Év végére kiderülhet, hogy létezik-e a koronavírus? (hitelt érdemlően)
Nem mondhatjuk, hogy a márciusi első hullám nagy nyomokat hagyott volna bennünk. Szerencsére meg sem éreztük olyan kevés fertőzött és még kevesebb elhalálozott volt. Így nem is csoda, hogy a konteo olvasók kételkednek a vírus létében. Azt mondják, hogy egy mesterségesen bemagyarázott szokásos influenzavírusról van szó
Most azonban visszajönni látszik egy újabb hullám révén, így szerencsére következetes azaz kézzel fogható bizonyítékot nyerhetünk létéről vagy nem léte igazolódhat be. Ki tudja !?
Az hogy nagyon fáj a fejed és izmod egyszerre hosszú napokig tompa érzés társul a tüneteggyütest megkoronázandó enyhe légzési nehézség. Néhol lélegeztető gép igénybevétele nem mondhatjuk, hogy nehéz eldönteni ezek után, hogy létezik-e a vírus maga. Naponta dőlnek meg a fertőzöttek rekordszámai, így év végére mindenki megláthatja, maga eldöntheti, hogy létezik vagy sem a koronavírus.
Ez hiteles teszt arra vonatkozva, hogy létezik-e a vírus vagy van még ebben is olyan dolog, ami miatt nem egyértelmű a kérdés?
Wadmalac
1. Mit szólnál, ha a válság miatt éhezned kellene neked? Mit szólnál, ha évekig munkanélküli lennél? Mit szólnál, ha sok-sok tanulás ellenére képzettséget nem igénylő, alacsony fizetésű, unalmas munkákat kellene csinálnod évtizedekig, ahonnan le se tudsz lépni?
2. Jártál már munkásszállón? Például a mosdójában, de elég megnézni a szobákat. Jártál? Mit szólnál, ha te ilyenbe kerülnél?
3. Megvan amúgy még a munkahelyed? Van tartalékod? Tudod, sokaknak mindkettő kérdésre nem a válasza.
+. Amit eddig január óta látni, azóta én baromira nem tudom komolyan venni ezt a víruskát. Aki veszélyeztetett, őrá normál esetben minden nap vigyázunk, a náthától is féltjük. Aki nem, annak nagy eséllyel egy influenza ez (jó, kicsit eltérőek a tünetek). Egy szóval se említettem, hogy ha rajtam múlna, nem hoznék intézkedéseket. Én például büntetném a maszk hiányát - de azt is, aki akkor húzza fel a villamoson, amikor meglátja az ellenőrt. DE. Nem megoldás a tavasziakhoz hasonló intézkedéscsomag (Wadmalac, nekem az jön le, hogy te olyasmit hoznál vissza), mert annak több áldozata lenne, mint a víruskának.
Például a felsőoktatásban talán nem olyan tragédia a távoktatás. Az én szakomon pl elmegy. Az órarendi időben valóban megtartják az órákat és ami valóban fontos tárgy, ott jellemzően megakadályozzák a csalásokat valamennyire. Vagy eleve használhatsz mindent, mert úgyis a megértés a lényeg.
Viszont ha vegyészmérnök hallgató lennék, kb felrobbannék, ha nem mehetnék be legalább a laborokba, mondjuk KN95 maszkban a víruska miatt.
Tehát a felsőoktatásban megoldásnak érzem, hogy ahol lehet, távoktatás legyen.
#32: Ne erőlködj.
Amit te akarsz, azt így lehet összefoglalni:
Hagyjuk a fertőzést elszabadulni, ezzel további ezreket meghalni azért, hogy a gazdaság jobban álljon.
Ennek a morális tartalmától elzárkózom.
És a világbeli vírusellenes intézkedéseket látva az országok, az emberiség többsége ugyanígy van vele.
Szóval nem velem vitázol, hanem a globális víruskezeléssel.
És hidd el, hogy a víruskorlátozások hátrányait is globálisan rengeteg, nálam, nálad képzettebb, tájékozottabb és bölcsebb ember mérte fel és a jelen döntésre jutott: inkább a korlátozások és a gazdasági recesszió, mint a halottak.
Szóval, mondom, nem velem vitatkozol, ne velem vitatkozzál, a véleményed a saját jogod, de a terjesztése már káros, mert szembe hat az egész világ törekvésével. És médiában ilyen kicsi is tud ártani.
