Ha a fènysebesség csak viszonyitàsi alap, miert gondoljâk azt, hogy azt meghaladva a jövöbe jutnànk vagy hasonlok?
Sokmindennek van sebessége.
Pl nezzünk egy autot. Ha gyorsabb vagyok nala, nem jutok attol a jövöjébe.
Ugyanigy van a hangnak fénynek mindenfèle kölcsönhatàsnak is sebessége.
Honnan az a (szamomra) logikàtlan összefüggés, ha bàrminél is gyorsabbak tudnànk lenni, akkor a tér idö meg stb megvàltozik?
2 elektron egymashoz viszonyitott sebességéböl, mièrt következtetnek az idö megvàltozàsàra?
Az csak egy dolog, hogy az idöt nàlunk a fény hatàrozza meg.
De ennyi erövel hanghullamhoz is köthettük volna ha az fix lenne mint a fény. Ha a nap pl nem fényhullamot hanem hanghullamot bocsatana ki.
Attol mert mi a fenyhullammal vontunk parhuzamot az idöre, mert aszerint mérjük, az nem azt jelenti, hogy az idö aszerint is telik. Csak szàmunkra igy mérhetö.
Extra sebbesègre kapcsolva amikor az utazonak ugy tünik minden csak àll es pl nem esik le a homokoraban a homokszem, attol mèg nem kerülünk másik tèr idöbe, csak a sebességünk gyorsabb.mint ahogy egyik auto gyorsabb lesz a masik autonal.attol még nem a jelen mult jövö fog csereberélödni. Miböl következtetnek erre? Es ölnek nagy energiat abba hogy meghaladjuk a fènysebességet?
Nem az idö telik fénysebességgel hanem csak mi viszonyitjuk azt ahhoz.
"De akkor is csak egy méröeszköz szamunkra az idöre."
Nem az.
"Miert tételezzük azt fel hogy a sebesség valtozasaval az idö is valtozik?"
Azért, mert máshogy nem lehetséges az, hogy mindkét megfigyelő szempontjából a fény ugyanakkora sebességgel mozog.
"Csak a nyugalmi es mozgo helyzetben levök egymashoz VISZONYITOTT ideje vàltozik csak."
Igen.
"De nyugalmi helyzetböl nezve -nyugalmi allapotu vmi ideje ugyanugy telik, mint a mozgo ideje a mozgohoz viszonyitva."
Hátha a "mozgó" azonos sebességgel mozgót jelent, akkor igen.
"Azaz az idö àllando."
Nem. (Te is írtad, hogy az egymáshoz viszonyított idő eltér.) Ha a saját időre gondolsz, az a saját szempontunkból valóban egyenletesen telik. Tehát ha felgyorsulsz nagyon nagy sebességre, attól a saját órád a saját szempontodból nem fog gyorsabban vagy lassabban menni (maximum ha elromlik). De ha megfigyelsz hozzád képest mozgó dolgokat, az ő idejük hozzád képest változni fog (persze ez csak nagy sebességnél válik érzékelhetővé).
Visszatérve a villamos peldamra.
A feny azt tudnà elmondani a hangnak hogy en iszom a kàvém. Ezaltal a hangnak ismerete lenne az en multamrol(mert ö ugye csak azt fogja làtni hogy en màr üresen letettem)
De bakker amit a fény mond az nekem a jelenidö.a hangnak meg multidöt jelent. Mert az ö jelenideje az hogy mar letettem a kavet.ami nekem mult idö.
Tehat ha vmi gyorsabb is lenne a fenynel max a megfigyelö multjaba menne de nem mehet vissza a sajàt keletkezèse elöttre.azaz az en jelenemnél elöbbre.
23# a viszonyitott idö igen. A nyugalmi ill mozgo allapotu idejének közti különbség csak.
Amit a vonalzoval erzekeltettem. Ha orias leszek mindent kisebbnek latok. De attol még az eifel torony ugyanakkora marad. Csak nekem tünik kisebbnek. De a merete nem valtozik
22# igen
En is igy gondolom hogy a viszonyitott idö valtozik csak.
Azaz a mehfigyelö szemszöge. Es maga az idö amugy nem.
Rosszúl gondolo és a 22 nem mond ilyet. A páldádnál maradva:
A fény eljút hozzád majd vissza a hanghóz. A fény öregszik x időt a hang x+y időt te meg x+y+z időt. De ettöl még az informácio cserre ugyan úgy lehetséges.
A hang amúgy nem egy részecske igy ilyen téren nem hasonlitható össze a fénnyel.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!