Kezdőoldal » Tudományok » Alkalmazott tudományok » Vízbontással tudunk többletene...

Vízbontással tudunk többletenergiát kinyerni?

Figyelt kérdés
Arra gondolok, hogy a vízbontásnak milyen hatásfoka? Vizet bonthatunk ugye elektromos árammal, ekkor hidrogén és oxigén redukálódik, mely durranógáz, ha keveredik. A durranógáz elégetésével hőenergia szabadul fel, de dugattyúkba vezetve akár forgómozgássá alakítható. Ezzel pedig áramot termelhetünk. Ez az áram elegendő ahhoz, hogy legalább önfenntartó legyen a vízbontásunk, amennyiben a víz korlátlanul rendelkezésre áll? Netán többletenergia kinyerése? (Forradalmasítaná a hajózást)
2011. márc. 10. 17:29
1 2 3
 1/29 anonim ***** válasza:
Nem. Alapszabály, hogy örökmozgó nincs, plusz ebben az esetben (nemtom pontosan mennyi) nagyon rossz lenne a hatásfok is.
2011. márc. 10. 17:37
 2/29 anonim ***** válasza:

Nem.

Legjobb esetben (LEGESLEGJOBB eset) olyan 80%-os a hatásfok.

Tehát 100W energiával vizet bontunk, majd az eredményt elégetve 80W energiát visszanyerünk. De általában rosszabb, tehát még többet veszítünk.

2011. márc. 10. 17:46
 3/29 A kérdező kommentje:
Ki beszél itt örökmozgóról? A víz lenne az "üzemanyag".
2011. márc. 10. 19:38
 4/29 anonim ***** válasza:

Az a baj, hogy még azt sem érted mi az az örökmozgó....

Örökmozgó az olyan rendszer, ami külső energiabevitel nélkül önfenntartóként örökké működik beavatkozás nélkül.

Nem kell feltétlen a kattogó vasgolyócskákra gondolni. Amit te szeretnél az is egy örökmozgó (lenne) ha működne. De nem működik.

Az H2O atom bontásához egészen pontosan ugyan annyi energiát használunk fel, mint amennyi az egyesülésükkor keletkezik. És egyrészt mivel az egyesülés hanggal jár - innen ugye a durranógáz elnevezés - máris vesztettél energiát, tehát máris veszteséged van.

Ha egy robbanómotorban akarod mindezt megvalósítani, akkor a reakció leadja az energiáját a motor hajtásának. És mivel 100%-os hatásfokú motor nem létezik, ezért a keletkezett (és leadott) energia jóval kevesebb lesz, mint az az energia, amivel a vizet szétbontottad.

Ergo ha azt az áramot amit vízbontásra használtál simán egy elektromotorba juttatod be sokkal jobban jársz.

2011. márc. 10. 20:39
 5/29 A kérdező kommentje:

"Az a baj, hogy még azt sem érted mi az az örökmozgó....

Örökmozgó az olyan rendszer, ami külső energiabevitel nélkül önfenntartóként örökké működik beavatkozás nélkül. "

Hát öcsikém akkor Te nem tudod, mi az örökmozgó!!!

Le is írod:"külső energiabevitel nélkül önfenntartóként örökké működik". Akkor az elfogyasztott víz mi lenne? Kutyafütyije?

Te ász....

2011. márc. 10. 20:56
 6/29 anonim ***** válasza:

Te még mindig nem érted.

Beleöntesz 5 liter vizet, szétbontja H2-re és O2-re. Ez újra egyesül (elég) és lesz 5L vized.

Miről beszélsz, hol fogy itt víz?!

2011. márc. 10. 20:57
 7/29 anonim ***** válasza:

Egyébként csak azt magyarázd meg: minek vinnél be vizet? Ha elégeted a hidrogént, visszatérsz a kiinduló alaphoz - a vízhez.

Ezért örökmozgó. Igen, a vizet használod fel: de vizet is kapsz végeredményben.

Kb így képzeld el a problémát, amit írunk: az autód benzinnel megy. Bevezeted a motorba a benzint, elégeted. Majd a kipufogó csövön szintén benzin folyik ki. Most az, hogy a tengeren van, nem változtat semmit: a kiinduló és végtermék ugyanaz, tehát honnan szereznéd az energiát?

Az örökmozgót pedig pontosan jellemezte a kedves előző válaszoló. A víz nem energiaforrás, hiszen vizet kapsz vissza. És mint tudjuk, energiát nem lehet csak úgy a semmiből szerezni. Tehát akkor lenne energia, ha a vízzel történne menet közben valami energia csapolás: de ez, jelenlegi tudásunk szerint nem lehetséges, illetve, a többedik kör után a víz "negatív" energiájú lenne (bárhogy is lehet ezt elképzelni...)

Szóval, mielőtt felkapod a vizet, gondolkodj :) Nem biztos, hogy oltani akar valaki, aki reagál, és nem ért veled egyet...

2011. márc. 10. 21:02
 8/29 anonim ***** válasza:

Sir Butcher!

Te eztetet nem érted. Ő aztatat a vizet, ami keletkezik kiönti. Másik 5 litert használ fel. És akkor már nem is öregmozgó vagy mifene. Addig működik, amíg ki nem fogy az óceán. Szerintem építse meg.

Én kb. 7 éves voltam, amikor ezt dinamóval kitaláltam, de apukám kb. 2 perc alatt elmondta, hogy ez miért nem lehetséges. Ha a kérdező csak hatéves, akkor kell neki 5 perc is.

2011. márc. 10. 21:50
 9/29 anonim ***** válasza:

Amúgy kedves kérdező,

Ne gondolkodj a dolgon, nekem már van egy működő prototípusom ami tényleg energiát állít elő :) Csak pár lépést kihagytál, hogy működjön is :)

2011. márc. 10. 22:00
 10/29 A kérdező kommentje:

Roppantmód érdekelne Sir Butcher működő prototípusa.

Ha már az autó példája felmerült, gyakorlatilag az autó belső égésű motorja a fosszília elégetésével termeli meg mind a mozgási energiát (ettől automobil), mind a saját vezérléséhez szükséges elektromosságot, a fűtéshez a hőt stb stb. Az én - balga - felvetésem gyakorlatilag a víznek, mint valamiféle üzemanyagként történő hasznosítására irányult. Persze én csak "lefetyelek", mert sem vegyész, sem fizikus nem vagyok.

2011. márc. 11. 07:00
1 2 3

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!