Év végére kiderülhet, hogy létezik-e a koronavírus? (hitelt érdemlően)
Nem mondhatjuk, hogy a márciusi első hullám nagy nyomokat hagyott volna bennünk. Szerencsére meg sem éreztük olyan kevés fertőzött és még kevesebb elhalálozott volt. Így nem is csoda, hogy a konteo olvasók kételkednek a vírus létében. Azt mondják, hogy egy mesterségesen bemagyarázott szokásos influenzavírusról van szó
Most azonban visszajönni látszik egy újabb hullám révén, így szerencsére következetes azaz kézzel fogható bizonyítékot nyerhetünk létéről vagy nem léte igazolódhat be. Ki tudja !?
Az hogy nagyon fáj a fejed és izmod egyszerre hosszú napokig tompa érzés társul a tüneteggyütest megkoronázandó enyhe légzési nehézség. Néhol lélegeztető gép igénybevétele nem mondhatjuk, hogy nehéz eldönteni ezek után, hogy létezik-e a vírus maga. Naponta dőlnek meg a fertőzöttek rekordszámai, így év végére mindenki megláthatja, maga eldöntheti, hogy létezik vagy sem a koronavírus.
Ez hiteles teszt arra vonatkozva, hogy létezik-e a vírus vagy van még ebben is olyan dolog, ami miatt nem egyértelmű a kérdés?
Sadam: tökéletesen egyetértek.
Egyetlen sallangnyi kiegészítés:
Dohányzás.
Dohányzóként egyet értek azzal, hogy meg kell szüntetni.
Azzal is, hogy az ultimatív betiltás nem jó megoldás.
A jelen, folyamatos áremeléses próbálkozás is halott ügy, ez is csak feketepiacot generál.
Ezt generációk alatt, megfelelő propagandával kell kivezetni és utána tiltani sem kell.
Az USA csupán a tévéműsorok befolyásolásával és szinte rejtett "a cigizés ciki" divatteremtéssel húsz év alatt negyedére csökkentette a dohányzók számát.
Igaz, Wiki, de szerintem ezeket az oldalakat olyanok kezelik, akik tényleg rendesen utánanéznek az adatoknak:
"és ami a Föld teljes lakosságának mintegy 3-5 százalékát[1] elpusztította"
A FÖLD teljes lakosságának 3-5 százalékát. NEM PEDIG az ismert esetek épp, hogy 3%-át.
"A két évben mintegy 21 millió,[2] más becslések szerint 27-50 millió áldozatot követelt a világon,[3] de akár 17 millióan is meghalhattak a járványban csak Indiában, és orvosi statisztikusok szerint Európában több mint kétmillióan haltak bele.[4]"
Ehhez képest kb. 27,5 millió össz fertőzöttnél tart a koronavírus (forrás: [link] Jó, ha ez is másfél évig tart, mint a spanyolnátha, akkor fog mér fertőzni bőven, azt tudom, de a 21, sőt, a 27-50 millió halottól messze maradunk.
Nem veszélyes a COVID, csak "kicsit" elkényelmesedtünk. 100% biztonság pedig seholsincs.
Amúgy sokak szerint lázadások, esetleg háborúk fognak kitörni, ha a világ még egyszer bejátssza azt, amit tavasszal.
A politikáról nem tudok sokat, de amennyit igen, illetve amennyit az alapvető emberi jellemről tudok, pont nem a szakemberek irányítják a politikusokat. Önös érdekek, népnek való megfelelés annál inkább.
Például ha szakemberek irányítanák őket, a környezetvédelem se ott tartana, ahol.
"Csak azt nem értem, hogy ezen hogyan segít szerinted, ha teszünk magasról a járványra. Mellesleg megjegyzem, eddig csak azt számolgattuk, hányan halhatnak meg a járványban, de nagyon úgy tűnik, hogy többeknél, ha nem is halnak bele, tartós egészségkárosodást okoz a vírus. Úgy élni sem leányálom, hogy a lépcsőn is alig tud felmenni az ember."
Én például 27 évesen így is kifulladok a lépcsőn. :D Sok dolog okoz még egészségkárosodást.
Amúgy akinél enyhe a koronavírus, annál nem hinném, hogy bármit is okoz.
