Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » Volt már egzisztenciális...

Volt már egzisztenciális válságotok? Mi a megoldás, csak szerintem nem szabadna léteznünk? El vagyok keseredve.

Figyelt kérdés
Éljük mindennapjainkat mintha minden renden lenne, anélkül hogy megkérdőjeleznénk, pedig valójában senki nem tudja mi a fenét keresünk itt (hol is egyáltalán?). A tudomány állása szerint gyakorlatilag önmagukat replikáló minták vagyunk a létezésben. A tudat evolúciós folyamatok során kialakult melléktermék. Szabad akarat nincs, senki nem maga dönti el hogy megszülessen, tehetetlenek vagyunk beragadva egyfajta szimulációban. Van ellenben szenvedés, háborúk, éhezés. Az állatok élve falják fel egymást a túlélésért folytatott harcban. Az élet kialakulásának oka a természet törvényeiből ered, az univerzum entrópiáját növeli (a mi szemszögünkből értelmetlen ok...). Vak és értelem nélküli, Lovecrafti isten ez. A legtöbben nem látják, mennyire abszurd, egy értelmetlen tragédia az emberiség szemszögéből ez az egész, mert az evolúció feltett az emberekre egyfajta rózsaszín szemüveget.

2023. ápr. 29. 00:19
1 2 3
 21/25 anonim válasza:
0%
Igen, volt..
febr. 14. 06:10
 22/25 anonim válasza:
100%
Én most ezt élem át. Elvesztettem a férjem nemrég, súlyos beteg volt, én ápoltam, ápolási díjat nem kaptam meg utána, viszont a munkahelyem elvesztettem. A temetést ki tudtam még fizetni nagy nehezen de hogy a lakás miből fogom fenntartani a hagyatéki tárgyalásig azt még nem tudom. Mielőbb munkát kell találnom.
márc. 3. 04:36
 23/25 anonim ***** válasza:
35%
Ne erőlködj kérdező. Az emberek túlnyomó többsége soha a büdös életben nem fogja megérteni azt, amit írsz...
okt. 26. 21:35
 24/25 anonim ***** válasza:
48%

"Szép" és "okos" dolgokat írsz, kérdező, de egyáltalán nem egyediek a töprengéseid. Kutatóorvos vagyok és a tudománnyal foglalkozom, én is olvastam erről a fajta totálisan materialista és ateista (vagy deista? ahogy tetszik) megközelítéséről az emberi életnek és a létnek, ami egyébként nagyon is népszerű azokban a körökben, ahol mozgok.

Én az eszemmel elfogadtam valahogy ezeket a nézeteket, de a "szívemmel" valahogy soha nem tudtam őszintén "hinni" és megélni a materialista álláspontot - túl sok szépség és szeretet is van ahhoz ebben a világban (nyilván rengeteg gonoszság és borzalom is).

nov. 8. 09:40
 25/25 anonim ***** válasza:

#24 ne is próbáld hinni. Azt megérteni kell. A "sziveddel" se lehet. A szépségnek és szeretetnek ehhez semmi köze, a gonoszságnak se, a tudománynak inkább. De amit beléd neveltek, attól nem tudsz szabadulni, feltehetően azért nem, mert még nem értek olyan ingerek, tapasztalatok, amelyek más megfontolásra késztetnek.

Szó nincs arról, hogy ez a te hibád. Azért annyit mégis mondanék, bármit is hiszel, a tudomány arról szól, tapasztalatainkat (egyes kiváltságosoknak az emberségét is) össze kell vetnünk egymással. Mindet. És utána el kell azokat helyeznünk az emberiség összes tapasztalata közé. Emberek vagyunk, lehetnek téves tapasztalataink is. A természet azonban nem tud működni tévedéseken. Vagyis ha ellentmondást találsz, vagy ki kell küszöbölnöd azt, vagy kénytelen leszel arra gondolni, téves volt (amikor az mondom, "ki kell küszöbölnöd", nem személy szerint rád gondolok, hanem arra, el kell érned, hogy valaki tegye meg. Mert a világban nincs ellentmondás, csak a világról alkotott tapasztalatainkban lehet).

A kérdezőnek annyit. Vannak Szent Terézek a világban. De nagyon kevesen. Éppen ezért az emberiségnek az a gyakorlati tapasztalata, ha problémád van, oldd meg, mert másnak az nem probléma. ha egyedül nem tudod, keress társakat, vannak. De mindenki csak a saját érdeke szerint képes cselekedni. A Szent Terézek is. Csak nekik sajátosak az érdekeik.

nov. 8. 15:45
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!