Ha megmarad a jelen civilizáció és tovább robotosodunk, hogy fogjuk kivédeni, hogy ne Wall-E filmbeli-szerűek legyünk?
Már nyilván nem testileg, testalkatilag.
De hogy egész nap üljünk egy fotelban és még az ennivalót is robotok hozzák oda, amik hangvezérlésűek?
Bizony a robotosodás felé tartunk.
A migráció egyik potenciális veszélye éppen az, hogy olyan társadalmi réteggel gyarapodunk, amire a jövőben nem lesz szükség, vagyis alacsonyan képzett, nem kellően motivált emberekkel, akikből már így is több van a kelleténél.
Az automatizálás egyre nagyobb tért hódít, továbbá a gyártási, kiszolgálási módszerek hatékonysága folyamatosan nő.
Várható a szlamosodás erősödése, bár természetesen a bevándorlók között is akad kvalifikált személy, de a többségük sajnos nem az.
A tapasztalat azt mutatja, hogy ilyen kulturális körből kitörni nehéz, főleg ha az integráció sem sikeres.
Tudom, a kérdés a robotosodás, de az annyira egyértelműen nőni fog, hogy más aspektusát is érdemes megvizsgálni.
50 éven belül megvalósírható kb a Mátrix.
A techbológiai alapjai már most léteznek, és rohamosan fejlődnek.
Akkor én megyek a pinyómba a Mátrixba, Goodbye cruel world :d
Kevesebb munka, több szabadidő, több sport. Tutira fog még születni ezernyi új sport is.
Ha csak azt megnézed, pl. hány külön sportággá fejlődött a mountainbike, várható, hogy sok olyan lesz, amit ma el sem tudunk képzelni.
Amíg a fittség trendi marad, nem kell fosni.
Igen, amennyiben folytatódik az emberiség polarizációja, akkor lesznek, akik képesek robotokat készíteni, és képesek tartalmas emberi életet élni, miközben lesznek, akiket e robotok maximálisan kiszolgálnak, csak az a kérdés, minek. Hiszen nem emberek, csak anyagcserét folytató vegetáló lények.
Rövidebben is fogalmazhattam volna: a buták és a tartalmasan gondolkodók közötti szakadék nő, és elérhet veszélyes mértéket, ha az utóbbiak nem fogják tanulásra az előbbieket.
Attól tartok, a hagyományos családmodell híveként itt én számítok butának.
Egyébként jelenleg egyre kevesebb szabadidőnk van, egyszerűen egy átlagos családban a gyerekekre nem jut idő. A pároknak egymásra pláne.
Jó, a robotosodás át fogja alakítani ezt, szerintem semmilyen szempontból se jó irányba.
Amúgy sokan nem szeretünk sportolni.
Én ha kertesházban élhetnék és kicsi konyhakertecském lehetne akár (aminek örülnék is), Isten se venne rá a sportra.
Egyszerű a helyzet. A világ az utóbbi évszázadokban, évtizedekben egyre inkább az intelligenciára támaszkodik.
Az évmilliók alatt nem változott túlzottan az intelligencia és szorgalom, kreativitás genetikai háttere. Sőt általában a primitív réteg szaporodik gombamód.
Az emberiséget mindig is egy nagyon szűk kisebbség vitte előre. Talán 10%-ot sem ér el ez az arány, (itthon)
A többség egyszerűen képtelen egyszerűbb feladatok elvégzésénél többre.
A helyzet az, hogy ebben meglepően kis szerepe van az intelligenciának. Sokkal inkább az, hogy az emberek 90%-a gyenge jellem, nulla szorgalom, akaraterő. Olyan, mint a lefolyóvíz, a kisebb ellenállás felé csorog, halad.
A magyarok nagyon nagyrésze krónikus munkakerülő és kiskapukereső népség.
Egész egyszerűen szar dolog tanulni. Nehéz, sokszor sok energiát igényel, és évek szenvedése egy mérnök szak elvégzése mondjuk.
