Kezdőoldal » Számítástechnika » Programozás » Miért nem értik meg az emberek...

Miért nem értik meg az emberek, hogy vége az IT "aranykorának"?

Figyelt kérdés

Hogy bárki beléphet az IT világába megfelelő végzettség nélkül? Sokan még mindig azt hiszik, hogy van egy érettségijük, majd elvégeznek valamilyen bootcampet és akkor majd milliókat keresnek. Tényleg ennyire nehéz felfogni, hogy még az IT diplomások is szívnak? A külföldi subokon is folyamatosan jönnek az ilyen kérdések, hogy melyik bootcampel van esély, IThez nem kapcsolódó mérnöki diplomával (szóval nem villamos), gazdász diplomával van e esély. Miért nem bírják felfogni, hogy el kell menni egy egyetemet elvégezni IT szakon? Ha már váltani akarnak, legalább annyi legyen bennük, hogy elvégzik az alapképzést.

Tudom, hogy régebben ment így is. De már nem az a világ van és nem is lesz az. Szerintem a jelenlegi helyzettől jobb nem lesz. A cégeknek sem éri meg, hiszen a legtöbb egy rosszabb egyetemista szintjén nem volt összeségében. Jóval többet kellett velük bajlódni.

Nem hiába zárnak be a bootcampek sem.

A munkatársam is most tanít 1 gépészmérnököt, 2 gazdászt és egy építészt. Megkérdeztem, hogy komolyan gondolja, hogy el tudnak majd helyezkedni. Természetesen ő sem gondolta komolyan, de mivel fizetnek neki, így oktatja őket. Szóval ezek az emberek még magán órákra is hajlandóak költeni ahelyett, hogy belátnák, hogy IT diploma nélkül nem fog menni.

Ezt miért nehéz felfogni, amikor általában az ilyen kérdések alatt megmondják nekik?

nov. 9. 11:53
❮❮ ... 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 ❯❯
 111/121 anonim ***** válasza:
100%

"A linux nem fontos. Egyetlen egy szoftver sem fontos."

Igazad van minden usernek bináris nyelven kéne kommunikálnia a számítógéppel a lyukkártyás megoldással mint régen.

"a linux penetrációja ma is a felsőoktatási koleszokban a legmagasabb."

Te nagyon ostoba vagy a linux (főleg az LTS disztrók mint a debian vagy a RHEL) jelenléte a szerver környezetekben a legerősebb.

dec. 12. 15:32
 112/121 anonim ***** válasza:
25%

" a linux (főleg az LTS disztrók mint a debian vagy a RHEL) jelenléte a szerver környezetekben a legerősebb."

Ott a helye, mivel a linux egy szerver oprendszer.

Én mondjuk speciel a desktop felhasználói körre gondoltam, amikor a rebellis szemléletű hallgatókat említettem.

dec. 12. 15:44
 113/121 anonim ***** válasza:
100%
Tehát aki szereti a nyílt forráskódú, ingyenes szoftvereket, és szereti ha nem az oprendszer irányítja őt, hanem fordítva, az rebellis szemléletű?
dec. 12. 16:04
 114/121 anonim ***** válasza:
91%

112-nek (2024.12.12 15:44) /és az összes elmúlt időszakbeli válaszához/: Tudod a doktorbácsi nem véletlenül ajánlott neked kis bogyókat, hogy azokat a megfelelő mennyiségben, és megfelelő időközönként bő (alkoholmentes) folyadékkal vedd be. Ha meg ezekre alkohol tartalmú italokat fogyasztasz akkor így jársz. Nem jó dolog keverni ezeket. Sem rövid, sem hosszú távon. Továbbá alkoholgözösen nem ajánlatos internetes hsz-eket írogatni.

Meg ott van a vicc (nem idézem az egészet):

"- Figyelem! egy hülye szembe megy az autópályán!

-Egy? Az összes!"

Nem tudom miért nm vagy képes felfogni, belátni, stb. Hogy te vagy az az idióta aki szembe halad az autópályán. Elképesztően elavult a tudásod. Arról nem beszélve (amit én pl. el se hiszek), hogy egy olyan területen "fejlesztesz" ami (tényleg fontos) de ma rendkívül kevés embert érint. Ma annak a több tízezer ebmereknek akik az "IT" világban tevékenykednek totál más tudásra van szükségük, mint annak a néhány száz (most a hazai piacról beszélek) embernek akik beágy. rendszerekkel foglalkoznak. És igen helyesen az egyetemeken erre már régen rájöttek. És kigyomlálták a tananyagból azt a rengeteg zagyvaságot amit Te itt összehordasz. Aki erre a területre akar menni (és most ide sorolom a PLC-seket is, de beőlük sincs szükség 1-2 ezer főnél többre Magyarországon), van a legtöbb helyen külön szakirány, ahol az ehhez szükséges pluszt megtanítják. Ott tényleg nem árt (bár az utóbbi időkben ezen a tarületen is jelentős változások vannak a fejlesztő rendszerekben) ismerni pl. a kettes komplemenst, a címzési modelleket (és itt nem az általad soha fel sem fogott védett módra gondolok, hanem arra, hoy mit jelent akkumulátor gép, egy címes utasítás, két címes utasítás, három címes utasítás, mikor melyiket célszerű használni). Mi pl. a Harvard és Neumann arch. különbsége. Itt elöjöhetnek a különböző buszok meg minden ami a gépben van. De ez az egy évben ezen a területen végző több ezer hallgatóból (ha az összes képzési helyet összeszámolom) érint max 2-3 főt. A többieknek nagyon nagyon másra van szükségük. Kiváltképp azért is mert, a mai web technológiáknak hála kb. azt se tudja az illető, hogy a "cuccát" milyen oprendszerről, milyen hardveren, a világmelyik pontján ki fogja használni.

