Kezdőoldal » Tudományok » Alkalmazott tudományok » Az energia nem vész el, csak...

Az energia nem vész el, csak átalakul CÁFOLATOM! Igaz?

Figyelt kérdés

Szóval, vegyünk 2 részecskét, A és B. A gravitáció minden tömeggel rendelkező testre hatással van, és végtelen, mert nem fogyhat el. A magához húzza B t, amely mozgási energiát kap. A semmiből. Ha átalakul, akkor bármilyen energiává át lehet alakítani, és energiát kaptunk a semmiből. Ha nem, tud átalakulni, akkor elvész, így is hibás az elmélet. Nagyobb példa. A föld és egy meteorit. Vegyünk egy több km átmérőjűt. Olyan, mint ha egy traktor motorja húzná a földhöz. Csakhogy ennek a traktornak nem kell energia, mégis energiát ad, éppen egy traktormotornyit (példa!) a testnek. Ez így paradoxon. Bizonyított, hogy a részecskék vonzzák egymást, azaz mozgási energiát kapnak valahonnan. Így, ha a gravitációból lehet energiát nyerni, és a gravitáció végtelen, mert állandó fizikai tulajdonság, és soha nem fogy el, az azt jelenti, hogy az energia sem fogy el soha, azaz végtelen mennyiségű energia (is) lehet az univerzumban? Persze, az energiamennyiség a gravitáció által, az univerzumban lévő testek tömegétől függ, mert arra hat a gravitáció a végtelen erejével, és mivel az összes tömeg a világegyetemben nem végtelen (szerintem), így nem lehet végtelen a benne lévő energia se, bár ez egy más kérdés, hisz nem tudjuk, hogy a világegyetem végtelen-e. Tovább gondoltam, el is vészhet, hiszen ha megy egy tárgy X irányba, egy részecske, és egy másik részecske közelít hozzá, akkor lehet, hogy lelassul és megáll, azaz elveszíti a mozgási energiáját, és ez esetben mivé alakult át a részecske mozgási energiája? Szerintem semmivé. Vagy lelassul, ez esetben is veszít a mozgási energiájából, és nem alakult át semmivé, mert a tömege miatt lassult le, a tömeg nem energia, ill. energia nem létezik tömeg nélkül. Legalább részecskék, fotonok formájában, de azokra is hat a gravitáció. Akkor tehát, mégsincs mindig ugyananyi mennyiségű energia a világegyetemben?

Nem értem, miért fogadja el a legtöbb ember az energia nem vész el csak átalakul elméletet. Hogyha hibás a cáfolatom, kérlek írjátok le, azt is, hogy miért! A fizikában a gravitáció tulajdonságai, a tömeggel rendelkező testekre gyakorolt hatásának fogalma, működési elve, és az energia nem vész el csak átalakul (elfogadott elmélet), egyszerűen szerintem nem fér meg.

Ja, és azt nem mondja ki az elmélet, hogy energia nem jöhet létre a semmiből. Ha viszont igaz, hogy átalakulhat, akkor végtelen mennyiségű energia van, nem csak mozgási, de hő, és minden típusú energia. Vagyis lehetne, akár..anélkül, hogy az univerzum forrásos, végtelen mennyiségű energia keletkezhet benne ezekszerint, mert a gravitáció soha nem fogy el, és örök, állandó.

2015. aug. 1. 18:28
1 2 3 4 5 6 7 8
 71/80 A kérdező kommentje:
energia kell, hogy megnyújtsuk* méghozzá mozgási...
2015. aug. 2. 19:50
 72/80 Wadmalac ***** válasza:
100%

"A rugónak erő kell, hogy megnyújtsuk, és ozgási energiát kapjon, nem a nyers rugóerőből lesz mozgási energiája. A részecskének viszont nem kell energia, hogy elkezdjen mozogni..."

Sajnos az energia kifejezés értelmezésével van a bajod.

Minden energiaállapot valamilyen szinten fiktív fogalom, a hőenergiát például definíciója alapján tudod abszolút értékként vizsgálni, de a helyzeti energia mindig relatív, nincs olyan, hogy abszolút nulla helyzeti energia, azt mindig csak valamihez képest lehet értelmezni. Ezért nincs értelme olyannak, hogy tárolt helyzeti energia. Mint ahogy a mozgási energia is relatív.

Így tulajdonképpen, ha a megfeszített rugó analógiát használni akarjuk, akkor egy olyan rugóra kell gondolni, ami végtelen mértékben megfeszíthető és sosincs feszítetlen állapotban. Ha ezt sikerült elképzelni, akkor már elképzelheted, hogy ebből is csak úgy tudsz energiát kivenni, hogy azt ellenkező irányba vissza kell termelni.

Maga a gravitáció nem energiatároló. Az egy tértulajdonság. Nem tudsz magából a gravitációból energiát kiszedni, ha azt mint egy végtelen energiaforrást látod, simán fejleszteni kell a fizikai látásmódodat.

Ahhoz jó tanár és tanulás kell. Azzal majd rájössz, hogy tévedsz.

Ha most itt sok hozzászóló érveit hülyeségnek tartod (látom, hogy személyeskedésig menően véded az álláspontodat) és támadod őket, az az igazság, maximum azt vetheted a szemükre, hogy nem eléggé tanárok ahhoz, hogy kinyissák a szemedet a témára. Ettől még amit mondanak, az úgy van.