"Hagyjuk a fertőzést elszabadulni, ezzel további ezreket meghalni azért, hogy a gazdaság jobban álljon."
Inkább úgy fogalmazok: ne lassítsuk le ennyire a gazdaságot, mert ha azt tesszük, akkor ezrek fognak a válság miatt meghalni. Apropó: inkább 1930 környékét kellene nézni éves halálozás tekintetében, mert 2008 a mostanihoz képest nudli. Álláskereső vagyok. Látom.
"És a világbeli vírusellenes intézkedéseket látva az országok, az emberiség többsége ugyanígy van vele."
Például ahol én dolgozom (nem a szakmámban és bőven nem heti 40 órában és nem is fehéren, tehát bőven érint a válság), ott már nincs home office. Mindenkinek be KELL mennie minden munkanapján. Tehát CEO-k is gondolkoznak úgy, ahogy én.
A kormányok pedig nem merik bevállalni, hogy nem állítják le a gazdaságot a víruska miatt, mert félnek, hogy akkor jaj lesz nekik. Mindig a pánikolók a hangosabbak.
"És hidd el, hogy a víruskorlátozások hátrányait is globálisan rengeteg, nálam, nálad képzettebb, tájékozottabb és bölcsebb ember mérte fel és a jelen döntésre jutott: inkább a korlátozások és a gazdasági recesszió, mint a halottak."
Igaz, inkább a recesszió MIATTI halottak.
"Szóval, mondom, nem velem vitatkozol, ne velem vitatkozzál, a véleményed a saját jogod, de a terjesztése már káros, mert szembe hat az egész világ törekvésével."
Erre már fentebb megírtam a véleményemet.
Vannak kérdéseim, fele ismétlés:
- Jártál már munkásszállón?
- Mit szólnál, ha te veszítenéd el az otthonodat és te seftelnél, hogy legyen kenyered?
- Mit szólnál, ha (igen, a fentinél enyhébb jön) szívvel-lélekkel tanulsz valamit, amiben SOHA nem tudsz elhelyezkedni és hagynod kell a feledés homályába veszni?
- Mi értelme annak, ha az ember ugyan él, de szenved? Olyan munkákat végez, ami tisztára olyan, mint a rabszolgasor és éhezik, mert nem is folyamatosan van munkája? A világ ENGEM például ebbe a sorba taszít azért, hogy pár tízezer ember ne halljon meg pont a COVID-ban. Olyanok, akik meghaltak volna náthában. Pedig állítom, többet tanultam, mint te ugyanannyi idős korodig, mint most én vagyok.
- Az autóvezetést is betiltatnád?
- A dohányzást is betiltatnád?
- Ugye vágod, hogy a recesszió téged is érinteni fog? Akár úgy, hogy te is munkásszállón kötsz ki?
Amúgy az emberélet, mint olyan értékeléséhez valahol a XIX. században álltak hozzá normálisan.
"Vannak kérdéseim, fele ismétlés:"
És most sem releváns.
Az én esetleges tudatlanságomat akarod érvként használni globális politika ellen (amivel, mármint a korlátozás-politikával mellesleg egyet értek). Irreleváns az én véleményem és nyomorismeretem.
Hiába erőlteted.
Továbbra is okosabbnak állítod magad a komplett globális vírusügyi döntéshozásnál.
Ezt hadd ne véleményezzem.
Továbbra is a nép hangosabb része által befolyásolt a politika.
Miért nem válaszolsz a kérdéseimre?
Te szívesen mennél munkásszállóra lakni?
Azt puhatolózom, hogy sejted-e, hogy a hatalmas műválságnak milyen tétje van.
Én először EHS mérnöknek tanultam, nem jött össze, majd szoftverfejlesztőnek, az a COVID miatt nem jött össze (de 2,5 szépnek ígérkező nyarat tönkretettem miatta), ha a kasszás munka jön felváltva a munkanélküliséggel és az árufeltöltéssel, akkor én meglátogatom a Dunát valamelyik hídpillér közelében. Nem leszek egyedül.
"Miért nem válaszolsz a kérdéseimre?"
Leírtam, miért nem. A további erőltetésed is mutatja, hogy nem vagy képes objektívan nézni a dolgot.
