Hogy helyes a latin mondat? "Ad astra per aspera. " vagy
"Per aspera ad astra. " És valóban ezt jelenti?
Figyelt kérdés
A jelentése: Tövises az út a csillagokig. Küzdelmeken át a csillagokig... stb. verziót találtam.
Fontos lenne tudnom, valóban így van-e, helyes-e így, illetve melyik alak helyes, mert évek óta ez a mondat "éltet" és most szeretném magamra tetováltatni. Nem lenne jó, ha valami mást sikerülne. :)
2011. máj. 10. 19:52
1/10 anonim válasza:
A "Per aspera ad astra." a helyes, és szabad fordításban valóban olyasmit jelent, mint amit leírtál. Az aspera jelentése szűkösség, nehézség, hányattatás, szóval szó szerint nehéz lefordítani.
Pedro
2011. máj. 10. 20:04
2/10 Bugtard válasza:
Én Latinórán Ad astra per asperanak tanultam, illetve anyukám latin tanár megkérdeztem és ő azt mondja hogy ugyan az így is jó meg úgy is jó. Az értelme ugyan az. Végül szerintem ahogy neked jobban cseng :D
2011. máj. 10. 20:10
3/10 anonim válasza:
Per aspera ad astra = "göröngyös úton a csillagokig," jelentése = minden emelkedés küzdelemmel jár.
2011. máj. 10. 20:12
4/10 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen. Én is Ad astra per aspera-nak tanultam. :)
2011. máj. 10. 20:27
5/10 anonim válasza:
Mindegy:) A lényeg, hogy a per és az ad ne cserélődjön fel:)
Az egyik azt jelenti, hogy gorongyos az út a csillagokig, a másik meg a csillagokig gorongyos az út kb..:D
2011. máj. 10. 20:36
6/10 anonim válasza:
Köszi hogy feltetted a kérdést mert én is erre voltam kiváncsi
2014. júl. 29. 18:58
7/10 anonim válasza:
Bár régi a kérdésed, nagyon szívesen beszélnék veled privátban kedves kérdező.:)
Ez a mondat számomra is sokat jelent, érdekelne, te honnan ismered és hogyan befolyásolta az életed stb...:)
Ha olvasod, kérlek, válaszolj! :)
2015. ápr. 20. 18:38
8/10 anonim válasza:
Miért jelent számotokra sokat ez a mondat?
2015. dec. 24. 10:37
9/10 Phandaa válasza:
Esetleg van mar tattoo vagy foto amit megtudsz mutatni hova tetovaltad ?
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!