Egy esetleges bolygó közi űrutazáson súlytalanság állapotában lennének az asztronauták vagy hatna rájuk valamiféle gravitáció?
@21: azért az kemény, hogy görbült téridős órát ajánlgat valaki a BME-n, aztán ilyet ír:
"ha forogna egy nagy uralomas folyamatosan ugx akarnanak gravitaciot elerni azt nem lehetne mert a labra sokkal masabb ero hatna mint a fejre."
:D
Számold már ki mennyivel "sokkal" nagyobb az az erő már pár száz méteres, vagy még inkább km körüli sugárnál. :)
Na meg, ha ez lenne a gravitáció, meg a gyorsuláskor ható inerciaerő közötti különbség, akkor gondolj bele, egy neutroncsillag felszínén állva milyen gyorsan változik mondjuk 180 cm-en a gravitáció, vagy egy Földpálya átmérőjű forgó akármin.
Amúgy igen... Akármilyen gyorsuláskor, legyen az forgómozgás, vagy sem, inerciaerők hatnak ránk. Az áltrel szerint a gravitáció tényleg nem egy erő. Viszont amit a talpunk alatt érzünk (ti. hogy nyomja a talpunkat a föld, meg mi is őt, és emiatt érezzük, hogy van súlyunk), az tudod mi az áltrel szerint? Inerciaerő :)
Szóval a forgásos gravitációszimuláció több, mint rendben van - elméleti oldalról.
@23: nem véletlen írtam én sem akkorát, amekkorát ;)
@24: na igen. Spagettizálódnánk. Pont azért, mert a neutroncsillaghoz közelebbi részünkre cseppet nagyobb gravitáció hatna, mint a tőle távolabbira.
Azért hoztam fel ezt, hogy látható legyen: ugyanúgy működik a dolog a forgó űrállomásnál, meg a gravitációnál. És ismételten: mindkettő inerciaerő.
De igazából azt hiszem, kimaxoltuk a témát. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!