Igen kevés ember képes csak megtanulni a jövő szakmáohoz szükséges ismereteket. Pedig az agy mindenkiben ott van, csak mellé lustaság társul.
Emiatt és a robotizáció miatt szépen fokozatosan tűnnek el munkák, millók maradnak állás nélkül.
Mit lehet tenni?
1. Megpróblájuk integrálni őket az új munkaerőpiacra. Szinte lehetetlen, mert 40 év gyárimunka után 0.001% végzi el a műszaki egyetemet mondjuk.
2. Kamu állásokat hozunk létre, kvázi a közmunka kiszélesítése.
3. A szociális háló kiszélesítése egészen az alapjövedelemig. Egy minimális élethez elegendő jövedelem, étel, ruha, gyógyszer és TB. Esetleg TV előfizetés, aki nem találja fel magát.
Ez egy szükséges rossz, talán a legkisebb rossz, de működő megoldás.
Az okosok és a robotok simán kitermelik ezt. Van aki jól fog vele járni, stresszmentes élet és sok szabadidő.
3b. Az emberi genom permanens, gene drive-al történő modifikálása. Beültetjük a szorgalom és az intelligencia génjét.
Az ember életének célja az elme kristályosítása lesz. Human 2.0
Jönnek a disztópia forgatókönyvei:
4. Nem teszünk semmit: éhséglázadás, polgárháború, világháború, tömeges migráció.
5. Tömegsírokba lövik a nem hasznos embereket, vagy biológiai fegyverekkel, tudatosan ritkítják a lakosságot.
6. Csak az kap szaporodási jogot, aki intelligens és szorgalmas együtt. A többi ember kémiai kasztráláson esik át, és a sikertelen gyermekeket kivégzik.
A 4-es és 5-ös pontot tudom elképzelni.
Igen, szerintem például a maraton lefutására is egy-egy nagyon beteg embert leszámítva mindenki képes lenne. A különbség abban rejlik, kinek mennyi készülés kellene rá. A kérdés ebből adódik: megéri ez?
Én szívesen sütök, főzök, imádom a növényeket, a vidéket.
Viszont nem vagyok túl értelmes, a logikai készségem kicsi (visszajelzések szerint is). Nem nevezném életnek azt, hogy teperek azt erőltetve, ami nem megy, nem érdekel, nem hivatásom. Lehet elvégeznék egy mérnöki szakot, 6 óra alvásokkal és kétszeres idő alatt. Na jó, így már nem lehet, hanem biztos. De engem a háziasszonyság érdekel. Na azt már elviselném napi 8 órában.
Az intelligencia nem minden.
Legfontosabb az EQ. Utána a kézügyesség, a kitartás stb...
Jaj már megint. Hetente előjön ez a kérdés úgylátszik. Tényleg nehéz a felfogásod :D
A valódi hasznossági sorrend manapság:
1. IQ.
Magas szintű absztrakció, elvont fogalmak megértése (programozás, matematika), logika, térlátás, összefüggések átlátása
2. Szorgalom, kitartás
3. Kreativitás, önálló ötletek, asszociációk, ismeretek kombinálása
Ezekkel lehet jelenleg a legkönnyebben kiemelkedni, bár tény, hogy a soft skillek a maradék állások betöltéséhez kellenek. Beszédkészség, pszichológia, empátia, meggyőzés, Itt szerepet kaphat az EQ is, de mással kombinálva.
A kézügyesség főleg a szerelő és a kézműves szakmákban haszbálható, főleg ha társul hozzá problémamegoldóképesség és kreativitás.
A legkevésbé hasznosak a jövő állásaiban, fizikai erő, monotonitástűrés.
A világot nem érdekli mit szeretnél. Ha van piaca, akkor azt kell kitalálnod, a skilljeidet hogyan tudnád munkává, akár vállalkozássá formálni. Csak ehhez is kreativitás és intelligencia kell.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!