Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » Létezik valódi paradoxon?

Létezik valódi paradoxon?

Figyelt kérdés

Azon gondolkodtam létezik-e valóban paradoxon. Mert amiket olvasgattam (igaz még nem olyan sokat) azok valamilyen matematikai vagy logikai hibát tartalmaztak, valamint a teljeség igénye nélküliek (lásd Schrödinger macskája)

Létezik olyan egyszerü példa melyben abszolut fellelhető a paradoxon állapota?

2014. febr. 13. 06:36
1 2 3 4 5 6
 41/60 anonim válasza:
100%
axióma. Alaptétel, alapigazság, aminek hitelességét senki nem vonja kétségbe.
2014. febr. 14. 00:15
 42/60 anonim ***** válasza:
Oké, és a természet, mint alaptétel, mit is mond ki? :)
2014. febr. 14. 00:18
 43/60 anonim válasza:
54%
Alapigazság, aminek hitelességét senki se vonja kétségbe. Ez azért eléggé ráillik a természetre, mert abba amit az érzékszerveiddel tapasztalsz annak a hitelességét nem vonod kétségbe. A természet semmit sem mond ki. Működik, törvények által. Olyan mint egy sejt: törvények által működik, és nem vonod kétségbe ezeknek a törvényeknek a hitelességét. Mi ennek a "sejtnek" a működését írjuk le. De a "sejtet" nem mi alkotjuk.
2014. febr. 14. 00:25
 44/60 anonim ***** válasza:

Szóval te amellett érvelsz, hogy a természet mint olyan axióma, mert senki nem vonja kétségbe a hitelességét?

Valójában a modern filozófiai és matematikus felfogásban az axiómák implicit definíciók, egymással felcserélhetőek és az axiómák egy konzisztens, analitikus logikai rendszer alapjait képezik. Attól valami nem lesz axióma a szó szigorú értelmébe, hogy senki nem vonja kétségbe a hitelességét, mert nem alkotja semmilyen analitikus rendszer alapját, nem alkalmas arra, hogy definiáljunk VELE valamit.

A "természetre" ezek a tulajdonságok nem igazak. Ráadásul egyáltalán nem is ez volt a kérdésem, nem is köthető igazán ahhoz, ami ellen érvelek. (A platonista felfogás.)

"Olyan mint egy sejt: törvények által működik, és nem vonod kétségbe ezeknek a törvényeknek a hitelességét. Mi ennek a "sejtnek" a működését írjuk le. De a "sejtet" nem mi alkotjuk."

Ez az eddigiekre lefordítva kb annyi, hogy a természet törvények alapján működik, és mi ezeket leírjuk, modellezzük. A természetet magát nem mi alkotjuk. Ez ugyan nem pontosan az, amit én mondtam, de nem is áll ezzel ellentétben.

2014. febr. 14. 00:54
 45/60 A kérdező kommentje:

Na kedves mindenki, akkor foglaljuk össze tömören és egyszerűen, hogy egy öt éves is megértse, mert csak azt tudjuk igazán amit el is tudunk mondani ezen a szinten :) Mert szerintem igen hasonlókról beszélünk csak a fogalmakon megy a vita, amit nem is értek, igazából az, hogy a valóság a világunk maga a természet egy "fő axiómarendszer" szerint megállja a helyét de ha valaki szerint nem, hát jó én ezt is elfogadom. De abban megegyezhetünk, hogy hívhatjuk BÁRHOGYAN (fő axiómarendszer, alap törvények, objekívitás, valóság, természet stb...) itt csak azzal van a gond (és volt a gond) hogy itt is észrevehetően kibontakozik a dekódolás a nyelvre fordítás problémája, hiszen nehéz tökéletesen hívni azt amiről beszélünk, és ezért támadható, bár ez nem túl okos dolog mivel nem a tartalmat cáfolod hanem a elnevezés szavának deffinicióját (melyek többfélén értelmezhetőek sok esetben, bár itt szerintem rendben volt)

