Kezdőoldal » Számítástechnika » Programozás » PASCAL, most kezdeném, kérdések?

EasyCiS kérdése:

PASCAL, most kezdeném, kérdések?

Figyelt kérdés

Hogyan tudnám elkezdeni?

Eléggé régóta, foglalkozom géppel, úgy érzem, nem csak a BF-et kéne rajta nyomni, hanem valami értelmesebbet is, pl. programozás, ami akár később még megélhetést is bíztosít/hat.

Sokan azt mondják, a pascallal kezdjem.

Hogyan tudom elkezdeni? Olvassak pár könyvet?

Lehetséges, online programozni?

Mert, most egy bizonyos, DEV-PASCAL nevű alkalmazást töltöttem le, de csak a hiba van vele, mindig... :)

Segítség?

2016. márc. 11. 15:32
1 2 3 4 5 6 7
 31/63 anonim ***** válasza:
48%

A Pascal nyelv azért jó, ha úgy tetszik, azért jobb, mint a többi nyelv, mert:

Lényegében az angol nyelv formalizált változata (begin, end, while, do, repeat, until, if, then, read, write, stb.), tehát akik egy kicsit is tudnak angolul, azok ezen ismereteiket kamatoztathatják, az operátorai megválasztásánál pedig a tanulók támaszkodhatnak a már meglévő, passzív, korábban az általános, vagy a középiskolában megszerzett tudásukra, hiszen a '+','-','<','>','=' operátorok mindenki számára ismerősek, ezekhez nem kell hozzá tanulni csak az AND, OR, XOR, DIV-et. Később, ha már nagyon megy, akkor jöhet az SHL, SHR, MOD is és passz.

A változótipusok is olyan egyszerűen vannak megválasztva, amennyire az egyáltalán lehetséges.

A nyelvben előforduló tizenegy tipusból már mindössze hárommal (byte, integer, string) meglehetősen sokáig eljuthat egy kezdő, anélkül, hogy ki kellene egészítenie az ismereteit. Ezen hárommal ugyanis már játékprogramok, alkalmazások tucatjait írhatja meg.

Míg a pythonhoz magyar nyelven jószerivel csak a G. S. féle könyv ramaty fordítása érhető el, addig a Pascalhoz többek között egyetemi tanárok által megfogalmazott világos, célratörő ismertetők, jegyzetek, tananyagok sora áll a tanulni vágyó rendelkezésére:

[link]

[link]

[link]

zeus.nyf.hu/~akos/pascal/pasframe.htm

[link]

Emellett, a python borzasztóan lassú. A sebességkülönbség legalább száz-kétszázszoros, de esetenként elérheti akár az 1500-at is. Természetesen a Pascal javára.

A python jó kis nyelv, de azoknak való második nyelvként akik már tudnak programozni, vagy azoknak, akik maguk kis szerény, lassú, fapados alkamazásaiknál többre nem is vágynak.

Érdemes rákeresni, hogy mennyi forráskód áll rendelkezésre python és mennyi pascal nyelven. Persze csak ha valaki tényleg röhögni akar.

Aki azt írja, a pythonnal majd jobban el tud helyezkedni a kérdező, az is téved. Python csak az oktatásban keresett nyelv és csak elvárás szinten jelenik meg az álláshirdetésekben, ahol pl. JAVA fejlesztőket keresnek.

A Pascal-t valóban nem nagyon használják az iparban. Érthetetlen, de ott ma is inkább a kalapács, a fúrógép, a fűrész meg az eszterga a nyerő.

Az viszont tény, hogy a windows operációs rendszereken - amelyeket a felhasználók 90 %-a, tehát minimum sok százmillió ember használ - a programok jelentős részét, legalább 35-40 %-át pascalban (Delphi, object pascal) fejlesztették és fejlesztik ma is.

Tehát, aki a pascalt siratja, de Skype-ot, NERO-t, Total Commandert, Smart Mobile Studiot, GoldWave-et, Aida64-et, DreamWeavert, Homesite-ot, TeamSpeak-et, Game Makert, Oracle SQL dev-et, ULTRA ISO-t, Panda antivirust, Spyware doctort, FL Studio-t, stb. használ, az ne nagyon sikongasson, hogy a pascal elavult, idejétmúlt nyelv, hanem tájékozódon, mielőtt ilyen kijelentésekre vetemedik.

A nintendo, commodore, primo, zx Spectrum, Atari, XBox, Gameboy, stb. emulátorok legalább 70 %-át szintúgy pascalban írták, de a NASA is használja sok helyen, pl Sofia project és ha nekik nem büdös, pláne tudományos célra, akkor nem tudom kinek az? És hát, az embarcadero nevű cég is elég jól megél a pascalra épülő fejlesztőrendszereinek forgalmazásából, annak ellenére, hogy azok mindennek mondhatók, csak olcsónak nem. Az áruk forintban 100 ezer és hárommillió között van.

Hoppá, ipar!

Jut eszembe, az ALTIUM DB-t, az ORCA flex-et, a DIPTrace-t és még egy rakat CAD programot szintén pascalban követtek el.

