Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » A tudomány számára miért...

A tudomány számára miért olyan elképzelhetetlen Isten létezése, a felsőbb hatalom létezése, mely különálló az anyagi világtól?!

Figyelt kérdés
2011. szept. 16. 03:11
1 2 3 4 5
 21/43 anonim ***** válasza:
68%

Ha Isten létezne milyen pontokon érintkezne az anyagi világgal?

És ezt hogy tudnánk érzékelni?

Sehogy, ezért pont ennyire lehetne jogosan kérdezni h a tudomány miért nem foglalkozik komolyan a repülő spagettiszörny létével.

2011. szept. 16. 19:02
 22/43 anonim ***** válasza:
100%
A tudomany szamara isten nem elkepzelhetetlen. Egyszeruen a tudomany szarik ra. Keress olyan tudomanyos publikaciot, amiben istent letete cafolni, vagy bizonyitani akarjak. Nem fogsz talalni. Mert ez egy tudost sem erdekel TUDOMANYOS szempontbol.
2011. szept. 16. 19:37
 23/43 anonim ***** válasza:
87%

"Én azért még bízom annyira a tudományban, hogy ne ma akarjam lezártnak tekinteni eme kérdést azzal, hogy vagy véletlen vagy Isten műve...."

pedig hiába.

tudományos tények:

1. az ok mindig megelőzi az okozatot

2. a világegyetem keletkezésekor nem csak a tér keletkezett, hanem az idő is. nincs olyan, hogy az ősrobbanás előtt, mert az ősrobbanás "előtt" nincs idő.

3. az időnek van kvantuma, azaz van olyan rövid időszelet, ami már nem osztható tovább.

ebből a három dologból az következik, hogy bármilyen ok-okozati sor nem állhat több generációból, mint [az univerzum keletkezése óta eltelt idő]/[időkvantum]. ez persze egy baromi nagy szám, nagyságrendileg 7,4*10^60, de akkor is véges.

van egy első eleme, aminek nincs oka, mert nincs annál korábbi. ha ez nem a véletlen, akkor az már csak kedv kérdése, hogy ezt "Az univerzum első törvénye" vagy "Isten teremtő szava" ként emlegeted. a lényegen nem változtat: létezik egy felsőbb rendező erő, amely az egész univerzumot áthatja, irányítja, amely nem része az anyagi világnak és amely (ok híján) örökkön való. ez Isten.

(a Big Bounce elméletre kár hivatkozni, mert az véges számú periódussal ezelőtti véletlen szimmetriasértéssel kezdődik)

2011. szept. 16. 22:06
 24/43 anonim ***** válasza:
78%

"A kérdés jogos, de ugye belátod hogy a válaszod, hogy egy olyan lény teremtette..."

nem ezt írtam. azt írtam, hogy ha azt mondod valamire, hogy ebből származik minden és ez mindig is létezett, akkor ezzel gyakorlatilag Istent írod le. pontosabban egyik aspektusát. katolikus mitológiában maradva ez kb. a szentlélek.

"...akire egyáltalán nem vonatkoznak a fizika törvényei és úgy változtatja a világunkat ahogy akarja és mellesleg meghallgatja az imákat, több kérdést vet fel mint amennyit megválaszol :) (már ha kihagyjuk azt hogy bezárjuk a kutatóintézeteket, mert mindenre az a válasz hogy Isten úgy akarja)"

már a valláskritika rovatban is ki szoktalak benneteket röhögni, ha ilyen gyermeki sztereotípiákkal jöttök. itt meg pláne nem kellene...

baromi sok vallás baromi sok istenképet kreált az idők során. vélhetően egyik sem jó, de vannak olyan közös jellemzők, amik alapján tudományos definíció szerűség születhet.

1. örökkön létező

2. belőle/általa keletkezett minden

3. ő szabja meg a világ működésének törvényeit

ha ezt összeveted az előző írásommal, akkor eléggé nyilvánvaló, hogy a tudomány baromi rosszul áll az "Isten nem létezik" projekttel...

2011. szept. 16. 22:28
 25/43 anonim ***** válasza:
72%

"ha ezt összeveted az előző írásommal, akkor eléggé nyilvánvaló, hogy a tudomány baromi rosszul áll az "Isten nem létezik" projekttel..."

Fogjatok mar fel, hogy a tudomany sehogy nem all az "Isten nem létezik" projekttel. Ilyen project nincs.

Az lehet, hogy a tudomanyos eredmenyek alapjan, egyeseknek az kovetkezik, hogy isten nincs. Es ha isten letezik is egyatalan, egyre kevesbe lehet hatassal eletunkre, hiszen egye tobb es tobb jelenseg moge lat be a tudomany, es meg eddig sehol sem talaltak, csak istennel megmagyarazhato dolgot. De a tudomany nem vizsgalja isten letet vagy nem letet.

2011. szept. 16. 23:52
 26/43 anonim ***** válasza:
28%

"Fogjatok mar fel, hogy a tudomany sehogy nem all az "Isten nem létezik" projekttel. Ilyen project nincs."

hogyne lenne. ne nevettesd már ki magad...

