Év végére kiderülhet, hogy létezik-e a koronavírus? (hitelt érdemlően)
Nem mondhatjuk, hogy a márciusi első hullám nagy nyomokat hagyott volna bennünk. Szerencsére meg sem éreztük olyan kevés fertőzött és még kevesebb elhalálozott volt. Így nem is csoda, hogy a konteo olvasók kételkednek a vírus létében. Azt mondják, hogy egy mesterségesen bemagyarázott szokásos influenzavírusról van szó
Most azonban visszajönni látszik egy újabb hullám révén, így szerencsére következetes azaz kézzel fogható bizonyítékot nyerhetünk létéről vagy nem léte igazolódhat be. Ki tudja !?
Az hogy nagyon fáj a fejed és izmod egyszerre hosszú napokig tompa érzés társul a tüneteggyütest megkoronázandó enyhe légzési nehézség. Néhol lélegeztető gép igénybevétele nem mondhatjuk, hogy nehéz eldönteni ezek után, hogy létezik-e a vírus maga. Naponta dőlnek meg a fertőzöttek rekordszámai, így év végére mindenki megláthatja, maga eldöntheti, hogy létezik vagy sem a koronavírus.
Ez hiteles teszt arra vonatkozva, hogy létezik-e a vírus vagy van még ebben is olyan dolog, ami miatt nem egyértelmű a kérdés?
"Nem. Én egy mérnöki munkában lévő műszaki ember vagyok, akinek két 73 éves szülője van a kockázati kategóriában és a hasonló vélemények köztudatba szivárogtatása a teljes védekezés eredményességét rontja, ezzel az ő életüket veszélyezteti."
Sok életerős fiatal életét meg a válság veszélyezteti.
Amúgy egyrészt ha te normálisan dolgozhatnál (gondolom nem dolgozhatsz te se normálisan tippem szerint), nem tudom, azzal mivel veszélyeztetnéd a szüleidet, egyfelől.
Másfelől. Ugye tudod, hogy őket a náthától, influenzától is félteni kell? De akár az eleséstől is?
Nekem például ezen a héten eddig (kedd ebédidő végefelé járunk) összesen 1 órát tudtam dolgozni!!! Jófejségből elszámolhatok picivel többet, de nyilván nem 12-t (8 + 4), amennyi azóta eltelt.
"Hidd el, hogy sokkal jobban lexarom a te kesergésedet, mint az ő életbiztonságukat."
Még mindig azt állítom, hogy a válság miatt sokkal több halott lesz, mint a koronavírus miatt.
""ne tegyék tönkre az életüket, ne kelljen a hideg lakásban szárazkenyéren élni"
Na melyikünk is dramatizálja túl a helyzetet?"
Mostmár azt is kétségbe vonom, hogy Magyarországon élsz.
Anyumnál és a kettő féltestvéremnél jártam párszor látogatóban először anyaotthonban, aztán munkásszállón.
Az éhezés köztünk van, Magyarországon is eléggé sok helyen és Budapesten is.
Az éhezés.
Ha ilyet még nem láttál, látogass el a Csepel Művekben levő munkásszállóra. De például az Asztalos Sándor utcában is van egy a VIII. kerületben.
Szerinte TE dramatizálod túl a vírust.
"Az éhezés köztünk van, Magyarországon is eléggé sok helyen és Budapesten is.
Az éhezés."
Hát ez állatira nem a víruson múló probléma.
Nem a pár hónapi gazdasági visszaesésen, hanem krónikusan jelen lévő gond.
"Még mindig azt állítom, hogy a válság miatt sokkal több halott lesz, mint a koronavírus miatt."
Hasra ütve.
Nem pár hónapos visszaesés, hanem másfél év, ha végig fog tartani ez a félelemkeltés a vírus miatt, ami a jelek szerint rád is hatott.
Más most tartunk 3/4 évnél, maga a vírus még legalább ennyi ideig itt lesz. Oltás... hát nem hinném, hogy jövő tavasz vége előtt oda jutnánk, hogy tömegesen be is adják a veszélyeztetetteknek.
Másfél évre LEÁLL a gazdaság, majd utána talán el is kezd emelkedni, de 2008 után is még 2012-ben egekben volt a munkanélküliség, tehát... évek, mire ebből kilábalunk.
Azt ugye sejted, hogy ha nincsenek munkahelyek (plusz van például infláció), akkor TÖBB ember fog éhezni, TÖBB ember nem fog tudni fűteni? Azt ugye sejted, hogy a feszültség miatti betegségekbe többen halnak bele, több lesz az öngyilkos, több lesz a családon belüli erőszak?
Az én példám.
Tavaly ősszel elkezdtem egy nem nappali egyetemet plusz egy OKJ-t is csináltam. Egyik szakirányú papírom se volt még meg. Plusz normális referenciamunkám se volt. Az angolom is rosszabb volt, mint most. Am block a tudásom is kevesebb volt.
Mégis egész sok álláshirdetés jött szembe "0-3 év szakmai tapasztalat", "mindegy vagy nem igényel szakmai tapasztalatot" címszóval. Sok helyre be tudtam adni. Kb. 4-5 jelentkezésenként fel is hívtak, vagy épp be, vagy tesztet töltettek ki, feladatot oldattak meg. 3 helyen jutottam be a második körbe.
