Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » Mi a bizonyíték a Finnugor...

Mi a bizonyíték a Finnugor nyelvrokonságra?

Figyelt kérdés

Félreértés ne essék, én nem tagadom. Viszont sokan igen... Ha belemegyek egy ilyen vitába akkor nem tudok érveket felhozni, mert -bevallom őszintén- felszínesek a nyelvészeti ismereteim. Tehát a kér(d)és egyszerű:

Milyen bizonyítékok vannak a finnugor nyelvrokonságra?

(Nem véletlenül nem Google-t használtam, ha valaki ezt akarja ajánlani, az inkább nyomja meg a vissza gombot).

2014. febr. 21. 17:52
1 2 3 4
 11/34 anonim ***** válasza:
23%

Sajnovic szerint hasonlított a lappra, de ő nem volt se magyar, se nyelvész.

A finnek már nem is tanítják ezt a "finnugort".

2014. febr. 21. 22:03
 12/34 anonim ***** válasza:
29%
Hunfalvi sem volt magyar, hanem Hunsdorfer és svábosan beszélt magyarul. A magyar nyelv ősi nyelv, sokkal régebbi, mint pl. az angol.
2014. febr. 21. 22:04
 13/34 anonim ***** válasza:
53%
"Kiszely István (akitől talán ez az állítás elterjedt) ezt írja: „Egész őstörténetünket 1821-ben találták ki. Kutatásaim során megtaláltam a bécsi kancelláriának azt a leiratát, amelyben fölkérik az osztrák történészeket, hogy a rebellis magyaroknak egy olyan őstörténetet írjanak, amelyre nem büszkék. És akkor kitalálták azt a bohócságot (ma már annak vesszük, ma már elmúlt az ideje), hogy őseink valahol az Ob folyó alsó folyása mentén, az Uráltól keletre együtt éltek a finnekkel". [link]
2014. febr. 21. 22:07
 14/34 A kérdező kommentje:

ma 22:03

A válaszod teljesen bizonyítja, hogy mennyire nem nézel utána a dolgoknak. Ez jellemez minden összeesküvés-elmélet hívőt is. Minden elhsiznek, bárkinek, csak azért, hogy okosabbanak legyenek mint az 'átlag birka ember'. Szégyen...

2014. febr. 21. 22:16
 15/34 A kérdező kommentje:
A többi választ viszont többé kevésbé köszönöm :)
2014. febr. 21. 22:16
 16/34 anonim ***** válasza:
70%

Kissé már kopottas iskolai tanulmányaiból is rémlik, hogy nem a finn a legközelebbi nyelvrokonunk, a manysi és a hanti az. Kicsit szórakoztató is ez az egész. Az emberek úgy látszik ilyen neveket nem tudnak megjegyezni hosszabb ideig és amúgy sincs benne a közbeszédben egyik se, mondogassuk hát inkább azt, hogy a finnekkel nincs nyelvrokonságunk, róluk legalább halvány fogalmunk van kifélék, mifélék!:D

Amúgy itt egy nyest.hu-s cikk például.

[link]

2014. febr. 21. 22:19
 17/34 anonim ***** válasza:
52%

"Digo nevű felhasználó válasza:

Akik szerint az olyan alapszavaink mint a "nap, fu, anya, stb" kicsit is hasonlit a finnre annak ajanlok egy szotarat, vagy a google forditot."

Nem a finnről volt szó, hanem a finnugor nyelvcsaládról, aminek a finn - ugyanúgy, mint a magyar - a legtávolabbi ága. Így nyilván a finnel van a legkevesebb rokonság, a többi nyelvvel több van.

2014. febr. 23. 03:06
 18/34 Blaskó Krisztián válasza:
73%
Nekem azt mondta a tanárom, hogy: "A finnugor nyelvcsaládból származó szavakban a vokálisközi(= magánhangzók közötti) gemináták(gemini=iker; gemináta=ikerhang)mindig spirantizálódnak(=átalakulnak réshanggá).". Példa: Van az a szó, hogy "kette", itt a két vokális(magánhangzó) között található gemináta(tt) "z" lesz, így akakult ki a "keze" szó. A nyelv törekszik az egyszerűségre, így a szóvégi "e" elsorvad, így lesz a "kez" szó, és a két palatális(=mássalhangzó) közötti vokális(magánhangzó) pedig megnyúlik, így lesz a "kette" szóból a mai magyar "kéz" szó. Nem néztem utána, nem tudom pontosan milyen nyelvből van a szó, ezt csak megjegyeztem és mikor láttam a kérdést, gondoltam megosztom veletek is.
2014. márc. 7. 22:03
 19/34 anonim ***** válasza:
36%
A többivel se sok, manysi vagy hanti nyelvet nem értjük, ők se minket. A magyar nyelv alapja a kárpát-medencei ősnyelv, Árpádék bolgár-törökül beszéltek, de voltak besenyők, kálizok, kabarok, kunok is, ezekből alakult ki a magyar nyelv.
2014. márc. 7. 22:40
 20/34 anonim ***** válasza:
76%

Sajnovics magyar nemes volt, kiválóan beszélt magyarul (is). Neve CS-vel végén, magyar írásmóddal szerepel a könyvében.

[link]

"Másrészt én, aki Magyarországon ősatyáktól születtem és

osztályrészül juthatott, hogy neveltettem is, meglehetősen sok éven át, szert tehettem hivatali foglalkozások által, köztisztségek révén, megvizsgálni tüzetesen kikinek hazai beszédét", írja a dán királyi tudományos társasághoz intézett előszavában, ugyanebben a könyvben.

A latin 1844-ig a Magyar Királyság hivatalos nyelve volt, így egy tudományos műben, főként ha szerzője egy jezsuita pap, erősen ajánlott volt a használata. Azon kívül világnyelv volt, így a mű megértése és fordítása könnyebb volt más nemzetek olvasói számára.

Finnországban, Észtországban tananyag a finnugor nyelveredet. Egyetemi szinten is (Halsinki, Turku egyetemei).

[link]

2014. márc. 8. 10:29
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!