"Es ha isten letezik is egyatalan, egyre kevesbe lehet hatassal eletunkre, hiszen egye tobb es tobb jelenseg moge lat be a tudomany, es meg eddig sehol sem talaltak, csak istennel megmagyarazhato dolgot."

mivel engem idéztél, feltételezem, hogy el is olvastad, amit írtam. de, sajnos akkor azt is feltételeznem kell, hogy egy szót sem értettél meg belőle.

a tudomány, ha nem talál választ, akkor rántja elő a véletlent. mostanság egyre gyakrabban. persze csak olyan csip-csup ügyekben, mint pl. az evolúció...

"De a tudomany nem vizsgalja isten letet vagy nem letet."

a tudomány feladata, célja nem gyorsabb autó, nagyobb tévé vagy csillagközi űrhajó gyártása, hanem a világ megismerése.

mondd meg nekem, miként lesz képes elérni a célját, ha egy lehetséges választ eleve kivesz a vizsgálandó dolgok közül? és milyen alapon veszi ki?

(talán csak nem azért, mert az a véleménye, hogy nincs?)

2011. szept. 17. 01:37
 27/43 A kérdező kommentje:

Üdvözöllek benneteket! :)

Köszönöm az eddigi magas szintű válaszokat és magyarázatokat, ám volt amitől még a hajam is égnek állt! Egyesek olyan ostobaságokat írnak, vérlázító! A szkeptikus milyen erőszakos és gúnyos, ritka visszataszító jellem, nem tartja tiszteletben a másik álláspontját, a másik hitét! :P Mindamellett jól ki is neveti, az a csúcs! Rémes, csak sajnálni tudom, milyen sivár és rideg élete lehet egy ilyen embernek!

Isten felfoghatatlan az emberi elme számára, nem magyarázható, nem bizonyítható, nem kézzel fogható, mindenen túl van, képtelenség bebizonyítani az anyagi világban, mivel nem anyagi eredetű.

Számomra sosem volt kétséges, hogy Ő létezik! S az hogy nektek az, szégyen és gyalázat, magatokra vessetek és Istentelen életetekre!

Vagy így könnyebb, mert nincs, aki felelősségre vonjon benneteket a bűneiteket illetően? Mert hát a hitetlen élete önző és bűnös.

2011. szept. 17. 02:22
 28/43 anonim ***** válasza:
82%

"a lényegen nem változtat: létezik egy felsőbb rendező erő, amely az egész univerzumot áthatja, irányítja, amely nem része az anyagi világnak és amely (ok híján) örökkön való. ez Isten.

(a Big Bounce elméletre kár hivatkozni, mert az véges számú periódussal ezelőtti véletlen szimmetriasértéssel kezdődik)"

Én meg azt nem értem hogy a hívőknek mér oly elképzelhetetlen az örökké létező anyag, és energia, ha egy felsőbb lény örök létezése lehetséges volna. Fura hogy Isten létét simán elfogadják öröknek, az anyagét, a világét amiben végülis igencsak jól érzékelhetően élünk, azt meg nem.

Parttalan vita ez az egész. Isten létezésére semmi bizonyíték és semmi cáfolat nem létezik. Az anyag létezésére viszont igen. Az anyag az ami örök, és az anyag körforgása.

2011. szept. 17. 09:26
 29/43 Tom Benko ***** válasza:
55%
Nem elképzelhetetlen. Csak semmi nem támasztja alá. Miután semelyik isten létét nem tudjuk bizonyítani, és nem lehet cáfolni, egyszerűen érdektelen a léte. Érdekes módon egyik elmélet sem mond többet, ha hozzávesszük <ide egy istent gondolj> létezését. Eleve, a milliónyi isten közül melyiket is preferáljuk? És miért pont azt?
2011. szept. 17. 13:29
 30/43 A kérdező kommentje:

Köszönöm a kedves szavakat - kedves válaszoló, de én csupán tényeket közöltem, nem sértegettem, és azt sem minősíthetetlen módon! Ha téged ez érzékenyen érint, arról nem én tehetek, vagy talán magadra ismertél a szavaimban?!

De nem tűröm, hogy sértegessenek, a legkevésbé sem vagyok tudatlan, sem korlátolt - nahát, mindent lehetne rám mondani, de hogy korlátolt, buta ember lennék, azt soha!

Másrészről egy fiatal felnőtt lány vagyok, nem öcsi!

Intellektuális gondolkodású, szolid és okos.

Ha-ha, nevetnem kell, és akkor én vagyok a buta?!

Ha buta vagyok, melyik korombéli lány foglalkozna ilyen magas szintű témával, te nagyokos?! Még gyerekkoromban is eléggé más volt a gondolkodásom, mindig érdekelt a nem kézzel fogható, láthatatlan dolgok témája, úgy éreztem, kapcsolatom van velük!

Elmesélek egy különös történetet! Nemrégiben halt meg az egyik rokonom, nagyon közel állt hozzám, szerettem, emlékszem, épp akkor is interneteztem, beszélgettem, és különös érzésem volt pontban 8 óra felé, mintha jelen lenne az a rokonom a szobámban, egy pillanatra éreztem az ő illatát és vele a kapcsolatos érzéseket.. mintha búcsúzna tőlem!

Kicsiként is mindig voltak fura érzéseim.. de hogy veled ilyen nem történt, arról nem én tehetek, de ettől még nem vagyok őrült, mert a TE korlátolt elmédbe nem fér bele az én "álmodozásom"!

Köszönöm a válaszokat, továbbra is várom észrevételeiteket!

2011. szept. 18. 00:05
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!