Most ősz eleje van. Már megvan egy papírom, az egyetemnek se az elején járok, tudásom a tavalyinak a triplája minimum. NINCSEN álláshirdetés, ahova ne kellene tapasztalat. 15 pályázat után esetleg felhívnak vagy küldenek feladatot, de ha nem 100%-ra oldod meg, már nem kellesz.
Ha valahol ennénk vagy innánk, az általunk ismert helyek 1/3-a bezárva / eladó / kiadó.
Nem gondolod, hogy ennek nem lesznek áldozatai?
Az is lehet, hogy valaki szerette a szakmáját és soha többé nem tud benne elhelyezkedni. Vagy tanult valamit és soha nem fog benne elhelyezkedni.
Igaz, ez nem éhhalál (abból is lesz sok), csak szenvedés. Öngyilkosság már lehet belőle, ha más nehezítő tényezők is fennállnak.
Szóval, te elvárnád azt a döntést a kormánytól, nem csak a mienktől, hogy kimondja, hadd fertőződjön mindenki, aki belehal, annak úgy kell, nem érdekel minket, mert a gazdaság fontosabb.
Igen?
Talán el mered ismerni.
És a másik oldal?
Akinek erre az a reakciója, hogy a rohadt profit érdekében hagynak meghalni sok ezer embert?
Mert ez is igaz.
Az megvan, hogy a 'rohadt' profitnak köszönhetően lesz 20 foknál melegebb a lakásodban, lesz friss kenyér, rá valami akármilyen felvágott és meleg víz?
Igen, azt mondom, hogy ha az a kérdés, hogy milliók tönkremennek-e, többtízezrek, százezrek éheznek-e és fáznak-e majd télen, akkor azt mondom, NE zárjanak be az iskolák, a gyárak, NE legyen home office, NE zárjanak be a vendéglátóipari helyek.
"Az megvan, hogy a 'rohadt' profitnak köszönhetően lesz 20 foknál melegebb a lakásodban, lesz friss kenyér, rá valami akármilyen felvágott és meleg víz?"
Nekem megvan.
Nem is én fogok mondani. Épp elegen nélkülem is.
"Igen, azt mondom, hogy ha az a kérdés, hogy milliók tönkremennek-e, többtízezrek, százezrek éheznek-e és fáznak-e majd télen"
Folytasd a mondatot azzal ,ami szintén tény, hogy azt mondod, inkább haljanak meg ezrek emiatt. Ne hagyd ki belőle.
Te meg azzal folytasd a mondatod, hogy inkább tízezrek éhen haljanak, tízezrek fagyhalállal, többezren legyenek betegek elégtelen táplálkozás/minőségi éhezés miatt stb....
Mindezt azért, mert zárjanak be az iskolák, óvodák, munkahelyek, hogy védjük azokat, akiket mástól is védeni kell és ennyi erővel folyamatosan zárva lehetne minden.
Nagyon úgy érzem, téged még nem érint a válság, kívánom, hogy érintsen.
Bár amúgy akkor mit keresel itt?
Én állást kerestem, beadtam 3 helyre, ahol "csak" 2-3 év tapasztalatot kértek (és persze baromira nem azzal a technológiával dolgoznak, amit én ismerek), most tanulgatok. Sajnos ráérek.
De te nem dolgozol? Vagy hoppá, te sem ?!
Azzal egyet tudok érteni, hogy a vírus hatásai mellett a gazdasági károkat is figyelembe kell venni a járványügyi intézkedések meghozatalánál, de azért ez nem azt jelenti, hogy akkor hagyjuk a vírust, hadd terjedjen, ahogy akar. Több állítással is probléma van.
1. A vírus miatt kevesebben halnak meg, mint a gazdasági válság miatt.
Ezt persze nehéz pontosan eldönteni, de azért valamelyest képet kaphatunk a válság hatásairól, ha megnézzük, az előző, hogyan hatott a halálozásokra.
2008 után kis mértékben növekedett a halálozások száma, de szinte elenyészően (országos és éves szinten pár száz fővel). Persze itt több tényező is szerepet játszhat, egyrészt a népesség is csökkent, másrészt van a halálozásokban egy hosszútávú, enyhén csökkenő trend, de így sem látunk jelentős kiugrást. Sőt, népességarányosan magasabb volt a halálozások száma 2017-2019-ben, mint a 2008-2009-es válság alatt és után. Szóval ez alapján nem igazán tűnik úgy, hogy a válság jelentősen növelné a halálozást.
2. Azt írod, hogy a vírus okozta halálozás nem jelentős. Ez persze viszonyítás kérdése, de azért nem igazán értek egyet. Ezen a honlapon látszik, hogy változott a halálozás néhány európai országban.
Látszik, hogy az összes vizsgált országot nézve a heti halálozások száma majdnem megduplázódott. (Pedig például Magyarország is benne van a vizsgálatban, ahol az első hullám - épp a szigorú és idejében meghozott intézkedések miatt - nem volt súlyos.) Néhány országban ennél sokkal durvábban megugrott a halálozások száma.