Amúgy egy szóval se mondtam, hogy magasról tegyünk a járványra. Viszont ha én lennék politikus, igyekeznék a helyén kezelni és a lehető legkevésbé leállítani az életet. A kettő (totál tojni rá vs. valami kompromisszumos utat találni) nem egyenlő!!!
"Igazából az sem világos, pontosan mire gondolsz azzal kapcsolatban, hogy a járvány elleni védekezés visszaveti a gazdaságot. Te magad is azt írod, hogy nyáron semmi intézkedés nem volt (25. válaszod)."
Nyáron nem túlzottan emlékszem intézkedésekre, valóban.
DE:
- Távoktatás a közoktatásban, a szülők otthon tartása, a gyerek meg kvázi nem tanul semmit. Ezt már amúgy kibeszéltük. Jelenleg csak lokálisan rendelgetnek el ilyet, de mégis sok helyről hallani.
- Távoktatás felsőoktatásban.
- Gyárak leállítása. Bár elvileg ilyen csak tavasszal volt, de ha ilyen mértékű a félelemkeltés, lehet bármikor még egyszer.
- Boltok csak 3-ig lehetnek nyitva, de a kijárási korlátozás miatt elvileg nem is szabadna látogatni őket 3-ig se (kivéve: drogéria, patika, élelmiszer). Tavaszi intézkedés.
- Home office. De-de. Sok céget visszavet.
- Vendéglátóhelyek csak elvitelre adhatnak kaját.
- Minden uszoda, edzőterem, boulder terem, színház, mozi és a többi bezárása.
Ezek egy része tavaszi intézkedés, tudom, de ilyen mértékű félelemkeltés mellett bármikor visszajöhetnek.
"Tehát azzal érvelsz az intézkedések ellen, hogy alacsony a halálozás, de az intézkedések miatt volt alacsony a halálozás!"
Tavasz végén még én is így gondoltam, aztán jött a nyár. Látsz valahol katasztrófát?
"Emlékeim szerint tavasszal kijárási korlátozások voltak, meg online oktatás mindenhol, stb. Azt elég kevéssé mondanám lekvárnak. Amúgy valóban kevésbé volt szigorú, mint egyes európai országokban (nem volt például kijárási tilalom), ez épp azért lehetett, mert időben meghozták a korlátozó intézkedéseket, ami nagyon fontos! (Cserébe most a beröffent járvány ellenére sem lassítunk.) Amúgy is, ha lekvár intézkedések voltak, akkor megint nem értem, mivel van problémád."
Ellentmondást vélsz felfedezni, de igazad van, én is kettős dologként látom.
1. A gazdaságot tönkretették, lásd fenti felsorolásom.
2. Eleinte nem kellett maszk boltban, tömegközlekedésen. A kijárási korlátozás ellenére összejárt sok ember. Csak az tartotta be, aki akarta. Na EMIATT nevezem lekvárnak.
"Ezek egyrészt demagóg összehasonlítások. Másrészt az autó-balesetben történő halálozásokat úgy értük el a járvánnyal szűk félév alatt (aminek a felében nem is volt járvány), hogy durva korlátozások voltak. "
Úgy gondolom, az autóvezetés sokkal veszélyesebb, mint a COVID. Sokkal többen is halnak meg autóbalesetekben.
A gazdaságra saját példa, most nem járom körbe a lakóházat, hogy mást kérdezzek erről:
Ősszel keresgéltem állást. Addig semmi informatikai papír, semmi épképzláb projekt GitHubon (valami volt, de hagyjuk kategória, aztán le is szedtem). Nagyjából folyamatosan benne voltam egy cég kiválasztási folyamatában és hozzávetőlegesen hetente oldogattam meg a tesztfeladatokat, jártam be interjúra. Voltak állások, ahova nem kértek semmilyen tapasztalatot.
Most is állást keresek, hosszú történet, aki rám ismert, ki vagyok itt, tudja. Lasszóval kell fogni azokat a hirdetéseket, ahol csak 1 év tapasztalatot kérnek. Lasszóval. Olyan NINCS, ahova semennyit. Nyilván beadom 3-4-5 évet kérőkre is, mit tehetek. 3-4 hetente talán kapok egy tesztfeladatocskát.
