaporodásra felszólítva. Ebből következik, hogy azok nem szaporodás útján jöttek létre korábban evolúció /szaporodások sorozata/ szerint, hanem teremtés által, ami mondva is van. Előtte nem lehetett szaporodás, mert akkor az utólagos felszólításnak a szaporodásra nem lenne értelme.
Nóénál más a helyzet, mivel teljesen lakatlan a föld, az élet újra indul rajta. A felszólítás a szaporodásra teljesen jogos.
„Nem vette észre, hogy Noé már szorgalmasan legyártott néhány gyereket? Meg megfeledkezett arról, hogy a vízözönben általa elpusztított emberek, állatok, növények már réges-régen akkora gázzal szaporodtak, ahogy csak a csövön kifér?”
Ennek a kijelentésnek nincs semmi értelme /” már réges-régen akkora gázzal szaporodtak”, mivel az ítélet mindazokat eltörölte, akikről itt szó van. Azoknak már korábban ki lett adva a parancs a szaporodásra.
„Ugye, hogy hülye vagy te a Bibliához is, nemde? :D” Önkritikus megjegyzés és találó.
#58: "Előző esetben már meg vannak teremtve az élőlények, utána vannak megáldva és szaporodásra felszólítva."
Nem!
Ha ez igaz lenne, akkor ezt már kellett volna mondania a növények esetén is. Hányszor kell még ugyanazt leírnom? Ha nem is értesz vele egyet, legalább az érveimre próbálj válaszolni, és ne vaknak, vagy gyengeelméjűnek tettesd magad közben.
Az eset világos. A szaporodási mondat nem parancs, hanem csak afféle nyugtázás, hogy a dolgok jól haladnak, hiszen a szaporodásról először Isten az élőlényteremtés félútján szól, és nem az elején. Ha látod, hogy a kertedben szépen szaporodik a nemrég vetett fű, akkor elégedetten megjegyeznéd te is, hogy helyes, csak szaporodjatok, sokasodjatok, hajrá. De ez nem parancs!
#58: "Előtte nem lehetett szaporodás, mert akkor az utólagos felszólításnak a szaporodásra nem lenne értelme."
Annak sincs értelme, amikor biztatod szaporodásra a kertedben a füvet, mégis mondod. És akkor ennek Noé esetében pláne nem volt semmi értelme.
Íme: "1 Azután megáldá Isten Noét és az ő fiait, és azt mondá nékik: Szaporodjatok és sokasodjatok, és töltsétek be a földet."
És tök ugyanezt mondja Isten teremtéskor is, de a növények megteremtésénél nem, csak a vízi lények után:
"1Móz 1:22 És megáldá azokat Isten, mondván: Szaporodjatok, és sokasodjatok, és töltsétek be a tenger vizeit; a madár is sokasodjék a földön."
Továbbá Istennek minden egyes teremtési szakasz után kellett volna mondania a szaporodási parancsot, ha az a szaporodáshoz tényleg kellett volna, de csak kettőnél mondja, és mondja Noé esetében is, amikor már totálisan felesleges.
#58: "Ennek a kijelentésnek nincs semmi értelme /” már réges-régen akkora gázzal szaporodtak”, mivel az ítélet mindazokat eltörölte, akikről itt szó van."
Hogyne lenne értelme! Noé pont ugyanolyan ember volt, mint azok az emberek, akik előtte meghaltak, és azok tudtak szaporodni isteni parancs nélkül is. Ergo Noénak és gyerekeinek is kellett tudnia szaporodnia. Továbbá Isten a vízözön után megfeledkezik felszólítani erre az állatokat és növényeket is, mégis elszaporodnak felszólítás nélkül is. Itt is pontosan ugyanaz a helyzet inkább, mint amikor ha megszületik egy családban egy gyerek, akkor biztatjuk a szülőket, hogy csak rajta, így tovább, és három gyerekig meg se álljanak. Ennek sincs semmi értelme, mégis kedveskedve, biztatva mondjuk.
Leírom ismét az 1Mózes1-ből, hátha most sikerül elolvasni:
"Azután monda Isten: Hajtson a föld gyenge füvet, maghozó füvet, gyümölcsfát, amely gyümölcsöt hozzon az ő neme szerint, amelyben legyen néki magva e földön. És úgy lőn."
