Hogyan fedezhetném fel a matematikában a logikát, ha eddig magoltam ezt a tudományt?
Állítólag a matematika logikus gondolkodásra tanít. Én azonban csak annyit látok belőle, hogy bemagolom a feladattípusokat, és úgy érhetek el sikereket.
Számomra a matematika a magolásról szól.
Őszintén szólva soha, egyetlen matematikai feladatban nem láttam még azt, hogy ez logikus lenne.
Hogy láthatnám meg a matematikában a logikát?
Lehetséges, hogy ne magoljak, hanem anélkül jöjjek rá, egy feladat megoldására?
obádovics bácsi az 50-es években kidolgozott egy matematikakönyvet, ami azóta sok kiadást megélt, és az alapoktól magyarázza el a matematikát
nekem egy 60-as évekbeli kiadás van meg, a mai követelmények arányában már elég hiányos, de azért az alapok jól megvannak benne
Értem, köszönöm szépen a választ.
Másoknak is köszönöm.
További kellemes napot kívánok, sziasztok.
"Ha valaki biológiát akar tanulni az egyetemen, oda milyen szintű matemetikai tudás szükséges? A biológia természettudomány, és a természettudomány nyelve a matematika."
biofizika, biokémia, bioinformatika, biostatisztika
igen, ez mind matek
Matematikus vagyok, szóval a mindennapjaim szerves részét képezi a matematika, és ez vélhetően életem végéig így is marad. És el kell mondjam, én az általános iskola elején egyáltalán nem voltam jó matekból. Aztán a fizikatanáromtól kérdeztem egyet, aki a tanszobán elmagyarázta a kérdésem matematikai hátterét, nyilván olyan szinten, hogy egy felsős gyerek is megértse. És ettől valami kapcsoló átkapcsolódott bennem, vagy átszakadt egy gát, nem is tudom, hogy fogalmazzak, a lényeg, hogy attól a tavaszi naptól kezdve a gondolataim tetemes részét a matematikán való gondolkodás teszi ki. A fizikatanárom ugyanis rámutatott arra, hogy a matematika a természet csontos váza, és az teszi olyan hatékonnyá a természet leírásában, hogy a matematika az a tudomány, ami minden felesleges rizsától megszabadul. A gyakorlati életben felmerülő matematikai problémák zömére kétféle válasz van: vagy helyes, vagy baromság, és nincs harmadik lehetőség. Nem számít, ki mondja. Mondhatja nő, mondhatja férfi, mondhatja király, mondhatja egy hajléktalan, mondhatja heteró, mondhatja meleg, mondhatja fehér, mondhatja fekete, akkor is vagy igaz, vagy nem, és ez mind független attól, ki mondja. És van a harmadik út, amikor azt mondjuk, hogy valami a rendelkezésre álló ismeretek birtokában nem eldönthető, ilyenkor be lehet bizonyítani, hogy az adott feltételek a jelenséget nem határozzák meg egyértelműen.
Hogyan fedezd fel a logikát? Amit első körben tudnék javasolni, hogy először tanulj meg magabiztosan *számolni*, arányosítani, százalékot számolni stb. Aztán el lehet kezdeni kicsit absztraktabb témák felé kacsintgatni (pl. kalkulus). De mindenképp a fokozatosságot javaslom, nem kell rögtön nekiugrani a funkanalnak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!