Akik animések, miért csak az animéről tudnak beszélni? Több ilyen ismerősöm is van, és valahogy mindig egy random témából az animére lyukadunk ki.
10-es:
- amíg az elért sikered (pl élsport vagy egyéb hobbi) az veled történik, az anime egy nem létező síkon. Más mennyiségben ajánlott szerintem róluk beszélni.
- nem érdekel, hány animét néz szabadidejében, de velem beszélget róla kéretlenül.
- nem veszem kétségbe, hogy vannak felnőttnek szóló animék, persze. Ez nem egy anime kritika. Bár azért rendesen közvetít káros tartalmakat, ha már itt tartunk. Egészségtelen baráti kapcsolatok (nem mondok a másiknak semmit, titokzatoskodom) egészségtelen tempóban haladó és kommunikációt bemutató szerelmi kapcsolatok.
- igen, éretlen, akire most pont gondolok. Nem hiszem, hogy az animék miatt, abba csak menekül, és gátolja a lelki, szellemi fejlődését. (lehet azért is, mert elveszi az idejét)
- ne személyeskedj.
Szóval kicsit félreérthető voltam én is, nem az animék miatt gondolom, hogy 'visszamaradt' egy kicsit.
"amíg az elért sikered (pl élsport vagy egyéb hobbi) az veled történik, az anime egy nem létező síkon"
Tehát, ha pl. elmész a moziba, akkor nem te mész el a moziba, vagyis nem veled történik? Ez elég érdekes meglátás.
Az élmény pont, hogy veled történik, ahogy egy sport eseményen történő részvétel, úgy egy sorozat megnézése is az.
Ha valaki pl. sikernek éli meg, hogy megnézte az 500. animéjét, azt te úgy fogod elkönyvelni, hogy "jaj, nicns élete", miközben ha valaki olimpia bajnok lesz, akkor "milyen szuper".
Miközben valójában mindkét esetben ugyanaz történik, valaki egy dolognak szenteli az idejét, csak a társadalom különbséget tesz az alapján, hogy az mi.
Pl. a könyvolvasás ugyanúgy tartalom fogyasztás, de ez sem olyan elítélt, mint a sorozatok. A probléma ilyen szempontból a társadalommal van.
"- nem érdekel, hány animét néz szabadidejében, de velem beszélget róla kéretlenül."
Te dobtad be, szóvalé nyilván számít ez is.
"anime játékokkal játszik, egész nap ezeket nézi"
"Egészségtelen baráti kapcsolatok (nem mondok a másiknak semmit, titokzatoskodom)"
Nem tudok olyan animét, ahol ez jó dolognak lett volna beállítva és nem pont az a lényege, hogy később elmondja a másiknak.
"egészségtelen tempóban haladó és kommunikációt bemutató szerelmi kapcsolatok"
Egyébként szintén, ne próbáld meg megítélni a japán társadalmat.
Lényegesen más tempóban halad ott egy kapcsolat, mint itt.
"- ne személyeskedj."
Te kezdted, ha nem tetszik, akkor neked se kellene:
"és totál éretlen majdnem 25 éves korára. Ez már káros"
Vagy amit most írtál:
"hogy 'visszamaradt' egy kicsit."
Az alapján, amit elmondtál te sem vagy túl érett. Persze lehet, hogy a haverod rosszabb, de az is lehet, hogy pont a te éretlenséged miatt gondolod rosszabb, miközben ő pont jobb.
"a jelenséget próbálom megérteni"
Az le lett írva. Az ember arról tud beszélni, amit szeret, amit csinál.
Ha nem nézi a Trónok harcát, akkor nem fog róla tudni beszélni, hanem megy utazni, akkor nem fog tudni arról beszélni, hogy milyen tájakat látott.
Ha animét néz egésznap, akkor arról fog tudni mesélni, mivel ez történt vele.
Egyébként egy másik lehetőség, hogy szeretné, ha te is többet néznél animét és azért beszél róla annyit, hogy hátha mond valamit, ami neked megtetszik.
Persze ezt elvetettem az alapján, ahogy beszélsz róla, mert ennél azért közelebb haveri viszony kell egy ilyenhez.
Beszéljünk az élményekről, de ne egy anime szemüvegen keresztül. Ha próbálok más témát bedobni, nem kell mindig arra kanyarítani a párbeszédet. Nekem ezzel van bajom.
Igen, nem túlzottan van szerintem (szerintem, igen, nem vagyok szakember) élete annak a személynek, aki mást sem csinál az animén kívül, és bezsebeli az 500. megnézett sorozat kupát. Ezt megteheti nyugati sorozatokkal is, ez nem változtat a lényegen. Miért ne törődhetnék mások életével elméleti síkon? Megmondani nem fogom neki, hogy amit csinál, az gáz, de attól még véleményem lehet róla.
A másik, hogy én nem veled, mint vitapartnerrel személyeskedtem, hanem leírtam az ismerősömet, mint egy példáját ennek a jelenségnek. Mivel így anonim a dolog, ez semmit nem jelent.
A japán társadalmat nem megítélem, az anime kapcsolatok nem tükrözik a valós romantikus és szexuális kapcsolatokat. Az nem normális, hogy mindenki tikolja az érzelmeit, nem mer beszélni semmiről, pironkodik, mint egy dedós, és éretlenül kezeli a másik érzéseit. Az anime kapcsolatokból hiányzik az egészséges, szemtől szembeni kommunikáció, mindig a hülye belső monológokat sorakoztatják ahelyett, hogy beszélnének valamiről.
Ne ecseteljük, ki mennyire éretlen.
Akkor máshogy teszem fel a kérdést: Akik egyéb sorozatokat néznek, van egy hobbijuk, nem beszélnek mindig erről. ÁLTALÁBAN akik animések, miért mindig ez a téma náluk? Mit ad az anime, amitől ilyen lesz egy ember?
Tényleg a kíváncsiság vezérel, nem az animések megbántása.
Ha valakiket utálni akarok, ahhoz nem kell mások megerősítése :D
Hát nem fogunk egyetérteni, de kösz a vitát
Nem. Kifejezetten érdeklő ember vagyok, és szinte minden érdekel. A kedvenc témaköreim a természettudomány, a pszichológia, a misztika.
Az animéket nem is nagyon említem. Mondjuk a Dragon Ballt meg szoktam említeni, de azt is csak azért, mert elválaszthatatlan tőlem. Nagy hatással volt rám az az anime, anélkül már rég feladtam volna az életet.
Egyébként nem említem meg mindig azt az animét sem, bár ha megyek külföldre az új Dragon Ball Super mangáért akkor van, hogy elmondom, hogy a célom a következő kötet beszerzése.
Szóval végső soron nálam az animéről való beszélgetés nem létszükséglet. Azért figyelem a másikat, és ha látom, hogy számára komolytalan/irritáló a téma, akkor egyáltalán nem hozom fel.
#19 voltam
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!