Ha a kutatók szerint a túlzott húsfogyasztás környezetkárosító, akkor miért nem próbálnak szintetikus (mesterséges) húsokat előállítani, melyek legalább olyan jók lennének, mint az eredeti húsok?
Sok tudós arról beszél, hogy az állattartás mennyi üvegházhatású gáz kibocsájtásával jár.
Akkor miért nem próbálnak szintetikus húsokat előállítani, miért nem fejlesztik a technológiát, hogy erre képesek legyenek?
Ezzel kapcsolatban vannak-e kísérletek, kutatások, vagy még semmi hír erről? Van esély arra, hogy 5-10 éven belül meg lehessen kóstolni mesterségesen előállított húsokat?
#20-21: stimmel.
A még nagyobb lakosságű jövő és a más bolygókra költözés ki fogja kényszeríteni mindezeket a most még kísérleti alternatívákat. Nem ezt vagy azt.
Még annyit hozzátennék, hogy a kérdés megfogalmazása hibás. Nem az a baj, hogy húst túl sokat eszünk. Annyit eszünk, amennyit kell. Csak sokan eszünk annyit és lassan ennyi hús termelése az, ami már sok gondot okoz.
Amúgy a mai növényi táplálék termelés nem tudná fedezni a hústermelés kieső kalóriamennyiségét. Azt is jócskán növelni kéne.
Meg kellett néznem a kérdés kiírásának dátumát, hogy nem-e egy sokéves kérdés ugrott fel... Simán kaphatók boltokban már ilyenek, az ALDI-ban, Lidl-ben is megtalálod a polcokon. Igaz, egyelőre főleg darálthús formában, pl. húspogácsa, húsgolyó...
[link] - ez utóbbit kóstoltam is, eléggé finom, bár az állagát lehetne még fejleszteni. Igaz, ennek szerintem nincs akkora ökológiai előnye a hazai kistermelői húsokhoz képest, hiszen Svédországban készül.
"Kár belebonyolódni, mert elismert szakemberek is egymás torkának mennek azon, kell-e állati fehérje (és a vele járó egyéb tápanyagok stb.). Mindegyik oldal tud statisztikákat lengetni az igaza mellett, meccs döntetlenre áll, itt a GYK-n nem fog megoldódni."
Miről beszélünk, amikor ez már rég nem vita tárgya? A kérdés rég eldőlt, például az Amerikai Táplálkozástudományi és Dietetikai Akadémia, az Egyesült Államok legnagyobb dietetikai szervezete, a több, mint 100 ezer szakemberből álló Academy of Nutrition and Dietetics (Táplálkozástudományi és Dietetikai Akadémia) álláspontja a vegetáriánus és vegán étrendekről a következő:
“[…] a megfelelően összeállított vegetáriánus és vegán étrend egészséges, megfelelő tápértékkel bír, és akár egészségügyi előnyökkel is járhat bizonyos betegségek megelőzésében és kezelésében. Ezek az étrendek az élet minden szakaszában megfelelőek, beleértve a terhességet, szoptatást, csecsemőkort, gyermekkort, kamaszkort, idősebb felnőttkort és a sportolókat is.
De számos ország kijelentette, ne nekem higgyetek, nézzétek meg hazánk álláspontját, a Pécsi Tudományegyetem tudományos orvosi szaklapban megjelent tanulmányát a kérdésről. Nekem mindig nagy megdöbbenés, amikor ezt kell még bizonygatni, hogy a húsbam olyan dolgok vannak, amiket nem lehet pótolni. Számos nagy tudós vegetáriánus volt, más országokban teljesen elfogadott a vegetarianizmus, nem kérdés hogy lehet így egészségesen élni, egyedül nyugaton félnek az éhenhalástól az emberek?
Azt mondod "állati fehérje", ez az emberi szervezet szempontjából annyit jelent, hogy vannak esszenciális aminosavak, amiket nem tudunk előállítani magunknak, külső forrásból kell bevinni őket. Az állati és növényi fehérje is tartalmazza mind a 9 számunkra esszenciális aminosavat, az állati fehérjét hívják a köznyelvben teljes értékű fehérjének, a növényit pedig hiányosnak, ami valójában nem igaz, hibás megfogalmazás, mert mind a 9 esszenciális aminosavja megvan, csak eltérő arányban, de ez növényi étrend szempontjából annyit tesz, hogy ha nem ugyanazon az egy táplálékon élsz, mondjuk egész nap borsón, akkor minden aminosavat be tudsz vinni, még akkor is, ha a nem egy időpontban eszed meg ezeket, a szervezeted összeállítja. A Pécsi Tudományegyetem álláspontja volt számomra a legmegdöbbentőbb, miszerint a szervezetünk sokkal több aminosavat képes előállítani. A vita már eldőlt, a finomhangoltságában vannak egyedül vitás kérdések. Tisztázni szerettem volna, ne maradjanak itt hibás álláspontok.
Azt a részét meg még egyik oldalról sem hallottam, és nem is értem, hogy:
"(és a vele járó egyéb tápanyagok stb.)"
Ez így hogy? Kiben merült fel, hogy az egyéb tápanyagok nem kellenének? Nem volt soha kérdés, hogy vas, kálcium, b12 vitamin, omega3 zsírsav kell a szervezetnek, ezt egyik oldal sem vitatta soha, most hallom először, pedig már évek óta tanulmányozom a témát.
#26
Hogy lehet vegán módon is egészségesen étkezni, ebből nem következik hogy akkor ez egészségesebb lenne más opcióknál, de még az sem hogy mindenkinek ugyanolyan egészséges.
"Egy sima vegetáriánus étrend azonban élettani hatásokban nem sokban különbözik a húsevő életmódtól, sok állati fehérje, és állati zsír tartalma miatt."
Mi lehet ez a sima vegetáriánus étrend, amiben sok az állati fehérje?
Kénytelen vagyok ismételni magam. A kérdés témája NEM a vegán vs húsevés.
És a kérdés problémáját sem az oldja meg.
Ez volt a lényege annak ,amit írtam, erre csak megy tovább a vegán erőltetés.
Miért?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!