Mi a bizonyíték a Finnugor nyelvrokonságra?
Félreértés ne essék, én nem tagadom. Viszont sokan igen... Ha belemegyek egy ilyen vitába akkor nem tudok érveket felhozni, mert -bevallom őszintén- felszínesek a nyelvészeti ismereteim. Tehát a kér(d)és egyszerű:
Milyen bizonyítékok vannak a finnugor nyelvrokonságra?
(Nem véletlenül nem Google-t használtam, ha valaki ezt akarja ajánlani, az inkább nyomja meg a vissza gombot).
Az alapvető nyelvi szabályok és szavak hasonlatosságai, egyezései.
Pl. nagyjából ugyanúgy vannak a számok még ma is. A múltkor láttam egy videót, hogy egy mordvin vagy valamilyen embert elszámoltattak egytől tízig, meggyőző volt. De rengeteg ősi alapszó (apa, anya, ég, fű, nap) ugyanúgy vagy nagyon hasonlóan hangzik ott is. Ugyanígy az alapszabályok, toldalékolás, stb.
1. egyeztethető alapszavak megléte a rokon nyelvben (lsd. előttem lévő hozzászóló(k))
2.szabályos hangmegfelelés (a szabályt nem írom le):
pl. ha a k mély magánhangzó után áll akkor az a magyarban h-ra változik: kolme-három, kota-ház, kala-hal; az mn hangok után következő ptk hangok a magyarban bdg-re változnak pl. konta-had, kempli-kebel; a p pedig f-re alakul át pl. pa-fa
3.nyelvtani rendszer: az összes finnugor nyelv "ragasztó", aglitunáló; a szavaknak nincsen nemük, a birtokos személyjelek a birtokos szóhoz kapcsolódnak, hasonlóan megtalálható a középfok jele, a tárgy rag, a többesszám jele stb.
4.rokon szavak jelentésköre (itt egy kis eltérés adódhat lsd. kota ~ ház, de nem feltétlenül ugyanazt jelenti)
5.régészet, néprajz, növény-, állatföci.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!