Szerinted a világ reakciója a vírusra túlzott, szerintem meg bizonyára mindenki szerint, aki a mostani politikát támogatja, a te gazdasági világvége-disztópiád túlzott.
Ennyi.
#25, és későbbiek
Most már megpróbálok röviden válaszolni, csak a lényeget összefoglalva, mert elveszünk a részletekben. Pár megjegyzés a hozzászólásaiddal kapcsolatban.
1. Nálam legalább részben nyitott kapukat döngetsz. Megírtam több korábbi válaszomban is, hogy a gazdasági válság következményeit is súlyosnak tartom, és ezeket is kezelni kéne (például megfelelő munkanélküli segéllyel, támogatásokkal, stb.). Nyilván valamennyire mindenképp egymás ellen hat a járvány elleni védekezés, és a gazdaság felpörgetése, de azért lehet egymás mellett is dolgozni a kettőn.
Azzal is egyet értek, hogy nem csak az emberi élet számít (bár annak relativizálásával nem), hanem annak minősége is. Csak azt nem értem, hogy ezen hogyan segít szerinted, ha teszünk magasról a járványra. Mellesleg megjegyzem, eddig csak azt számolgattuk, hányan halhatnak meg a járványban, de nagyon úgy tűnik, hogy többeknél, ha nem is halnak bele, tartós egészségkárosodást okoz a vírus. Úgy élni sem leányálom, hogy a lépcsőn is alig tud felmenni az ember.
2. Igazából az sem világos, pontosan mire gondolsz azzal kapcsolatban, hogy a járvány elleni védekezés visszaveti a gazdaságot. Te magad is azt írod, hogy nyáron semmi intézkedés nem volt (25. válaszod). Ha nem volt semmi intézkedés, akkor pontosan mivel van bajod? Most is én egyetlen állami intézkedést tudnék mondani, ami komolyabban hátráltatja a gazdaságot (igaz, annyira ebben nem vagyok képben), a külföldi utazásokkal kapcsolatos korlátozásokat (de egyrészt már lazítják föl, másrészt ez pont nem túl hatékony a jelen helyzetben, tehát némi túlzással hagyhatnák is a fenébe.) Szóval nem egészen értem, mit vársz, és kitől.
3. A járványhelyzettel kapcsolatban elég ellentmondásos állításaid vannak. Például arról írsz, hogy milyen kevés halálozás volt eddig, de ezek épp a járványügyi intézkedések miatt voltak!!! Ha nincs semmi intézkedés, akkor simán lett volna tízszer annyi halott, mint ami volt! (Nyugat-Európában - lakosság arányosan - volt ilyenre példa.) Tehát azzal érvelsz az intézkedések ellen, hogy alacsony a halálozás, de az intézkedések miatt volt alacsony a halálozás!
4. "mert tavasszal is lekvár intézkedések voltak" (#25)
Emlékeim szerint tavasszal kijárási korlátozások voltak, meg online oktatás mindenhol, stb. Azt elég kevéssé mondanám lekvárnak. Amúgy valóban kevésbé volt szigorú, mint egyes európai országokban (nem volt például kijárási tilalom), ez épp azért lehetett, mert időben meghozták a korlátozó intézkedéseket, ami nagyon fontos! (Cserébe most a beröffent járvány ellenére sem lassítunk.) Amúgy is, ha lekvár intézkedések voltak, akkor megint nem értem, mivel van problémád.
"- Az autóvezetést is betiltatnád?
- A dohányzást is betiltatnád?" (#35)
Ezek egyrészt demagóg összehasonlítások. Másrészt az autó-balesetben történő halálozásokat úgy értük el a járvánnyal szűk félév alatt (aminek a felében nem is volt járvány), hogy durva korlátozások voltak. Szóval, hogy analógiát vonjak a járvánnyal, nem tiltanám be az autóvezetést, de az sem szeretném, hogy mindenki úgy száguldozhasson, ahogy és amerre akar. Az autósoknál is vannak korlátozások, KRESZ-nek hívják.
A dohányzást én szívesen betiltanám. (Illetve csak azért nem, mert ha egyszerűen betiltjuk, a drog analógiájára valószínűleg hamar kialakulna a dohány maffia, aztán lehet, többet ártana a tiltás, mint használna.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!