Kérem olyan válaszoljon, aki valóban ért is hozzá! Kereszteződésnél, ha az előttem haladó autó balra kanyarodási szándékkal kihúzódik balra, akkor köteles vagyok-e megvárni, hogy valóban elkanyarodik-e, vagy jobbról elmehetek mellette?!
Ha van elég helyed, akkor kikerülheted a balra kanyarodni szándékozót jobbról (és indexelni is kell jobbra!).
Többsávos úton, ha a tőled jobbra lévő sávban közlekednek, azoknak viszont elsőbbséget kell adnod, mielőtt elkezded a balra kanyarodó kikerülését.
"Kérem olyan válaszoljon, aki valóban ért is hozzá!" < elvileg mindenki ért hozzá, akinek jogsija van :)
Amúgy, ahogy az előttem levő mondja.
Kikerülésnek számít.
Ha nem ütközik semmilyen szabályba, hogy kikerült, megteheted.
NEM előzheted jobbról, csak ha indexel is. Ha csak balra húzódik, akkor meg kell várnod, míg elkanyarodik. Ugyanígy, ha indexel, de nem húzódik balra a (képzeletbeli vagy felfestett) felezővonalhoz, akkor sem előzheted jobbról. Csak ha mindkettőt megtette, és ebben az esetben teljesen mindegy, hogy van-e elég helyed jobbról előzni.
KRESZ 34.§ (4) Csak jobbról szabad előzni
a) azt a járművet, amely a balra bekanyarodási szándékot irányjelzéssel jelzi és az úttesten a 31. § (1) vagy (2) bekezdésében foglaltaknak megfelelően helyezkedik el;
KRESZ 31. § (1) Az útkereszteződésben másik útra bekanyarodni szándékozó vezető a járművel
a) az útburkolati jelek által meghatározott forgalmi sávba,
b) útburkolati jelek hiányában
- jobbra bekanyarodás esetében az úttest jobb szélére,
- balra bekanyarodás esetében az úttest felezővonala mellé, illetőleg osztottpályás és egyirányú forgalmú úton az úttest bal szélére
köteles - az útkereszteződés előtt kellő távolságban - besorolni. A bekanyarodási szándékot irányjelzéssel [29. § (2) bek.] jelezni kell.
(2) Villamospályával ellátott úttesten, ha az (1) bekezdés b) pontjában foglaltaknak megfelelő besorolás a villamos forgalmát zavarná, a villamos elhaladásához szükséges területet szabadon kell hagyni. Az egyirányú forgalmú úton az ellenirányban kijelölt autóbusz sávot és az ellenirányban kijelölt kerékpársávot a besorolás szempontjából figyelmen kívül kell hagyni.
Ja, és még véletlenül sem számít kikerülésnek, kikerülni csak az úttest jobb oldalán ÁLLÓ - és nem forgalmi okból, pl. piros lámpánál álló - gépjárművet vagy egyéb akadályt lehet.
Jobbról előzésnek hívják, és úgy szabályos, ahogyan az előbb írtam.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!