Miért hajlamosak sokszor a reál területeken működő tudósok lenézni a humán területeken működőket, vagy pont fordítva?
Attól még, hogy az ő agya a humán/reál területekre van szakbarbárként rákattanva, még nem feltétlenül haszontalan, érdektelen, a társadalomhoz érdemben nem hozzá járuló a többi terület.
Láttam már olyan fizikust, aki a például a történettudományt, a filológiát vagy a filozófiát szapulta. De láttam irodalomtudóst is, aki a fizikát, matematikát szapulta, mert hogy az a számok szintjére redukálja le az embert, nem törődik azzal, hogy ezek valódi, érző emberek, tehát érdemben nem járulhat hozzá közvetlenül semmihez, max. alkalmazva.
Miért van ez?
Azért mert én hülye vagyok valamihez, milyen jogon formál alapot arra, hogy azt a területet, amihez hülye, hülyeségnek tartsa?

Én még ilyet nem tapasztaltam, ha csak a tudós kifejezés nem Pistikét jelenti középiskola 10. osztályából.
Egy értepmes ember elfogadja más tudományterületek eredményeit.
Nápam egyedül a közgazdaságnál rezlg a léc, de mivel nek értek hozzá, így inkább nem is véleményezem. Legalábbis jobb pillanataimban így vagyok vele.
#1.
Mire alapozod ezt?
A közgazdaságtan szerinted kevésbé hiteles, mint a szociológia??
A közgazdaságtan a gazdaság folyamatait írja le matematikai szabályok alapján. A természettudományokhoz hasonló szabályszerűségeket fogalmaz meg.

Láttál valamit, ezért egy így szokott lenni...
Szerintem felejtsd el ezt az éles reál/humán felosztást, meg a nem létező ellenségképeket.

Szerintem részben azért, mert a humán területeket könnyebbnek, emészthetőbbnek, kevésbé száraznak szokás tartani és emiatt nagyobb arányban szív fel tudományos pályára nem való embereket. Illetve mivel kevésbé egzakt, így kevésbé tud érvényesülni a tudományos módszertan, több tere van az akaratlan tévedésnek vagy szándékos csúsztatásnak.
Valójában viszont a humán tudományok is eléggé reálosak, sokkal több reálos készség kell hozzájuk, mint azt a "bocsi, hát én mindig is hülye voltam matekból" laikusok gondolni szokták.

További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!