Szeretnék megtanulni programozni. Melyikel kezdjem? (bővebben lent)
PASCAL.
Rengeteg anyag, forráskód, oktató, tutorial van hozzá, magyar nyelven is.
Van hozzá ingyenes fordító (bp 7.0, freepascal, stb.) és grafikus keretrendszer (dev pascal, lazarus, (turbo delphi ?) stb.) is.
prog.ide.sk
davdata.nl
delphiforfun.org
torry.net
--
Hajrá, sok sikert!
A pascal is fejlett, objekumorientált nyelv.
Itt egy lista a híresebb programokról, amelyek pascalban (delphi) készültek:
Még egy-kettő:
Double/Total Commander
FL Studio
GameMaker (until version 8, I don't know about their new version)
Cheat Engine
AIMP
Age of Wonders II
Beyond Compare
(wx)Dev-C++
HJSplit
HeidiSQL
Guitar Pro
IZArc
PSPad
WhiteStarUML
Első körben angolul tanulj meg, aztán jöhet valami programnyelv. Én a Pythont javaslom, kiváló kezdőnyelv és nagyon népszerű manapság.
G.
Nem hinném, hogy akármennyire is releváns volna egy nyelvnél, hogy milyen híres programokat fejlesztettek benne, mivel akár Lua-val is meg lehetne írni akármit wrapper lib-ek segítségével. Sőt, azt is olvastam, hogy valamelyik Adobe-s képszerkesztő projektnek a 40%-a Lua-ban van írva, de attól még nem ajánlom első nyelvnek.
Én a szokásos Python/Pascal helyett a D nyelvet ajánlanám. Egyrészt nem árt, ha nem idegenkedsz a C-szerű nyelvektől, mivel a későbbiekben nagy hasznodra válhatnak, és a D után sokkal könnyebb lenne megtanulnod C-ben is programozni, másrészt a D egy könnyű és jól is dokumentált multiparadigmás, erősen típusos nyelv, megtanít neked sok mindent.
"Nem hinném, hogy akármennyire is releváns volna egy nyelvnél, hogy milyen híres programokat fejlesztettek benne,"
Hát pedig az, releváns.
De a lényeg inkább az, hogy a kérdezőnek megfeleljen.
A pascal pedig ilyen. Könnyen tanulható, erősen típusos, jól olvasható, remek nyelv.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!