2015. aug. 3. 11:07
 73/80 A kérdező kommentje:
Értem én, csak azt az egyet mondd meg, hogy ha az energia viszonyítás kérdése, realtív, akkor hogy nem jöhet létre a semmiből? Most én azt mondom, hogy egy kő energiája 10, aztán meg, hogy 20, de a kő semmit nem változik, akkor ez mi a franc? Vagy csak számomra értelmetlen?
2015. aug. 3. 12:00
 74/80 anonim ***** válasza:

Wadmalac # 72/73 Időpont ma 11:07

Szépen megfogalmaztad!

2015. aug. 3. 12:03
 75/80 A kérdező kommentje:
A grav. nem energia tároló, de energiát tud létrehozni. Nem értem miért baj, ha végtelen energia forrásként gondolok rá. A helyzeti energia szerintem nem tulajdonság, amely felruházza valamivel az anyagot, objektumot.
2015. aug. 3. 12:03
 76/80 sadam87 ***** válasza:
100%

"Értem én, csak azt az egyet mondd meg, hogy ha az energia viszonyítás kérdése, realtív, akkor hogy nem jöhet létre a semmiből? Most én azt mondom, hogy egy kő energiája 10, aztán meg, hogy 20, de a kő semmit nem változik, akkor ez mi a franc? Vagy csak számomra értelmetlen"

Egy autó a Földhöz képest 10 m/s sebességgel megy. Ennek megfelelő a mozgási energiája. Vele szemben megy egy vonat 20 m/s sebességgel. Ebből nézve az autó sebesség 30 m/s. Hoppá, akkor a mozgási energiája nagyobb! (És ez érződik is, mikor összeütköznek!)

Egy tárgy hőmérséklete -20 °C. Elég sok energia kell, hogy felmelegítsük, tehát nincs túl sok energiája. Most belerakjuk folyékony nitrogénbe (-196 °C). Eléggé elkezd körülötte forrni a nitrogén. Nahát, honnan lett ennyi energiája?

A földgáz fő komponense a metán. Tehát ennek égéséből elég sok energiát lehet kinyerni. Levegő-metán keverékben szikrát csinálni nem nagyon érdemes (legalábbis ha mi is ott vagyunk). Ha viszont a metánt nitrogénnel keverjük össze, szikráztathatunk akármennyit a keverékben, nem nagyon fogunk reakciót, energiafelszabadulást tapasztalni.

2015. aug. 3. 12:25
 77/80 Wadmalac ***** válasza:
100%

"ha az energia viszonyítás kérdése, realtív, akkor hogy nem jöhet létre a semmiből?"

Azt hiszem, a relatív és abszolút érték fogalmát is át kellene nézned.

Van egy labdád, amit feldobsz 5 méter magasra. De nem a talajra esik vissza, hanem a melletted lévő 100 m mély szakadékba esik. Milyen magasról? 105 m magasról. Aztamindenségit, a labda a semmiből szert tett 100 m plusz magasságra?

Ugyanez a helyzet az energiaszintekkel is.

Relativitás.

Einstein kitalálta. Neked már csak megérteni kell.

2015. aug. 3. 12:36
 78/80 Wadmalac ***** válasza:
100%

"A grav. nem energia tároló, de energiát tud létrehozni."

Nem, nem tud. Semmi sem tud energiát létrehozni. Csak más energiaformát átalakítani.

2015. aug. 3. 12:38
 79/80 anonim ***** válasza:

"Értem én, csak azt az egyet mondd meg, hogy ha az energia viszonyítás kérdése, realtív, akkor hogy nem jöhet létre a semmiből? Most én azt mondom, hogy egy kő energiája 10, aztán meg, hogy 20, de a kő semmit nem változik, akkor ez mi a franc? Vagy csak számomra értelmetlen?"

Miért, ha egy hegy magasságát egyszer a Balti-tenger szintjéhez, egyszer meg az Adriaihoz viszonyítod, és emiatt eltérő mérőszámokat kapsz, attól maga a hegy változik? Nem. De van ezzel probléma? Nem. Épp azzal lenne probléma, ha nem változna, hiszen éppen azért nem változik, mert máshoz viszonyítod a magasságát, azaz másképp méred.

Az energia ugyanilyen mennyiség. Megmaradni megmarad, de az egyes vonatkoztatási rendszerekben ugyanannak a tárgynak eltérő lehet az energiája. Viszont az, hogy hogyan számolod át egyik rendszerből a másikba egy nagyon komoly matematikai követelmény az energia transzfromációjára, amelyet az szépen ki is elégít. Olyan meg nincs, hogy te azt mondod, hogy az energia az eddigi értéke helyett csak úgy legyen ennyi vagy annyi. Mert ha egy rendszerben átdefiniálod, akkor ennek megfelelően kell ezt átszámítani a többibe is.

A "végtelen mennyiségű energia van a gravitációban" című állítás pedig azért hülyeség, mert a gravitációs erő - ha a newtoni elméletet nézzük - 1/r^2-es lefutású, és ennek nullától akármeddig vett integrálja valóban végtelen, de nincs olyan fizikai folyamat, hogy valamit egy tárgy adott pontból magával megyegyező pontba be tudna vonzani, hiszen ehhez a tárgyaknak pontszerűeknek kell lenni (hogy a nullától való integrálásnak értelme legyen). Márpedig ilyen skálán a graitációs centrumhoz közel newtoni elmélet már értelmét veszti. Ezért nem is okoz problémát, az érvényességi körén belül pedig teljesen jól működik.

2015. aug. 3. 16:38
 80/80 idegen.1 ***** válasza:

A kérdező egy agyhalott idióta.

Ez biztos!

Nem ért semmit...és valami misztikus oknál fogva nem is akar elfogadni reális,logikus érveket.

Sajnálom,de ez van.

2015. okt. 25. 21:09
1 2 3 4 5 6 7 8

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!