Volt egy telefonos interjúm, pont olyan állásra, ahol csak 1 év tapasztalatot kértek. Fluent beszéltem angolul, szerintem egész jól elmondtam, miért náluk akarok dolgozni (előre készültem rá). A szakmai kérdések közül max 2-t ronthattam. Már nem kellettem nekik. Lehet vagy 100 másik jelentkezőjük. Ja, ősszel olyan helyre hívtak második körre, ahol a papíros teszt felét átugrottam (próba-cseresznye alapon mentem oda, ezért teljesítettem bénán).
Képesítést nem igénylő állásokról is hallok sztorikat, hogy 100-200 jelentkező van.
Meg a cégeknél is érezhető a feszült légkör, a dolgozó sokszor semmibe vétele. Úgyis behúzza fülét-farkát, mert nincs hova mennie.
Azt nem is vitatta szerintem senki, hogy a spanyolnátha durvább volt, mint a jelenlegi COVID járvány. Mondjuk ha a halálozások abszolút számát nézzük, akkor a spanyolnátha a világtörténelem legdurvább járványa volt, tehát attól még, hogy annál enyhébb ez a járvány, simán lehet nagyon durva. Szóval ez nem túl só érv a járványügyi intézkedések ellen. (Amúgy épp a spanyolnátha idején dolgoztak ki sok járványügyi intézkedést.)
Amúgy ha megnézed a világjárványokat, akkor a COVID a jelenlegi állapot alapján a 22. legtöbb halálozással járt a történelemben. Az azért erős (pláne, hogy még messze nincs vége). (Persze nem biztos, hogy nagyon sok értelme van így összevetni a különböző történelmi korok járványait.) Már egyszer elküldtem ezt a linket:
"Ehhez képest kb. 27,5 millió össz fertőzöttnél tart a koronavírus"
27,5 millió igazolt fertőzöttnél. Azoknak az eseteknek a száma, aminél nem mutatják ki a vírust ennek a tízszerese is lehet. (Merkely Béla mondta, hogy szerinte jelenleg akár 100 ezer fertőzött is lehet Magyarországon. Ehhez képest eddig összesen nem mutattak ki 10 ezer esetet a március óta.)
" de a 21, sőt, a 27-50 millió halottól messze maradunk."
Ezt őszintén remélem. De ehhez a járványügyi intézkedések is szükségesek. A világnak már gyakorlatilag minden pontján felbukkant a vírus. Ha mondjuk azt mondjuk, 4 milliárd ember fertőződik csak meg (ami nagyon óvatos becslés, ha nincsenek járványügyi intézkedések), akkor még fél százalékos halálozási rátával is számolva (ami szintén óvatos becslés) 20 millió halott lesz. Szóval azért nem lehetetlen, hogy utoléri a spanyolnáthát a járvány. Legalábbis ha nincsenek korlátozások. (Persze hozzátartozik az is a történethez, hogy jelenleg a Föld népessége kb. 5-ször akkora, mint a spanyolnátha idején.)
"Nem veszélyes a COVID, csak "kicsit" elkényelmesedtünk."
A középkorhoz képest biztos. De azért én nem szeretném az akkori állapotokat alapnak venni.
"Amúgy sokak szerint lázadások, esetleg háborúk fognak kitörni, ha a világ még egyszer bejátssza azt, amit tavasszal."
Nem is játssza be. Jelenleg itthon például sokkal nagyobbak az esetszámok, mint tavasszal, mégis alig vannak korlátozások.
"A politikáról nem tudok sokat, de amennyit igen, illetve amennyit az alapvető emberi jellemről tudok, pont nem a szakemberek irányítják a politikusokat. Önös érdekek, népnek való megfelelés annál inkább."
Ezzel sajnos egyetértek.
"Amúgy akinél enyhe a koronavírus, annál nem hinném, hogy bármit is okoz."
Az egy dolog, hogy te mit hiszel. Az meg egy másik dolog, hogy már néhány embernél, akik a betegséget enyhe tünetekkel vészelték át, kimutattak koronavírus okozta szívrendellenességeket. Azt még nem lehet tudni, ez mennyire gyakori.
"Viszont ha én lennék politikus, igyekeznék a helyén kezelni és a lehető legkevésbé leállítani az életet."
Én nagyon úgy látom, hogy most ez a cél.
"Nyáron nem túlzottan emlékszem intézkedésekre, valóban.
DE: [...]"
