Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » A kvantumfizikában, miért...

A kvantumfizikában, miért csak egy ponton hat a mefigyelő jelenlét?

Figyelt kérdés
Amikor az interferenciaképet figyeljük meg, miért nem hat akkor is a megfigyelés?

ápr. 15. 13:49
 111/133 A kérdező kommentje:
A téma továbbra is kvantumfizika, így a kerdés a tudományok kategóriába tartozik.
ápr. 26. 20:37
 112/133 A kérdező kommentje:

"NEM AKKOR OMLIK ÖSSZE A HULLÁMFÜGGVÉNY, AMIKOR TE FIGYELED MEG!"

Értem egyébként az álláspontodat, én mint laikus nem is tudom ezt egyelőre cáfolni, talán a fizikus majd. Nem hiszem el hogy csak fantázia amit kvázi az összes tudós állít.

Tehát detektor alatt azt értjük amiből kiderül melyik lyukon megy át, és sosem derül ki hogy mindkettőn, ha valami kiderül az csak egy dolog lehet, részecske, vagyis mindenképp csak az derülhet ki hogy csak az egyik lyukon halad át. Az sosem derülhet ki hogy hullám. Viszont az ernyő leleplezi a dolgot. Érdekes.

ápr. 26. 20:46
 113/133 anonim ***** válasza:

Az ezotériába bármilyen téma belefér, a kvantumfizika különösen jól - és amúgy nem a téma határozza meg, hogy hova tartozik, hanem a módszer.

A te módszered az ezotéria.

Az általad idézett tudósok pedig NEM mondtak olyat, hogy a tudat omlasztja össze a hullámfüggvényt. Volt ilyen feltevés, hogyne - csak nem jött be, nem igaz. Így elvetették.

ápr. 26. 20:48
 114/133 A kérdező kommentje:
Én egyelőre nem tudok sokat hozzátenni a témához.
ápr. 26. 20:53
 115/133 A kérdező kommentje:
Utána kell járnom.
ápr. 26. 20:53
 116/133 A kérdező kommentje:

Ezt találtam, a chatgpt írja.

A hullámfüggvény összeomlásának konkrét mechanizmusát még mindig aktívan kutatják és tárgyalják. Csak néhány magyarázat létezik erre a jelenségre:

1. **Kopenhágai értelmezés**: Ez az egyik legrégebbi és legelterjedtebb magyarázat, amely szerint a hullámfüggvény összeomlása közvetlenül a megfigyelés aktusához kapcsolódik. A kvantumrendszer valószínűségi jellegét úgy gondolják, hogy csak a mérés során válik meghatározottá.

2. **Mérési dinamika (Quantum Decoherence)**: Egy modernabb magyarázat, amely szerint a kvantumrendszerek kölcsönhatása a környezetükkel (például más részecskékkel) okozza a szuperpozíciós állapotok gyakorlati "összeomlását". Ez az interakció elhomályosítja a szuperpozíciós állapotokat, így az állapotok gyakorlatilag különállóvá válnak, ami a mérési eredményeket meghatározó állapothoz vezet.

3. **Pilókhullám-elmélet**: Ez az elmélet feltételezi, hogy nincs hullámfüggvény-összeomlás, hanem a részecskék determinisztikus pályán mozognak, amelyeket a hullámfüggvény vezérel. Ez az interpretáció a kvantummechanika rejtett változóinak teóriáját követi.

4. **Sok világ értelmezése**: E szerint a hullámfüggvény soha nem omlaszt össze; helyette minden lehetséges kimenetel egy párhuzamos univerzumban valósul meg. Ebben az értelmezésben minden lehetséges eredmény valósággá válik, de különböző párhuzamos univerzumokban.

A koppenhágai a legelfogadotabb a chatgpt szerint.

ápr. 26. 20:59
 117/133 A kérdező kommentje:

Ezek különböző értelmezések. Érdekes.

Eszerint egy értelmezés amit én pedzegettem, és egy a tiéd is, de nincs biztos tudás egyelőre. Na hát akkor ne mondd hogy ezo, mert a 4 féle értelmezés egyike. Tudósok értelmezései.

ápr. 26. 21:05
 118/133 anonim ***** válasza:

Ezért mondom, hogy ezotériás vagy.

De akkor pár magyarázat:

1: A mérést ugye NEM te végzed, hanem a mérőeszköz. Az nem tudatos.

2: Ezt mondom én is.

3: A rejtett változók már meg vannak cáfolva. Erre már nem lehet hivatkozni. A chatgpt sok elavult dolgot is szokott idézni.

4: Erre jelenleg semmiféle bizonyíték nincs. HA erőlteted, AZ AZ ezotéria!

Tehát ezek után hol van a mérésben a tudatos megfigyelő?

ápr. 26. 21:13
 119/133 A kérdező kommentje:
Nem tudom.
ápr. 26. 21:36
 120/133 A kérdező kommentje:
Felfedezték azt is, hogy ha ilyen kísérletben a részecske áthaladása után az egyik rést bezárják, akkor a részecske, „visszamenőleges hatállyal” úgy viselkedik, mintha csak egyetlen nyitott résen haladt volna keresztül. Ez azt is jelenti, hogy – extrém körülmények esetén – az idő néha egy kicsit visszafelé is ugorhat. A kvantumfizikában ugyanis a részecskék olykor teljesen figyelmen kívül hagyhatják az idő puszta létezését, akár „időn kívüli” állapotban is tartózkodhatnak.
ápr. 26. 22:23

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!