Itt a Biblia TOTÁLISAN NYILVÁNVALÓAN ÉS EGYÉRTELMŰEN állítja, hogy Isten nem maga teremti a növényeket, hanem a föld hajtja ki magából azokat, és NEM MAGBÓL!!! EZT ÁLLÍTJA SZÓ SZERINT!
Szintén az 1Mózes1-ből: "Hajta tehát a föld gyenge füvet, maghozó füvet az ő neme szerint, és gyümölcstermő fát, amelynek gyümölcsében mag van az ő neme szerint. És látá Isten, hogy jó."
Tehát azokat bizony nem közvetlenül Isten teremti. Ezek maguktól fejlődtek ki, és olyan fejlődési út van számukra kijelölve, hogy maguktól tudjanak szaporodni, és ezért alakul ki bennük a mag is, amit szintén nem Isten teremt közvetlenül, és nem kell a magot arra biztatni, hogy szaporodni tudjon.
Szintén az 1Mózes1-ből: "Azután monda az Isten: Hozzon a föld élő állatokat nemök szerint: barmokat, csúszó-mászó állatokat és szárazföldi vadakat nemök szerint. És úgy lőn."
Tehát szó szerint azt írja a Biblia, hogy a föld hozza elő az élő állatokat, és amikor kifejlődnek, akkor kialakulnak a nemek, fajok is, ahogy azt ma látjuk is. Tehát itt sem közvetlenül maga Isten gyurmázza össze az élőlényeket. De mit is ír a Biblia a következő sorban?
"Teremté tehát Isten a szárazföldi vadakat nemök szerint, a barmokat nemök szerint, és a földön csúszó-mászó mindenféle állatokat nemök szerint. És látá Isten, hogy jó."
Vagyis a Biblia a kifejlődést is ugyanúgy teremtésnek hívja! Nemde?
Ha te egy megtermékenyített petesejtből fejlődtél ki, és nem rögvest felnőtt embernek lettél megteremtve, akkor te nem vagy Isten teremtménye? Pedig minden létező lényt teremtménynek hívnak ma is. Te nem tudtál erről?
#58: "Előző esetben már meg vannak teremtve az élőlények, utána vannak megáldva és szaporodásra felszólítva"
Ez a te nagy tévedésed, hogy a teremtés szóról azt hiszed, hogy az egy pillanatokon alatt bekövetkező esemény, és nem lehet benne fejlődés.
Néhány ezer éven át a tudatlan nép elképzelni se tudott mást, mint hogy a Biblia készre összeszerelt lényekről ír, és így a teremtés szóba kizárólag azonnali eseményt képzeltetek bele, holott van szó benne kifejlődésről is, és a Biblia határozottan az Isten közvetlen tevékenysége nélküli hosszabb ideig zajló fejlődést is teremtésnek hívja. És ez a tény!
Ezzel próbálj megbarátkozni, mert nem az van beleírva szó szerint a Bibliába amit te állítasz, hanem az, amit én állítok. Nem azért mert olyan okos vagyok, hanem csak azért, mert én tényleg szó szerint olvasom, és nem úgy mint te, aki a saját elképzeléseit belemagyarázza a soraiba.
Ha túl sokat írtam volna, és nem olvastad el, akkor...
#58: "Előtte nem lehetett szaporodás, mert akkor az utólagos felszólításnak a szaporodásra nem lenne értelme."
Noénak már vannak fiai, tehát Szaporodott már? Persze! Különben nem lennének gyerekei.
Utólag szólította fel Isten Noét, hogy szaporodjon, amikor pedig már szaporodott réges-rég?
Igen!
Akkor mégis lehetett már réges-rég szaporodás teremtéskor is mire Isten megjegyzi, hogy szaporodjatok?
Bizony, hogy lehet, ha lehetett Noé esetében is.
Ha erre azt mondod, hogy Noé esetében a helyzetből adódik, hogy Isten csak úgy biztatva ösztönzi Noé családját a továbbszaporodásra (csak a továbbot nem mondja), akkor ugyanez megtörténhetett a teremtéskor is, vagyis már réges-régen szaporodtak az élőlények, de még közel se terjedtek el az egész földön, így félúton Isten itt is csak megszólal biztatva, drukkolva, hogy rajta, csak szaporodjatok, ahogy az eddig is szépen zajlott.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!