Kezdőoldal » Számítástechnika » Programozás » PASCAL, most kezdeném, kérdések?

EasyCiS kérdése:

PASCAL, most kezdeném, kérdések?

Figyelt kérdés

Hogyan tudnám elkezdeni?

Eléggé régóta, foglalkozom géppel, úgy érzem, nem csak a BF-et kéne rajta nyomni, hanem valami értelmesebbet is, pl. programozás, ami akár később még megélhetést is bíztosít/hat.

Sokan azt mondják, a pascallal kezdjem.

Hogyan tudom elkezdeni? Olvassak pár könyvet?

Lehetséges, online programozni?

Mert, most egy bizonyos, DEV-PASCAL nevű alkalmazást töltöttem le, de csak a hiba van vele, mindig... :)

Segítség?

2016. márc. 11. 15:32
1 2 3 4 5 6 7
 21/63 A kérdező kommentje:
Hidd el, nem én állítottam, ebben is kérném, a különböző Profiktól a véleményt :D
2016. márc. 11. 19:55
 22/63 A kérdező kommentje:

Mellesleg, akinek van kedve privátban beszélgetni, az ilyen dolgokról, az nyugodtan írjon.

Mindig jó dolog, egy tapasztalt, emberrel beszélgetni :D

2016. márc. 11. 20:06
 23/63 anonim ***** válasza:

"A pascalt eshol nem használják az iparban. "

1. Ez túlzás.

[link]

2. Attól hogy nem annyira "elterjedt" az iparban, oktatásra, kezdőknek megfelelő. Programozni is fokozatosan érdemes megtanulni.

"Oktatára is csak azért használják mert még sokan nem tértek át modernebb nyelvre."

Azért használják, mert egyszerűbb nyelvezetű, sztenderdizált, 46 éves múlttal rendelkezik, így sok tananyag érhető el hozzá, és jelenleg is elérhető hozzá ingyenes, multiplatform fejlesztőkörnyezet (Freepascal/Lazarus).

2016. márc. 11. 20:09
 24/63 SimkoL ***** válasza:
'De az 50 éves pascal, amit sehol nem használnak, az nem. Ok.' Nem a Turbo Pascal-ra és 'alap Pascalok-ra' kell gondolni, ha nem Delphi / Object Pascal - ra. Igaz nem sokat szakít a piacból, csak kb. 2%-ot, de ha azt nézzük, hogy a JS is csak 2.33%-ot és a PHP is csak 2.76%-ot - ha hinni lehet a Tiobe-nek - akkor miről is beszélünk ?
2016. márc. 11. 20:09
 25/63 anonim ***** válasza:
68%

#23: Azt hiszem jobb statisztikát egy álláskereső portál mint a google keresési statisztikái:

[link]

Látod azt az egyenes vonalat a 0-ban? Na az a Delphi, a pascal meg a testvérei. Nem kell itt az igazságot ferdíteni és hiú ábrándokat kergetni. Tény hogy az iparban nem használt nyelvről van szó. Valóban sok tananyag van hozzá ezt nem is kétlem. Ahogy sok másik nyelvhez is. Tanulásra jó, hiszen rengeteg helyen tanítják vagy tanították a múltban, de egyáltalán nem biztos hogy ma még mindig a legjobb, sőt!

Kérdező: Androidhoz Java vagy Python ajánlott. A Python kiváló kezdő nyelv, én azt ajánlom. A Java is modern és semmilyen szempontból sem elavult. Körülményesebb és nehezebb mint a Python, de az Android alkalmazások nagy része abban íródik és a PC alkalmazások sem elhanyagolhatók.

2016. márc. 11. 20:40
 26/63 A kérdező kommentje:
Köszi szépen :)
2016. márc. 11. 20:46
 27/63 anonim ***** válasza:
68%

"Tény hogy az iparban nem használt nyelvről van szó. "

Ja, az FL Studio-t sem Delphiben írják:

[link]

a KMPlayert se:

[link]

vagy a Spybot Search and Destroyt se:

[link]

vagy a Total Commandert se:

[link]

Szóval az, hogy az "iparban nem használt" egy igen erős csúsztatás.