De ami a lényeg összefoglalva: Van ez a fránya természet ez a világ amibe belekényszerültünk, na és ezt a mi emberi elménk igyekszik felfogni,megérteni alkotni-dolgozni vele ezért ezt a világot lefordítjuk, beletesszük a mi mesterségesen létrehozott axiómarendszereinkbe (belekényszerítjük abba a rendszerbe amit mi hozzunk létre neki) matematika,nyelvi rendszer, fizika törvények bármit... DE igaz a nyelvet (alatt értek mindent ami le tudunk írni, közölni, gondolni, törvényeket is mindent stb...) mi alkotjuk meg (és ez okozza a paradoxon mint hibát vélhetően hiszen a szintetikus axiómarendszer nem lesz tökéletes minden esetben, nehezen képzelhető, hogy ekvivalens a fő axiómarendszerhez khm... elnézést természethez vagy valósághoz mértan.) Ám ettől még mi max. a dekódolás nyelvét alkotjuk nem pedig magát a tartalmát. Azt nem mi alkotjuk. A matematika fellelhető a természetben természetesen mint ahogy a fizika,biólogia stb... bármi, szintén tapasztalunk (most persze ez is dekódolás így lehet hiba itt is... bele lehet kötni...) ezeket nem mi alkotjuk csak megpróbáljuk a legmegfelelőbb tudásunk szerint (empirikus megfigyeléseink alapján extrapolálunk,megismétlünk, axiómarendszereket hozzunk létre stb...) nyelvre forditani tehát axiómarendszerekbe rendezni, nagyon leegyszerüsitve: Van egy fizika természeti történés ezt mi törvényekbe szedjük de magát a fizika történést nem mi alkottuk. Mi itt a törvényeket alkotjuk meg azt hogy a szabály hogy fog hangzani, láthatjuk mi másképpen is, de max a mi törvényeink lesznek mások maga az a folyamat amit leír a fizika folyamat nem fog változni.

Szebben megfogalmazva a tudós ember próbálja igazítani a szubjektív axiómarendszerét az objektív fő axiómarendszerhez minél nagyobb a hasonlóság annál kevesebb a fellelhető paradoxon.

Ui.: Kérem a válaszolókat ne öljék egymást a fogalmakon mert a valóságot hívhatnám akár krumplinak is, teccikérteni, hogy nem az a lényeg ? :) Szóval ha válaszoltok (amit ez úton is köszönök) a szöveg tartalmára tegyétek ne egy szóra...

2014. febr. 14. 08:53
 46/60 anonim ***** válasza:
0%
33-as "agyalágyult" vagyok.Ugye-bugye kérdező?!Túl sok az elmélet,kevés a bizonyítás.Bevallom,most olvastam el az összes hozzászólást és igen csak elkanyarodott a téma.Na egy elméleti paradoxon:A tudomány állítása szerint a saját naprendszerünk születését látjuk a szuper kukkerrel:),fordítsuk meg a távcsövet és legyen jó messze!A saját múltbeli éned látod?Hát nem érdekes elmélkedés:).Na ez paradoxon,vagy nem?Az itt a baj,hogy a tudomány megállt egy határnál és kész tényként kezelik.Az új tudományokra nem vevők az emberek,hanem természet felettinek vélik.Nem látsz ebben valami hasonlóságot a középkor és jelen közt?:)Pl:Hogy lehetek egy időben több helyen egyszerre?Hogy sikerült időparadoxon mentesen meghajlítanom az időt pár percre?Sajnos tényleg kódolva kell beszélni,mert ez "lehetetlen"-nek tűnő dolgok.Túl gyorsan fejlődik a világ és az idősebbek képtelenek elfogadni tényként az újakat!Még mielőtt valaki rákérdezne én vagyok az aki a lottó számokat szoktam megadni előre,de ennek vége ott is leh@lyéztek:)!Felőlem,engem nem hat meg a pontvadászat!Az nem tudás,hogy valahonnan bekoppintja az ember a kérdésre a választ!A hasonló kiírásokat egybegyúrtam és kaptál egy tömör választ,ami nincs tele idegen szavakkal.Olvasd el még egyszer és rájössz,hogy miért írtam azt!"valamilyen matematikai vagy logikai hibát tartalmaztak,"...ezt kell kijátszani,hogy hiba,vagy paradoxon mentes legyen akármiről is van szó!További jó elmélkedést a többinek:)!Mert ezért megint megkapom a magamét,vagy mégse?!Lesz paradoxon vagy nem?:)
2014. febr. 14. 10:14
 47/60 fGhw39-84th ***** válasza:
24%

"Na ez paradoxon,vagy nem?"

