Ha a fehér kenyér méreg, akkor miért nem haltak meg az emberek régen akik egész életükben ezt ették?
Szögezzük el: a barna kenyér azért drágább, mert trendi. A teljes kiőrlésű liszt előállítása egyszerűbb, mit a fehér kenyérhez használt hántolt, korpamentes. Csak a komplett malom- és pékipar a korpátlanítottra állt rá ipari mértékben, most az elvileg egyszerűbb korpás, teljes kiőrlésű készül kisebb mennyiségben, ez valamennyire megalapozza a magasabb árat.
Vannak olyan pékségek, ahol disznó módon simán színezik a fehér lisztből készült kenyeret, hogy drágább barnaként adják el.
Nem ,a fehér kenyér nem méreg.
Csak kevesebb a szervezet számára egészséges plusz tartalma, például a korpa rostanyaga.
A kelést turbózó és esetlegesen egészségtelen adalékanyagokról csak annyit, hogy attól a barna kenyér sem mentes, sőt. A teljes kiőrlésű lisztből sokkal nehezebben, kevésbé kel meg a tészta, tehát abba is tolják a cuccot.
"régen mindenki ezt ette"
Ahogy fentebb írták, a fehér kenyér egyfajta luxus volt, nem mindenki engedhette meg magának.
"Petőfi Sándor: Fekete kenyér
Miért aggódol, lelkem jó anyám,
Hogy kenyeretek barna, e miatt?
Hisz meglehet: ha nincs idehaza,
Tán fehérebb kenyérrel él fiad.
De semmi az! csak add elém, anyám,
Bármilyen barna is az a kenyér.
Itthon sokkal jobb ízü énnekem
A fekete, mint máshol a fehér."
Van az érdek. Ez gyártja a reklámot. A reklámban majdnem bármi megengedett. A tömeg meg vevő rá, mert ez a társadalmi nyomás.
Aztán meg van a tudatlanság. Jellemzője, hogy bonyolult fogalmakat félreért, egyszerűsít, nem ismert szavakat (jelentésüket megváltoztatva) másra cserél. E lánc néhány lépés után már olyasmit állít, amire az eredeti szöveg megalkotója se ismer rá.
E két jelenség egyvelegéből keletkeznek az ilyen kérdések és néhány válasz.
A fehér kenyér nem méreg. A barnához viszonyítva, egyszerűen más, ezért hosszútávú hatása is lehet más. Az emberek sokfélék, ezért a rájuk gyakorolt hatás is sokféle még ugyanattól a terméktől is.
Bármilyen élelmiszert lehet jó és rosszul előállítani. Ezért könnyen lehetséges, hogy egy elvileg jobb (egészségesebb, ízletesebb, táplálóbb vagy más pozitív hatást előidéző) élelmiszer sokkal rosszabb, mint egy, az előbbinél rosszabbnak tartott. Így lehet, hogy van "egészségesebb" fehér kenyér és barna is, így lehet, hogy van "egészségtelenebb" fehér kenyér és barna is.
Azt azonban senki sem mondja, mennyivel egészségesebb vagy fordítva. Mert például az 1%-ban egészségesebb kenyér (bármi) lehet sokkal egészségtelenebb másnapra, ha rosszabb körülmények között tárolom. És fordítva.
Ezért ez az egész vita, ahogy itt zajlik, tökéletesen értelmetlen, mert mindezek nem derülnek ki belőle (kivéve egy hozzászólást).
a fehér kenyérben kb csak szénhidrát és kevés fehérje van, a barnában több rost, enzim, sokféle tápanyag, vitamin, de több a mérgező mikotoxin.
ha változatosan (normálisan) táplálkozol, akkor semmi bajod nem lesz egyiktől se.
/agrármérnökként tanultam takarmányozást.
a disznónak és az embernek ugyanolyan az emésztése
A sertéstápokba kevernek májvédő adalékot a mikotoxinok káros hatása ellen, de nyilván a rosszabb minőség kerül az állatok elé.../
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!