Másrészt nézzük példának okáért a Logo-t (49 éves!) vagy a Scratch-et.

Használják valahol az iparban? Sehol!

Mégis ezt használják a gyerekek oktatásánál.

Miért? Mert az életkori sajátosságoknak megfelelő motivációt ad.

Szóval mindezzel azt akarom kifejezni, hogy egy programozási nyelvet nem kell temetni, mert régi, vagy mert nincs elterjedve annyira az iparban, ha az oktatásban használható, és jelenleg is karbantartott.

2016. márc. 11. 21:13
 28/63 anonim ***** válasza:
40%
Nem mértem mi akarsz kihozni ebből. Adtam egy statisztikát és felsoroltál pár a régmúltban írt alkalmazást azzal, hogy még ma is használják. (?) A statisztika valós és nem túlzás. Lehet hogy 1000 alkalmazásból 1 Delphiben íródik (nem sima Pascalban!) de ez nem számottevő és a vita szempontjából érdektelen. Nem temetni akarom a nyelvet, csak azt mondtam hogy ma már létezik nála jobb is, azaz nem lehet rámondani hogy a legjobb tanulónyelv a világon és nincs párja, de még csak közel sem. A jó magyar pálinkának nincs párja. A pascalnak van. Az idő telik, a technológia fejlődik, új eszközök, új programozási paradigmák, új módszerek jönnek létre, és változnak az igények, szokások. A nyelv ugyan megpróbál lépést tartani de egyrészt nem teljesen tud, másrészt amiben lépést is tart nem tanítják és a tutorialok 99%-ában nem szerepel. Sokban változott a nyelv az elmúlt 10 évben is de nem sok ember tud róla és/vagy használja azt... Aki programozni tanul és tanít annak nem érdekes, máshol meg nem igazán használt. Még egyszer elmondom, a gondolkodási módot el lehet sajátítani belőle, de másból is el lehet ami később hasznosabb lesz mint a Pascal. Már nincs akkora különbség a tanuló nyelvek és a nem tanuló nyelvek között (ha egyáltalán volt) és leírás is bőven akad az Interneten. Én nem igazán értek a Pascalhoz, de ha most kezdeném nem igazán látnám értelmét pont azt tanulni. Ha van valami amiben jobb mint a többi és amiért érdemes azt tanulni, akkor világíts rá kérlek mert kíváncsi vagyok. Ki tudja, lehet hogy még ajánlanám is a kezdőknek ha meg tudsz győzni.
2016. márc. 11. 21:56
 29/63 anonim ***** válasza:
32%

Azt azért vegyük számításba, hogy a Logo célja alapvetőbb algoritmikus, kvázi programozói szemléletmód játékos átadása. Ez amolyan általános dolog, ami nem sokat változik az évek során. A Pascal esetén már konkrét, hús-vér programozásról beszélünk, és ebben az esetben nem feltétlenül elhanyagolandó a nyelv életkora a leggyorsabban fejlődő/változó iparágban. Szögezzük le, hogy a Pascal nem bír minden olyan tulajdonsággal, ami a mai, modern programozói világban az alapfelszereltség részét képezi. Ezért csaknem biztos, hogy előbb utóbb a háta mögött hagyná a nyelvet.

Más kérdés, hogy ha valakinek teljesen új dolog a programozás, az alapok elsajátítására pont olyan jó lehet, mint szinte bármilyen más nyelv (az igazat megvallva akár C++ nyelven is kezdhetné ez esetben a tanulást, mert azok a primitív nyelvi elemek, amik ezen a szinten szükségesek még nem fogják padlónak küldeni)

Annak idején én is a Python mellett tettem le a voksomat, igen egyszerű okkal: Egyszerűen kezelhető, C-like szintaktikával rendelkezik (nem tagadhatóan pozitívum), Kötelezi a felhasználót a helyes kódformázásra (valami, amit NAGYON sokan nem tanulnak meg az elején), és aktívan keresett tudás.