Nem, ez nem paradoxon, hanem egy nagy hülyeség.

"Sajnos tényleg kódolva kell beszélni,mert ez "lehetetlen"-nek tűnő dolgok."

Megpróbálkozhatnál nem kódolva beszélni, akkor nem gondolnánk azt, hogy elment az eszed, esetleg fullra vagy lőve valami tudatmódosító szerrel.

"Még mielőtt valaki rákérdezne én vagyok az aki a lottó számokat szoktam megadni előre"

Azért, ez nagyon sok mindent megmagyaráz. Köszi az infót.

2014. febr. 14. 10:28
 48/60 anonim ***** válasza:
0%
Na ugye,hogy megkaptam ismét:)!Annyira kiszámíthatóak vagytok,hogy az hihetetlen!
2014. febr. 14. 10:41
 49/60 A kérdező kommentje:

"Még mielőtt valaki rákérdezne én vagyok az aki a lottó számokat szoktam megadni előre"

Én is megtudom adni a lottószámokat ebben mi a nagy dolog? Csak nagy valószínűséggel nem azokat amiket kihúznak...

És szerintem lehet arra számolni nem kell hozzá különleges képesség, hogy beléd fognak kötni vagy lehülyéznek amennyiben amit írsz tényleg az.

2014. febr. 14. 11:40
 50/60 2xSü ***** válasza:
100%

Huhh… Egy kicsit mélyre ástunk. Mélyebbre, mint hogy teljes bizonyossággal követni tudnám. Azért felmerült bennem pár gondolat.

> Szerintem az egész matematika analitikus, így természetes számok sem léteznek a valóságban, csak ha azokat a valóságra interpretáljuk.

Ez kétségtelenül így van. Ezért simán lehet olyan matematikai rendszereket alkotni, amilyet csak szeretnél. Nota bene a nem euklideszi geometria is ilyen szerepet töltött be. Nagyon jó, nagyon szép, köszönjük, majd értesítjük… Lehetett vele bármit is kezdeni? Nem sokat. Lehetett rá komplett matematikai rendszereket építeni? Lehetett. És abból tudtunk bármit is használni? Az égvilágon kb. semmit. Egészen addig, amíg nem tudtunk eme matematikai rendszer és a valóság között párhuzamot vonni, azaz míg ki nem derült, hogy a világunk nem euklideszi. Mindjárt meg is nőtt a jelentősége a dolognak. Akkor ott nagyon praktikus volt, hogy megvan már a megfelelő matematikai eszköztár, amiben kezelni tudjuk az új fizikai ismereteinket. De addig…

Ez olyan, hogy lehet Középfölde hegy és vízrajzáról köteteket megtölteni, lehet mondjuk az elfek nemi életérő is tanulmányok hosszú sorait kreálni, csak nem vagy képes a valóságra interpretálni az egészet, akkor ez nem valami értelmes tevékenység, vagy legalábbis vajmi kevés köze van a tudományhoz. Márpedig a matematika akármennyire nem tudomány, mégis elvárás a matematikával szemben, hogy a tudomány számára alkosson megfelelő nyelvet. (Középföld még ennél azért értelmesebb is, mert bár nem létezik, a szereplői sem léteznek, mégis a szereplők által képviselt jellemvonások, erények, hibák, döntések a mi való életünkről mondanak el dolgokat. Így tulajdonképpen még ez is értelmezhető a valóságra.)

Tehát való igaz, hogy bármilyen axiómarendszert lehet kreálni, lehet olyat is, amiben Gödel tétele nem igaz, csak ebből szépen le lehet vezetni egy csomó dolgot, aztán bedugni a fiókba, vagy begyújtani vele hideg téli estéken, mert az egész másra nem igazán használható. A platonista nézetnek azért annyi igazsága van, hogy a természet az, ami eldönti, hogy mondjuk az adott matematika képes-e értelmezni, leírni a világot úgy, hogy az az ember számára értelmes, összefüggő, logikus legyen. A fogalmainkat, akármennyire is elvontak, tehát nem elsődleges módon létezőek, mégis csak a természet jelenségeiből alkotjuk meg, a természet azért meg mégis csak ott van, és eléggé objektív tényező…

Úgy konkrétan mire megyünk egy komplett matematikai rendszerrel, ami nem tartalmazza a természetes számok axiómarendszerét?

