Hogyan tudom kiszámolni hogy mekkora erő hat egy mondjuk 100km/h-val haladó autó visszapillantó tükrére?
Csak a légellenállással kell számolni:
F=k*ró*A*v^2 k=alaktényező.
A "k" értékét itt felveheted közelítően 0,15-re, mintha félgömb lenne.
A felületet (A) pedig a következőképp határozd meg:
Először számolsz egy egyenértékű átmérőt. Vagyis leméred a visszapillantótükör hosszát és szélességét.
Ezt a két méretet átlagolod, ez lesz az egyenértékű átmérő.(d)
Ebből pedig A=(d^2)pi/4
Megjegyzés: A tehetetlenségi erőt csak fékezéskor kell tekintetbe venni.
Remélem már világos.
Ez a számítás persze csak közelítő, a gyakorlatban úgy működik a dolog, hogy a tárgyat szélcsatornába helyezik, amelynek sebessége ismert.
Gyakran a szélsebességet is változtatják. A mért erőhatásokat táblázatba és grafikonba foglalják, ebből pedig c értékét meghatározzák. (k=0,5c).
Persze mindez számítógépes kiértékeléssel történik.
Igen, így már megvilágosodott valamelyest. Még annyi hogy igazából egy vonatnak a visszapillantó tükréről lenne szó, csak azért írtam autót mert gondoltam olyan mindegy, csak így most nem tudom h itt is számolhatok e ugyanazzal az alak tényezővel.
A másik dolog a levegő sűrűsége, ezt úgy vegyem h kg/m^3?
Köszi a segítséget!
Nézz utána ezeknek az alaktényezőknek, és hasonlítsd össze a visszapillantó alkjával.
Ha nem félgömb alakú, akkor már nem az vonatkozik rá.
Ha például teljesen lapos, akkor k=0,5. stb.
A mértékegységeket meg egyezteted.
Nyílván beírhatod te a sűrűséget tonna/m^3-ben is, csak akkor az erőt értelemszerűen kN-ban kapod.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!