Az emberek miért keverik a környezetvédelmet és a természetvédelmet?
Ami neked egyértelmű, másnak nem biztos. Sok oka lehet. Nem gondol bele. Kényelmetlen neki. Nem magyarázták el, és szégyelli megkérdezni. Stb.
A környezet a természet része, tehát a természet tágabb, mint a környezet. De szokás a szobádat nem tekinteni természetnek, vagyis kezdődik a keveredés.
Tény, hogy megfogalmazni nehéz, szerintem az már filozofálgatás.
De szerintem elég egyértelmű, ha egy populációt megvédesz a kihalástól, az nem környezetvédelem.
Ha pedig szennyvíztisztítót építesz, az viszont környezetvédelem.
A környezetvédelem kihat a természet védelmére. Oksági kapcsolat. A városi szemét, szennyvíz stb. kijuthat a természetbe és onnantól természetvédelmi téma.
Az embereket meg értelmetlen szeparáltan nevelni a kettőre, mindkettő azonos hozzáállást igényel.
Nem szétválasztható a két terület, legfeljebb elméleti szinten.
De nincs közös tevékenység se.
Az egyik azt vizsgálja, hogy elég nagy-e a populáció, ha nem, mi okozza és hogyan kellene megvédeni.
A másik pedig ebben az esetben vizsgálja, hogy a gyár felől szivárog-e valami káros anyag a természetközeli területekre (és a településre).
Az egyik egy biológiai, ökológiai, fajokkal foglalkozó tevékenység a másik pedig műszaki. Kb.
Csak mert az egyiket tanulom a kettő közül és irritál, hogy összekeverik, közben ég és föld...
Lehet, hogy kihat egymásra, de...
Ennyi erővel a környezetvédelem az egészségügyre is kihat, ezért attól se válasszuk szét.
Nekem ennyire egyértelmű...
A halak pusztulása szerintem környezetvédelmi akkor, ha méreganyag kerül a vízbe (most ezt nagyon tág értelemben értem!!! és nemcsak "hagyományosan" mérgek, hanem akármi...) és természetvédelmi, ha valamiért elszaporodott egy ragadozó hal és amelyikek tömegesen pusztulnak, azok az ő prédáik.
A porleválasztók, a szennyvíztisztítók, a légszennyezés-mérők KÖRNYEZETVÉDELMI dolgok, és lehet egy intézkedés kihat a populációkra, de az emberi egészségre és az épített környezetre is. Akkor már egészségügyi és építészeti kérdés is.
Nekem környezet az egyénre ható tényezők összessége.
Természet pedig a nem ember által létrehozott dolgok és az élők összessége.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!