Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » A vegetarianizmus és a materia...

A vegetarianizmus és a materializmus kizárja egymást, helyes-e a gondolatmenetem?

Figyelt kérdés

Vegyük a tehenet. Csak növényt és vizet vesz magához tehát, a materializmus szerint csak növényből és vízből van hiszen csak anyag létezik.

Ha csak növényből és vízből van (durván megfogalmazva)akkor egy vegetariánus ehet tehenet (mert növényt és vizet ehet/ihat).

Vagyis ha a vegetariánus nem eszik tehenet, akkor (bár nem mondja ki) de azt állítja hallgatólagosan, hogy a tehénben van VALAMI MÁS is az anyagon kívül, ami őt

(a tehenet:)) tehénné teszi. Márpedig ha az anyag nem,

akkor csak valami nem anyagi teheti a tehenet tehénné. Azaz létezik más, mint anyag.

2009. ápr. 30. 17:55
1 2 3 4 5
 21/45 anonim ***** válasza:
53%

Ha odáig akarod visszavezetni, hogy az első tehén miből lett, akkor inkább kérdezd azt, hogy hogyan keletkezett a világ, mert igazából ez a te kérdésed lényege, sőt egyre inkább azt látom, hogy te sem érted pontosan, mit akarsz kérdezni, mert azt már megválaszoltuk, csak valami teljesen nem konkrét kérdéshez vársz filozófiai fejtegetéseket, hogy lehessen a nagy semmiről vitázni, és okosnak érezni magunkat, hogy a nagy semmiről enynire elméláztunk.

Szóval az én meglátásom szerint, te leginkább a teremtésre akarsz rákérdezni, nagyon cselesen, mivel azt senki sem tudja hogy történt, így mindent tudsz cáfolni...

2009. máj. 3. 12:28
 22/45 anonim ***** válasza:
Az utolsó vagyok, még annyi, hogy szerves kémiának nevezik azt a tudományágat ami neked kéne, és vannak olyan szervetlen anyagok, amik bizonyos folyamatokban szervessé válnak. Voilá, nagyvonalakban vízből (szervetlen) és növényből (ami már tartalmazhat szerves anyagokat) létrehozod a tehenet (szerves vegyületek tömkelege).
2009. máj. 3. 12:31
 23/45 anonim ***** válasza:
Az emberek többsége nem választ magának gondolatkört. Tehát nyugodtan hihet valaki valamennyire a materializmusban attól, hogy egyébként vega módon él. A filozófiai materializmussal, ahogy mondtad, tényleg ellenkezik a vegetarianizmus, hiszen a materializmus egy nagyon gyakorlatias, nagyon cinikus filozófia, és aki materialista, az legtöbbször az emberek problémáira is kérgesszívűen reagál, hát még az állatok szenvedésére. De mondom, ez csak a valódi materialistákra vonatkozik. Tágabb értelemben mindenki materialista, aki elfogadja az atomok létezését, szemben a lélekkel, és hát a vegetáriánusok sem szoktak alternatív elméleti fizikát felállítani. Szóval a tágabb értelemben vett materializmus nyugodtan megfér a vegetáriánus életmóddal. Ugyanúgy, ahogy némely üzletemberek rengeteg pénzt költenek a szegények megsegítésére. Ők anyagiasak, hiszen máskülönben nem is vitték volna olyan sokra, de nem hiszik azt, hogy csak a pénz az érték, ezért ha már nekik úgyis annyi van, támogatják a rászorulókat. Nem kezdenek filozófiai problémákat elemezni, hogy akkor most a pénz mennyire értékes. Értékes az is, de nem egyedül az. Akkor ők most materialisták vagy nem? Tágabb értelemben azok, de filozófiailag nem.
2009. máj. 4. 13:39
 24/45 anonim ***** válasza:
55%
Nagyon nem bírom az ilyen idiótákat, akik azt hiszik, most mondanak valami okosat, pedig nagyon nem. Ha lebontod atomi szintre, akkor mindegy, hogy növény vagy állat, azok csak atomok. Aztán újra összerakhatsz belőle amit akarsz, elvégre mindannyian csak szerves vegyületek összessége vagyunk...
2009. máj. 4. 13:41
 25/45 anonim ***** válasza:
100%

Az előbbit kiegészíteném még azzal, hogy szerintem a vegetáriánusok sem mind ugyanazt gondolják. Tehát hallottam már arról, hogy valaki azért vegetáriánus, mert egészségesnek tartja azt, vagy ilyesmi, orvosi rendelvényre pedig még egy materialista is lehet nyugodtan vegetáriánus, nem kell hinnie benne, elég, ha olyan az orvosa.