A kérdező számára:

A dev-Pascal abszolút nem kezdőknek való, ráadásul bugzik is, elég rendesen. Van létjogosultsága ugyan, de a Lazarus mellett egy kezdő számára az komoly öntökönlövés. Egy kezdőnek még a turbo pascal is jobb.

2016. márc. 12. 06:24
 32/63 A kérdező kommentje:

Köszönöm szépen. Hát, szerintem, elkezdem a pascalt. Bár nem írtam, de olyan nyelvet is keresek, amiben van sikerélményem is. Úgy hiszem, egy kezdőnek, mint én, mindig jó a sikerélmény. Torrentrol leszedek par konyvet, esetleg az oldalakat olvasgatom, amelyeket kuldtetek nekem. Még utoljára 2 kérdés:

A programozas ugy jon mint az olvasás?

Akkor Lazarusban kezdjem el a pascalt?

2016. márc. 12. 08:38
 33/63 A kérdező kommentje:

Viszont, a web programozasrol mit gondoltok?

Több topicban lattam, hogy az volt az elso nyelvuk, es sokat segitett nekik.

2016. márc. 12. 08:42
 34/63 anonim ***** válasza:
34%

Igen, mindenképpen Lazarusban.

A legjobban teszed ha a Lazarust felinstallálod, elindítod, majd követed az alábbi lépéseket:

A menu-ben rákattintasz a FILE-ra, majd a legörgülő opciók között a NEW-ra, a feljövő ablakban pedig a PROJECT-re, végül az EGYSZERÚ PROGRAM-ra.

Az így létrejövő ablakban már írhatod is azokat a feladatokat, amiket a prog.ide.sk első oldalain olvasol.

A beírt programok futtatása is egyszerű, a zöld nyilacskára kell csak klikkelni (vagy a FUTTATÁS menu-ből, esetleg F9 gomb megnyomásával, ahogy szimpatikusabb). Ha jól írtad be a beirandókat és nincs benne hiba, akkor magától elindul majd a programod.

Mivel nem tudod, hogy egyáltalán mit is kell tanulj és milyen sorrendben, így két lehetőséged lesz.

Az egyik, hogy belekapsz majd, ebbe, abba, forráskódokat vadászol, azokat értelmezed, módosítod, így eljutsz vagy 5 év alatt a hobbiprogramozó szintjére, bár igaz, ezt az utat szórakozva teszed meg.

A másik, hogy egyelőre hagyod a mások által írt forráskódokat, fogsz egy tutorialt, amilyen pl. a prog.ide.sk alatt is van és rendesen, következetesen elolvasol, megcsinálsz, megértesz, kipróbálsz mindent, amiről szó esik.

Ez utóbbi esetben már akár 3 hónap alatt is tisztában lehetsz az alapokkal. Fogsz tudni mire építkezni, programozó válhat belőled.

Fontos, hogy ha valamit nem értesz, legyen az bármilyen kis jelentőségű is, akkor gyere el ide (vagy máshova) és kérdezz, kérdezz, kérdezz.

Ha így teszel, biztos nem lesz olyan happy az első néhány hét, de, hogy eredményesebben fogod hasznosítani a tanultakat, az 1000 százalék!

2016. márc. 12. 09:07
 35/63 anonim ***** válasza:
0%

"Viszont, a web programozasrol mit gondoltok?

Több topicban lattam, hogy az volt az elso nyelvuk, es sokat segitett nekik."

A "webprogarmozóknak" csak egy nyelvük van, azzal is jobbára fagyit szoktak nyalni.

Aki programozni megtanul, annak gyerekjáték egy weblap összerakása, a szerveroldali scriptek megírásával együtt, aki meg ezzel kezdi, az nagyjából "úgy" is marad.

2016. márc. 12. 09:10
 36/63 A kérdező kommentje:

Köszönöm, utolsó, és előtti.

Az utolsó előttinek, annyit, hogy én most mindkettőt csinálom. De igazából, még csak annyi, hogy nézem a forráskódokat, és tanulmányozom, hogy mi-hogyan jött létre, és akkor mindig mondom, hogy ÁÁÁ tényleg :D

De mára, már az volt a sikerélményem, hogy az egyik ismerősöm, kérdezett valamit, mármint a pascallal kapcsolatban, és leírtam neki egy kódot, amit még nem is tanultam, mint az írás, olyan volt :D És siker.

2016. márc. 12. 09:49
 37/63 A kérdező kommentje:
Hogy tudom megoldani, hogy ne menjen el a szöveg, amit leprogramoztam? Mert, nem látszik :D Valami crt kell hozzá?
2016. márc. 12. 10:33
 38/63 anonim válasza:
Az end. felé tegyél be egy ReadLn; -t.
2016. márc. 12. 10:37
 39/63 A kérdező kommentje:
Köszönöm. Szép napot mindenkinek!
2016. márc. 12. 10:44
 40/63 anonim ***** válasza:
0%
Én nem vagyok a Pascal ellen de szegény kérdezőt most nagyon bepalizta Robin a tudatlanságával és a téves információival :D De megérdemli az aki nem használja az eszét, majd rádöbben a dolgok mikéntjére ha eljut odáig, addig meg legalább van lelkesedés. Hajrá.
2016. márc. 12. 10:56
1 2 3 4 5 6 7

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!