Itt tavaszi intézkedéseket sorolsz fel. Korábban meg azt írtad, hogy a tavaszi intézkedések gyengék voltak. Ez elég ellentmondásos.
"Jelenleg csak lokálisan rendelgetnek el ilyet [távoktatást], de mégis sok helyről hallani."
Ahol az iskolában kitör a járvány, ott talán nem indokolatlan.
"Tavasz végén még én is így gondoltam, aztán jött a nyár. Látsz valahol katasztrófát?"
Az esetszámok növekedése elég katasztrofális (pláne, ha ez a trend folytatódik).
Amúgy a járvány nem úgy működik, hogy ha valahol enyhítenek az intézkedéseken, akkor rögtön növekszik az esetszám. Egyrészt minden intézkedés késleltetve hat (ezért írtam, hogy minél korábban hozzák meg, annál hatékonyabb). Ha hoznak egy új intézkedést (kijárási korlátozás, távoktatás, akármi), annak durván két hét múlva lesz hatása. És nagyjából további 1-2 hét múlva jelenik meg a kimutatott esetszámokban. És még később a halálozási statisztikákban. Másrészt ha alacsony az esetszám, akkor sokkal enyhébb intézkedések is elegendőek lehetnek.
Ha kevés a fertőzött, akkor kevés embert is tudnak megfertőzni. De minél több új fertőzött lesz, annál gyorsabban fog növekedni az új fertőzöttek száma. (Ha nincsenek intézkedések, és nyilván akkor sem akármeddig. De a nyájimmunitástól még nagyon messze vagyunk.) A COVID járvány esetében ha nagyon beindul, akár három naponta duplázódhat az új esetek száma. Ha eleinte kevés fertőzött van, akkor lassan növekszik, de később egyre gyorsul. Nagyjából ezt történt nálunk is augusztusban.
Mindenesetre azzal egyetértek, hogy még egyszer nem lehet úgy leállítani az életet, mint tavasszal (hacsak nem lesz tényleg nagyon durva a járványhelyzet). De ehhez azt kell, hogy más intézkedéseket (pl. maszkhasználat) mindenki nagyon komolyan vegye.
Na, szerintem közelebb vagyunk az egyetértéshez. :)
Leírtam, milyen szempontból tartottam lekvárnak és milyen szempontból gazdaságrombolónak a tavaszi intézkedéseket. ;)
Mondjuk az a szívprobléma önmagában ijesztő, ugyanakkor régebben olvasgattam hasonló témában és ha azt jól értettem, több vírus is okozhat szívizomgyulladást, maradandó dolgokat is. Van valami (sajnos már nem emlékszem rá), ami hasonlít a szívizom szövetéhez. A fehérvérsejtek vírus ellen gyártott ellenanyaga bántja magát a szívizmot is. Onnantól, ha jól értem az immunrendszer működését, a sérült szívizmot is voltaképp támadja, legalábbis a sérült szövetet megpróbálja eltávolítani.
A spanyolnátháról tavasszal néztem egy dokumentumfilmet, az alapján úgy tudom, voltak intézkedések. Szóval intézkedések ellenére is sokszorosan veszélyesebb volt, mint a COVID.
Ha az a helyzet állna elő, mint Olaszországban tavasszal (amit kétlek, szerintem már előállt volna eddig is), akkor senki se szólna egy szót se, ha komoly korlátozások lennének. Viszont addig... inkább hagyjanak élni minket.
Egyébként az ellentmondásokat most is érzem, ősszel.
A maszkhordást a gyakorlatban most se követelik meg, de a tavasz intézkedések egy részét vagy visszahozták már, vagy belengették.
"Mit gondolsz év végére ez kiderülhet?"
Kerdezo, te hogyan irtal valaszokat az elmult 5 oldalban, ha el sem olvastad a hozzaszolasokat? Vagy ha elolvastad oket, akkor most miert teszel fel ilyen bugyuta kerdest?
Tisztara olyan erzesem van, mint amikor a kovetkezo faviccet hallottam:
Apuka a retard gyerekevel az allatkertben, gyerek kerdezi a zsirafketrec elott allva:
- Appuuu, ez egy nyuuul?
- Nem kisfiam, ez egy zsiraf.
Mire a gyerek:
- Mekkora nyuuul...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!