Ezt hogy lehet kiszámolni?
van 1 magyar kártya pakli.
32 lapos és mennyi az esélye hogy 5 húzásból ezeket huzam ki: 2,2,3,3,4?
Ez nem tudom hogy kell kiszámolni.
Én kiszámoltam egy könnyebbet és nem tom jó e. ez jött ki nekem : 32lap 5 húzás 2db2-est kell kihúzni a többi meg mind1.
6,03%
De én keveslem ezt a 3% esélyt!
Csak 3% esélyem van hogy kihúzok egy 2est vagy valamit félre számoltam volna?
Egy nagyon egyszerűt nézzünk!
32lap 5húzás legalább 2db egyforma számú lap a maradék 3 meg akár melyik lehet még maga a 3-ik egyforma szám is ha ezt le fogod írni már tutira tudni fogom
Sokkal egyszerűbb az az eset, ha pontosan 2 db egyforma számú lap lesz a kihúzott 5 db lap között (legyen mondjuk most ez a 2-es, azaz alsó), a másik 3 db lap valami más (de 2-es, azaz alsó nem lehet több). Ezért ezt írom le :)
Van 4 db 2-es (alsó) a pakliban, a többi 28 db lap más, de ezek között nincs 2-es (alsó). 5 db lapot húzunk ki a pakliból. Mivel pontosan 2 db 2-es (alsó) kell hogy legyen az 5 db kihúzott lap között, ezért ebből a 4 db alsóból kell kihúzni bármelyik kettőt: ezt (4 2)-féleképpen tehetjük meg. De ez eddig csak 2 db lap. Emellé a többi 28 db lapból kell másik 3 db lap is, ezt meg (28 3)-féleképpen húzhatjuk ki mellé. Így a feladat szövege szerint ezt az 5 lapot (ez a kedvező esetek száma) (4 2)*(28 3)-féleképpen húzhatjuk ki. Az összes eset továbbra is (32 5)
Így a keresett valószínűség: (4 2)*(28 3)/(32 5), ami ~0.0976, azaz ~9.76%.
Már értem köszi mindent :):):) Köszi a türelmedet
Már az egészet tudom/értem!!!
1000 hála!!! de majd holnap kiszámolok vagy még a ma este folyamán 1-et és beírom ide hogy 100 legyen mert eddig minden kijött amit írtál/írtunk ide :D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!