Szeretnék megtanulni programozni. Melyikel kezdjem? (bővebben lent)
Kérdező:
A GUI-val az a baj hogy meg lehet tervezni és le lehet generálni programozói tudás nélkül is nagyjából, de ha használni akarod és kódot akarsz bele írni, akkor már érteni kell. És nem fogod addig érteni amíg konzolos alkalmazást nem tudsz írni. GUI-t minden nyelven lehet készíteni de azt már csak akkor érdemes megtanulni ha megtanultál programozni.
"Én használtam Delphi-t, Visual Basicet meg mindenféle mást is és elmondhatója vagyok hogy nem nehezebb."
Most már nekem se nehezebb.
De emlékeim vannak a DOS-os korszákból, amikor bp7.0-val kellett (win) ablakos alklamazást készítenem, vagy DOS ablakos alkalmazást, ami szintén nem volt egyszerű és a grafikus DOS GUI-t még fel sem hoztam.
Csak tudnám Robin, hogy te miért vagy ennyire leragadva a GUI-nál. Ahhoz, hogy grafikus alkalmazást készíts, értened kell mind az objektumorientáltságot, mind az eseményvezéreltséget, azon FELÜL, hogy rendelkezel az alapvető programozási ismeretekkel. (Persze, készíthetsz alkalmazást anélkül, hogy értenéd, pontosan hogyan épülnek fel a különböző elemek, de akkor nem programozol, csak összekattintasz valamit, tanulni meg végképp nem fogsz belőle.)
Egy kezdőnek NEM kell az eseményvezéreltséggel, vagy objektumorientáltsággal foglalkoznia, amikor még azt tanulja, hogyan működik egy ciklus, mi az a függvény (és/vagy eljárás), hogyan valósíthatja meg az alapvetőbb dolgokat, pontpontpont. Először váljon rutinossá az egyszerűbb algoritmusok, és szimplább programok megírásában. Egyszerűen fölösleges (és, ismétlem, zavaró) ezen a ponton GUI fejlesztéssel terhelni, báármennyire is egyszerű ez Delphivel, Qt-vel, vagy akármi mással. Ha arra lenne lehetőség, hogy 3 kattintással multi-processing alkalmazást tud eszkábálni, akkor azt javasolnád?
"Ha arra lenne lehetőség, hogy 3 kattintással multi-processing alkalmazást tud eszkábálni, akkor azt javasolnád?"
Nem. Én pl. egészen jól elvagyok parancssorban is. Természetesen nem akkor, amikor grafikát készítek, vagy internetezek, bár utóbbihoz nekem adott esetben jó a karakteres lynx is, kivált, ha a felbontást 80 x 25 char fölé tudom vinni.
Arról van szó, hogy a gui biztosítja a sikerélményt, amire egy kezdőnek nagy szüksége van. Ha csak egy hello world is az amit csinál, már másképp néz ki grafikusan, mint karakteresen. Egy delphi-ben, egy VB-ben, más vizuál nyelvben intuitíve sajátítja el az eseményvezérelt programozás lényegét, szinte magyarázni sem kell neki hozzá. Felismeri az event handlerek mibenlétét, jelentősőgét és a fordítás, futtatás is csak egy klikk lesz.
Olyan finomságokról mint pl. a trace, nem is beszélve. A GUI ráadásul segít neki, hogy a saját programjában használt változók értékét figyelje, monitorozza egy formon és ez messze nem kerül neki annyi munkájába, mintha parancssorban tenné ugyanezt.
#31!
"Szirty: az esetleírásból ítélve egyszerűen csak programozni akar megtanulni. Semmi specializáció (mikrovezérlőt, FPGA, DSP, HW közeli driverek)"
A PC is specializáció!
Ez olyan mint ha azt mondanád, hogy nem kerékpárt, személyautót, buszt, teherautót, darut, óceánjárót, vontató hajót, repülőt, vagy űrhajót vagy csattogós lepkét akar megtanulni vezetni, hanem egyszerűen csak vezetni. :-)
Én c++ al kezdtem úgy hogy azt sem tudtam elkèpzelni mit csinàl a gèp előtt az aki programozik. A 24 óràs c++ könyvől gyorsan magamba tudtam tömni a nyelvi elemeket. Tisztàban lettem az operàtorokkal az OO val generikusokkal is. Nem volt nehèz. Aztàn elkezdtem Qt és sfml ni. Most c# tanulok mert meg fogott az unity :-)
Mikor tanultam a c++ akkor megismerkedtem egy kicsit a pithonal is ès nagyon egyszerű volt. De a c++ is. Nem tapasztaltam külömbsèget arra nèzve hogy az egyiket könyebb vagy nehezebb volna e megtanulni. Egyetlen külömbsèg az volt hogy c++ ban több mindent kelett èszben tartani kódolàs közben. Pl nehogy memóriaszivàrgàst okozzak vagy nehogy rosszul adjam meg a típust. De ez nem nehèz ezek könnyen èrthető dolgok. Szerintem egy nyelv nem lesz nehezebb egy màsiktól csak azért mert nagyobb lélekjelenlètet követel.
Reiter istvàntól van c# lèpèsről lèpèsre èn ezt ajànlom a kèrdezőnek.
Nem kell hogy bàrmi fogalma legyen a kódolàsról meg fogja tanulni belőle könnyen gyorsan a c# eszközeit. Azért olyan jó az a könyv mert a nyelvi elemek megismertetèsèn kívül màsra is kitèr nem úgy mint a 24 órás c++ könyv. Itt a fàjlkezelèsre,adatbàzik,hàlózatkezelès,többszàlú programozàsról is nagyon sokat fog tanulni. Talàn ablakkezelèsről is van benne nem emlèkszem jól. Ez teszi olyan fantasztikussà ezt a könyvet.
A nullàról lehet eljutni egèszen eddig.
A delphit vagy pascalt èn sem ajànlom. Halott cucc az egèsz.
Tanulàsra egyèbkènt jó pont úgy mint a c++ ,c#, pythin is.
De ha màr vàlasztania kell akkor olyat vàlasszon ami ne lemenőbe van hanem felmenőbe.
"A különbség, hogy míg pl a repülő és az autó vezetése ég és föld (szó szerint), addig a programozás keménymagja ugyanúgy érvényesül minden specifikus területen. :D"
Ez tévedés!
De ha úgy vesszük (és szőrszálat hasogatunk) akkor minden jármű vezetésének kémény magja is azonos, mert arra vezetjük amerre menni kell.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!