Ez a "bár nem mondja ki, de azt állítja hallgatólagosan" érvelés nagyon veszélyes, nagyon könnyen el lehet benne tévedni. Nem feltétlenül állítja minden vegetáriánus azt, hogy az élőlényeknek általában lelke van. Ha így tennének, akkor a vegetáriánusok növényeket sem ennének, mert annak is lehet lelke, és nem is takarítanának, mert akkor megdöglenek a bacilusok. Én azt hallottam, a legtöbben azért lesznek vegák, mert nem akarnak szenvedést okozni, és az állatokon látványosan látszik, hogy fáj nekik, ha megöljük őket, míg a növényeken és a bacilusokon nem. Ez ilyen egyszerű, és nincs mögötte szilárd filozófia.

2009. máj. 4. 13:46
 26/45 A kérdező kommentje:

" Nagyon nem bírom az ilyen idiótákat, akik azt hiszik, most mondanak valami okosat, pedig nagyon nem. Ha lebontod atomi szintre, akkor mindegy, hogy növény vagy állat, azok csak atomok. Aztán újra összerakhatsz belőle amit akarsz, elvégre mindannyian csak szerves vegyületek összessége vagyunk..."

A te nagyon okos hozzászólásodból csak az derül ki, hogy még az alapproblémát sem értetted meg, nemhogy építően tudtad volna továbbvinni a vitát.

Aki pedig azzal kezd jönni, hogy a vegetariánusok nem valamilyen szilárd filozófiai nézet miatt vegetariánusok annak a figyelmét is elkerülte az alapprobléma.

Természetesen én sem a vegetarianizmus és a filozófia kapcsolatának kiderítése miatt tettem fel a kérdést.

Hanem mert a feltett kérdés olyannak tűnik, ahol szerintem "TETTEN ÉRHETŐ" egy igen fontos és alapvető kérdés nyilvánvalóvá válása.

Tudniillik, hogy léteznek-e az anyagon kívül más jelenségek a világban, melyeket ha érzékszerveinkkel nem is vagyunk képesek tapasztalni de logikával tudunk rájuk következtetni.

2009. máj. 4. 14:33
 27/45 anonim ***** válasza:
61%

"Tudniillik, hogy léteznek-e az anyagon kívül más jelenségek a világban, melyeket ha érzékszerveinkkel nem is vagyunk képesek tapasztalni de logikával tudunk rájuk következtetni"

Számomra most lett világos, hogy te ebben akarsz HINNI, ezért saját magad megerősítésére feltetted ezt a kérdést, akik egyetértenbek azt megerősítésnek veszed, a többit egyértelműen próbálod cáfolni vagy figyelmen kívül hagyni. Hoztak már létre tudományosan úgymond semmiből, nagyon nagy energiából atomokat, és ez tudomány, nem hit kérdése, szóval ha nem elég a mai fizika és kémia, mert az túl bonyolult számodra, akkor saját döntésed hogy hiszel ilyenekben, de kérlek, amik tények, azokat ne próbáld elferdíteni a mellémagyarázással, és a szavak játékával, anélkül, hogy konkrét érv lenne mögötte.

2009. máj. 4. 20:06
 28/45 A kérdező kommentje:

Nem célom, hogy higgyek valamiben, amit nem tudok bizonyítani. De úgy láttam, a legelső gondolatmenetem alátámaszt egy elméletet és kíváncsi voltam más emberek véleményére és érvelésére. (Akár mellette, akár ellene.)

Eddig még nem sikerült meggyőzni, hogy a gondolatmenetem hibás volna. (De minden ellenérvet köszönök mert mindegyik elgondolkodtató.)

Ezt egyébként mire írtad:

"Hoztak már létre tudományosan úgymond semmiből, nagyon nagy energiából atomokat, és ez tudomány, nem hit kérdése"

Ez mire érv?

2009. máj. 4. 21:18
 29/45 A kérdező kommentje:

Ha valaki a mai tudomány alapvető evidenciáit kérdőjelezi meg és azokat az előítélet kategóriájába sorolja az mindjárt felháborodást vált ki és tudománytalannak minősíttetik.

Olyan ellenérvet azonban, ami nem ezekből a sosem bizonyított (de minden tudós által kétely nélkül elfogadott) evidenciákból indul ki, nem lehet hallani.

2009. máj. 4. 21:24
 30/45 anonim ***** válasza:

Kérdező, te egyszerűen hülye vagy, valószínűleg ugyanaz vagy, aki a biológusokkal vitatkozott az evolúcióról.

Nem kell szószerint venni az "az vagy, amit megeszel" elvet... vagy vedd tényleg szó szerint: az vagy, atomi szinten, de a magasabb rendű struktúrákat bizony újraépítheted magadban. Persze lehet, hogy van valami a tehénben, ami nem anyag, de mivel ezt nem tudjuk érzékelni, ezért hatással sincs ránk (mivel csak a dolgok hatását érzékeljük), és ennek semmi köze a táplálékhoz.

2009. máj. 5. 10:29
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!