Tudom, Pascalban írták ezt, meg azt, meg amazt. Írták. De ha valaki a mai világban (sőt, az 5-10 évvel későbbiben, ha még most kezd programozni tanulni) akar elhelyezkedni Pascal tudással, igencsak fel fog kopni az álla, mert rendkívül szórványos a keresettsége.

Ami a Python ellen szólhat: Túl egyszerű. Gondolok itt például a dinamikus típusozásra például, amiről lehetne vitatkozni, hogy jó dolog egy kezdőnek, vagy sem. Hátrány-e, hogy nincs a tanulási fázis elején a fejébe vésve a helyes típusozás, vagy előny, hogy nem kell rögtön a legelején azzal bajlódnia, hogy az integert float-á alakítsa (vagy nagyon extrém példaként az Integert Long Integerré :D ).

Azt mondom, abban a nyelvben kezdj el tanulni, amit éppen jónak érzel. A Pascal valóban tanítási célokra lett kitalálva, de megkérdőjelezhető, hogy 40+ év után is maradéktalanul alkalmas-e ennek a posztnak a betöltésére. A Python pedig egy rendkívül könnyen tanulható nyelv, amiben több piaci potenciál van, de lehetséges, hogy az egyszerűsége miatt padlót fogsz majd, ha egy szigorúbb nyelvvel próbálkozol a későbbiekben.

Egyébként pedig hadd áruljak el egy kis insider infót, kedves kérdező:

Ezen a szegmensén a Gyakorinak alapvetően segítőkész emberek találhatóak, trollkodni nemigen szokott itt senki, viszont NAGYON agresszívan szokták sulykolni néhányan a nézőpontjukat, ami helyenként odáig fajul, hogy te vagy az idióta, amiért nem ugyanazt a nyelvet, vagy fejlesztői eszközöket használod, vagy nem ugyanúgy oldasz meg egy problémát :D Ennek egyik ki nem alvó lángtengere a Pascalról való agresszív véleménycsere :)

Szóval csak határozottan!

2016. márc. 11. 22:19
 30/63 anonim ***** válasza:
55%

"Nem mértem mi akarsz kihozni ebből. "

Azt - mint azt már az előzőekben is kifejtettem - hogy a Pascal - állításoddal ("az iparban nem használt nyelv") szöges ellentétben - egyáltalán nem használatlan nyelv, illetve kezdők oktatásnál ez a tényező kevésbé számít.

"és felsoroltál pár a régmúltban írt alkalmazást"

Total Commander, FL Studio, KMPlayer, Spybot Search and Destroy - ezek a mai napig használt, ismert alkalmazások.

"Delphiben íródik (nem sima Pascalban!)"

1. A Delphi alapja a "sima" Pascal.

2. A kérdező kezdő, neki elegendő a "sima" Pascal.

"de ez nem számottevő és a vita szempontjából érdektelen"

Azt állítottad az "iparban nem használt" nyelvről van szó. Ezzel ellentétben használt (bár igaz, nem elterjedt).

"Már nincs akkora különbség a tanuló nyelvek és a nem tanuló nyelvek között (ha egyáltalán volt)"

Oktatási szempontból sajnos van.

Egy kezdőnek minél egyszerűbb struktúrák kellenek, nem dobható be a mély vízbe, mert a sikertelenség eléggé demotiváló tud lenni.

Nézz meg egy szimpla Hello World-ot Pascalban:

program Hello;

begin

writeln ('Hello, world.')

end.

vagy Pythonban

print ("Hello, world.")

vagy Javaban:

public class Main {

public static void main(String[] args) {

System.out.println("Hello, World!");

}

}

Legutóbbinál egy csomó dolgot meg kel értetni - az nem elég, hogy "csak" - a kezdő nebulóval, egy csomó felsőbb szintű dolgot meg kell tanulnia. Ez egy rutinos hallgatónak még csak-csak megy, de egy kezdőnek aligha. Tudom, tapasztaltam egy tucat tanítvánnyal.

2016. márc. 11. 22:35
1 2 3 4 5 6 7

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!