A betegség tényleges halálozási rátája (összes halott/összes fertőzött) valószínűleg 0,5-1% között lehet. Erre persze lehet mondani, hogy nem olyan nagy, de ez is kb. tízszerese a szezonális influenzáénak. Másként fogalmazva, ha Magyarországon az emberek fele megfertőződne (ami még óvatos becslés, ha nem védekezünk sehogy a vírus ellen), akkor kb. 25-50 ezer halott lenne a fenti ráta alapján. Ez kb. 3-5 havi halálozásnak felel meg (és a járvány ennyi idő alatt végig is söpörne az országon).
3. Amellett, hogy elég sok halott volna, a kórházak szörnyen leterheltek lennének. (Voltak erről hírek például Észak-Olaszországból a járvány csúcsán.) Oké, hogy van 16 ezer lélegeztetőgépünk, de ezeket működtetni is kell valakinek. Meg el is kell valahova helyezni a betegeket. A magyar egészségügyi rendszer meg amúgy sem nagyon acélos, a leterheltség miatt súlyos ellátási problémák lennének más egészségügyi területeken.
4. Mondod, hogy az idősekre az influenza is veszélyes. Ez igaz, csak arra van védőoltás.
5. Svédországban elég lazán kezelték a járvány első hullámát. Ehhez képest úgy tűnik, hogy bár elég magas lett a halálozás (a szomszéd országokhoz képest), de közben a gazdaság sem teljesít túl acélosan.
Szóval nyilván, a gazdaságra is oda kell figyelni (főleg azokra, akik elveszítették a munkájukat), de ez nem jelentheti azt, hogy akkor tegyünk magasról a vírus elleni védekezésre.
A halálozás növekedése (már ahol eddig nőtt) mennyiben függ a koronavírustól és mennyire a válságtól 2020-ban?
25 ezer halott lenne. Az én értékrendem alapján nudli, bocsánat. Egyébként közel se lesz annyi.
Viszont: mennyien halnak meg autóbalesetben? Mennyien halnak meg a dohányzással összefüggően (akár passzív dohányzás miatt)? Mennyien halnak meg szív-érrendszeri betegségekben, daganatokban? Mennyi az öngyilkosok száma? Mennyien halnak meg lakástűzben?
Az autóvezetést mikor tiltják be?
A dohányzást mikor tiltják be?
Nekem például elmondhatatlanul fáj a válság, nem tudom, miből lesz pénzem új kabátra, cipőre, ha elromlik valami itthon, a pótlására. Rengeteget tanultam, nagyjából esélytelen vele elhelyezkedni, tényleg tragikus az álláshelyzet. Szúrjatok ki magatoknak egy területet és keressetek budapesti állásokat, mintha el akarnátok helyezkedni pályakezdőként! Garantáltan nem fogtok találni... :D Sőt, gyanítom több év tapasztalattal is nehéz elhelyezkedni...
2008-2012 horror volt (és valószínűleg sokan-sokan fizikailag is belehaltak).
Akkor oldják meg, hogy otthon maradhassanak a veszélyeztetettek (ne az életerős anyukák veszítsék el az állásukat a távoktatás miatt), követeljék meg a maszkviselést (tényleg büntessenek), ne legyenek focimeccsek, ne legyenek tömeges rendezvények, de egyébként hagyjanak minket élni, ne kelljen éheznünk.
Mondjuk az én értékrendemben (és a történelemben) veszélyes vírus az, amiben 3 millió ember halna meg Magyarországon és mindenki súlyos beteg lenne. Nem kizárt, hogy jön ilyen is a közeljövőben.
Egyébként anyám a 2010-es évek elején konkrétan éhezett és a féltesóim se ettek eleget, apám elköltözött az anyukájához pár éve, lerobbant testileg, idegileg, 5 évig volt munkanélküli. A baráti köröm 150 körül keres most is, már akinek még van munkahelye. Van, aki épp vállalkozást akarna beindítani... Én átképeztem volna magam, egészségtelenül sok tanulás van mögöttem és mostmár úgy érzem, hogy kereshetek egy 3. szakmát, mert a másodikkal se lesz az életben munkám. Konstans halálvágyam van.
Ja, valószínűleg mindnyájunkon tünetmentesen futna át a vírus - már ha egyáltalán nem futott már át rajtunk valamikor észrevétlenül.
Szóval nehezen hiszem el, hogy 2008 után enyhén emelkedett a halálozás...
És igen, ha rajtam múlna, akkor maszkhordás, semmi rendvezvény mittomén, akár 1 000 fő felett, amúgy meg mindenki húzzon dolgozni és tanulni.
Az influenza elleni oltás:
1. nem mindig hatásos,
2. előfordulhat, hogy túl későn adják be.
Aki tényleg beteg, azt nemcsak a koronavírustól kell félteni.
Egyébként ennél a kérdésnél:
https://www.gyakorikerdesek.hu/emberek__emberi-tulajdonsagok..
L mint LOSER felhasználó nagyon jókat ír. Nem lehet vele vitatkozni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!