> Szóval te amellett érvelsz, hogy a természet mint olyan axióma, mert senki nem vonja kétségbe a hitelességét?

Márpedig ez kb. így működik. Amíg senki nem tapasztalta, hogy az idő máshogy telhet attól függően, hogy milyen inerciarendszerben vagy, addig senkinek kétsége sem volt arról, hogy az idő egy egységes, objektív, abszolút valami. Ez annyira így volt, hogy tulajdonképpen axiómaként kezeltük, még kimondatlanul is, hiszen el sem tudtunk képzelni mást. Ez csak akkor dőlt meg, mikor valóban észlelni tudtuk azt, hogy bizony itt nem csak úgy működhet a világ, ahogy mi azt itt a hétköznapokban, Dávid Gyula szavaival élve a „szavannai fizikában” megéljük. Ma már elvetettük ezt a kvázi axiómaként kezelt elképzelést, és ma máshogy gondolkodunk az időről. De most is olyan az időről alkotott képünk, ami megfelel a tapasztalatainknak. Ilyen módon csak olyan axiómákat fogadunk el a természettudományban, amit a természet megismerése révén mégis csak abból alkotunk meg. Illetve pontosabban csak azt fogadjuk el értelmes, használható axiómának, ami a természetre interpretálható. Ilyen módon azért a természet elég erősen meghatározza az axiómáinkat.

Jó, persze mindennek kétségbe lehet vonni a létezését, így lehet olyan kijelentést tenni, hogy amit megtapasztalunk, az nem a valóság, hogy a fogalmaink sem a valóság részleteinek ténylegesen létező különbözőségeiből fakadnak. Van is ennek a filozófiai irányzatnak neve, ami most így éjszaka az istennek nem akar az eszembe jutni, pedig itt a nyelvem hegyén. :-) De mentünk valamire ezzel a nézőponttal?

~ ~ ~ ~ ~ ~ ~

Visszakanyarodva. Azokban a matematikai rendszerekben, amelyek tartalmazzák a természetes számok axiómáit, igaz Gödel téltele. Ez vagy ahhoz vezet, hogy képtelenek vagyunk bizonyos kérdéseket kezelni, amit nem tatunk megengedhetőnek, vagy ahhoz vezet, hogy léteznek paradoxonok, amit megint csak nem tartunk megengedhetőnek. Mi azt szeretnénk, ha a matematika, amit használunk interpretálható legyen a teljes valóságunkra, méghozzá konzekvens módon. Úgy tűnik ez nem lehetséges. Hogy a két meg nem engedhető eshetőség közül melyik szimpatikusabb, az döntés kérdése. A tudomány inkább úgy döntött, hogy az első eshetőség még mindig jobb, mint a második. Inkább maradjanak megválaszolhatatlan, de akár körüljárható kérdéseink, mintsem egy kérdésre két egymásnak ellentmondó válasz születhessen, mert annak súlyosabb következményei vannak. Ilyen módon a matematikai apparátusunkat úgy alakítjuk, hogy szempont, hogy nem legyenek paradoxonok. De az a matematika, logika, ami természetes, naiv, mondjuk úgy középiskolás szintű, az még ezen lépés megtétele előtt született matematika, amelyben lehetnek valódi paradoxonok. Aztán ha valaki elmélyed a matematikában, talál majd egy csomó tiltótáblát, ami miatt ezek mind megszüntetésre, betiltásra kerültek.

Aztán lehet olyan matematikát alkotni, amiben nincsenek benne a természetes számok axiómái, így Gödel tétele sem igaz, nincsen a paradoxon vs. nemteljesség kérdéskör, mindenki örül, csak az egészet nem tudjuk a valóságunkra interpretálni, így az egésznek az égvilágon semmi értelme nincs. Ahogy egyik tanárom mondta volt anno kicsit viccesen, kissé hétköznapibb megfogalmazásban: „Nincs lila ló. Illetve van, le tudod festeni lilára, csak menj ki vele az utcára… Körbe fognak röhögni.”

2014. febr. 15. 02:01
1 2 3 4 5 6

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!