C-vitamint túl lehet adagolni? Ha igen, akkor mik a tünetei?
"Kérdező, megkérdezhetem, hogy mennyit vettél be?"
Két 500-asat szoktam reggel és este, de nem ezért kérdeztem :D Hanem mert én is úgy tudtam, hogy nincs túladagolási határa (illetve az már olyan mennyiség, amennyit épelméjű ember nem vesz be, 10-20 gramm vagy ilyesmi extrém mérték), de nem voltam biztos benne.
Én is ilyen vasszervezettel voltam megáldva fiatal koromban. Semmi sem ártott sose, volt 10 év, amikor zsinórban nem voltam dokinál sem ágynak nem dőltem. Aztán ahogy idősödik az ember, úgy lesz egyre hajlamosabb elkapni a különböző betegségeket, ráadásul azokból egyre nehezebben lábal ki, és sokkal keményebben meg is szorongatnak a kis mikrobák. Ezt egyre inkább kezdem érezni, így kénytelen voltam én is elkezdeni külön c-vitamint eszegetni naponta.
Hasonló ez a másnapossághoz italozás után: 20 évesen nincs az a mennyiség amit meg nem tudna inni az ember, és másnap délig ki nem tudna aludni. Aztán 30 felett már azért érzi, hol a határ, mi a mérték, és még az is leveri másnap egész napra. 40 körül meg már egy egész másnap se mindig elég ahhoz, hogy rendesen kipihenje az előző esti dorbézolást. Ahogy öregszünk, úgy reagál egyre lassabban és nehézkesebben a környezeti behatásokra a szervezet, és úgy kezd csökkenni az immunrendszer ellenálló ereje is, ha nem figyelünk oda rá, nem tartjuk legalább minimális szinten karban.
Nem tudom miért nulláztatok ki.
"Ne vegyél gyógyszert, a gyógyszergyár csak hasznot akar belőled húzni, vegyél helyette táplálékkiegészítőt, amit én árulok." <- aki ennek bedől, megérdemli.
Aki normálisan táplálkozik, annak nincs szüksége külön táplálékkiegészítőre, vitaminra, stb!
"A ciánkáli is vízben oldódó, mégis túl lehet adagolni."
Az hogy a ciánkáli is vízben oldódik és mivel konkrétan vett méreg így túl lehet adagolni ez egész más mint egy vitamin ami vízben oldódik.
A helyzet az hogy a ciánkáli semmiféle érvet sem jelent C-vitamin kérdésben, se pro se kontra.
„Minden anyag méreg, azonban mérgező tulajdonsága a dózistól függ” (Paracelsus)
A víztől is meg lehet halni, a nitrogéntől is (holott a levegő 78%-a!).
De tessék: a felesleges C-vitamin az emberi szervezetből oxálsav formájában ürül ki. A vizelet kémhatása lúgos. Sav+lúg = oxalát, ami az egyik fajta vesekő fő alkotója. Ha sokat szedsz, a sok oxalát összeállhat kővé, enjoy.
„Minden anyag méreg, azonban mérgező tulajdonsága a dózistól függ” (Paracelsus)
"A víztől is meg lehet halni, a nitrogéntől is (holott a levegő 78%-a!)."
Hiába Paracelsus, a mondás érdekes sarkított. A méreg és túladagolás nem azonos fogalmak azért. Attól mert van a "vízmérgezésnek" nevezett jelenség, a víz még nem méreg! Jó hogy nem a vízbefojtást is a víz káros hatási közé soroljuk.
Méreg az ami egy viszonylag kicsi adagban is mérgező. Ha megiszik valaki 10 liter olajat biztos minimum rosszul lesz tőle, talán bele is halhat, ettől az olaj még nem méreg.
Amit méregnek lehet nevezni az kimondottan valamely kis mennyiségre vonatkozik! Nem mértéktelenségre.
Paracelsus talán észrevette a túlzott kajálásos dolgokat és fogalmazta meg, bár pontatlanul.
27
és így* fogalmazta meg
"Ha megiszik valaki 10 liter olajat biztos minimum rosszul lesz tőle, talán bele is halhat, ettől az olaj még nem méreg."
10 liter olajat? 1 litertől meghal az ember. Próbálj meginni 1 deci olajat, olyan hányingered lesz tőle, hogy csak na. Nem, nem méreg az olaj, de van egy mennyiség, ami fölött bizonyos tulajdonságai káros hatással vannak ránk. És ha túl sokat viszünk be a szervezetünkbe belőle, akkor az a káros hatás meg is ölhet minket. Persze ettől függetlenül még nem lesz méreg, mert méreg az, ami kicsi és nagy mennyiségben is méreg, és nem egy bizonyos határt átlépve lesz csak káros az egészségre.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!