Abból, hogy Te (nem csak itt, hanem az összes hasonló kérdésnél) csökönyösen ragaszkodsz felesleges (feltehetően azért, mert Te sem értetted meg soha, vagy csak nagyon nehezen) dolgokhoz azt mutatja, hogy nem vagy képes haladni a korral. Fogalmad sincs, hogy miről szól ma az IT világ. Lassan túl kéne lépjél a 8 bites processzoraidon, és a delphi-n (az már legalább szint lépés a 8 bites procidhoz képest, de még mindig csak 25 éve elavult dolog).

dec. 12. 18:44
 115/121 anonim ***** válasza:
0%

114. Ne vergődj már, kisember!

Te ehhez földhülye vagy, nem a szakmád, fogalmatlan vagy, a piti kis magánvéleményeddel meg gyalogolj el innen a lóbánatba.

Nem vagyok kiváncsi sem én, sem más szakmabeli a műsorodra, a vinnyogásodra, a keserveidre.

A kisebbségi érzésedből, a tudatlanságodból, képzetlenségedből eredő frusztrációs ciklusaidat tombold ki online/offline valahol másutt.

Van itt elég outsider nélküled is.

dec. 12. 18:55
 116/121 anonim ***** válasza:
89%

115: Akkor kérek tételes cáfolatokat. Nem csak fröcsögést. írd le pontosan, hogy melyik állításom nem igaz? Az alábbiak közül (és miért nem):

A./ Évente több ezer fő végez különböző képzési helyeken, IT-hez kapcsolodó szakirányokon?

B./ A legtöbbjük nem beágyazott rendszerekkel (és ide sorolva PLC) foglalkoznak?

C./ A web alkalmazás esetén a fejlesztő tudja pontosan, hogy ki, honnan, milyen hardverről és op.rendszerről fogja a rendszerét használni?

D./ A mai korszerű fejlesztő rendszerek és operációs rendszerek esetén nem kell egy átlagos fejlesztőnek részletesen ismernie a hardvert amire fejleszt.

dec. 12. 19:02
 117/121 anonim ***** válasza:
89%
"Van itt elég outsider nélküled is." -> Tudom, hogy téged nem érdekel, de nézd meg a válaszaid hasznosságát. Outsider itt leginkább Te vagy (ld. előbb az autópályán szembe haladó esete a többséggel).
dec. 12. 19:03
 118/121 anonim ***** válasza:
69%
Jónak lenni nekem, mert baj lesz!:
dec. 12. 19:05
 119/121 anonim ***** válasza:
0%

116, látom, nagyon vergődsz. Már-már szánlak.

Elárulom, hogy azoknak a kérdéseknek, amiket ide begépeltél, nincs relevanciájuk.

Nem az van, amit te képzelsz, hogy majd a magadfajta mókamiki leválogatja, hogy mi kell neki és mi nem, mert az ilyen hozzáállás csak a betanított munkásokat produkál.

A szakmai képzés egy átfogó platformot kell, hogy biztosítson. Azért, hogy a szakma művelője, adott szakmán belül bárhol megállja a helyét, az egyéni adottságokon túlmutatóan. És hát igen, csak a képzés teljes anyaga biztosítja ezt az alapot. Az összefüggések, bár talán nem mindig nyilvánvalóak, de implicit léteznek. A tudás (szerinted) fölöslegesnek látszó fragmentumai azért kellenek, mert hatással vannak a teljes szakmai szemléletre. Arra a hozzáállásra, gondolkodásmódra, amitől a szakma gyakorlóját meg lehet különböztetni másoktól, a nem szakmabeliektől.

Ezért keresik a cégek is a szakembereket, mert jobb egy szerényebb képességű, de hóban, szélben, napsütésben is ugyanazt a teljesítményt produkálni képes szakember, mint egy olyan valaki, aki egy területen sziporkázik, máshol meg sülthal, aki a doksikat bújja, hogy képes legyen megérteni, egyáltalán miről is van szó. A tudáshiányt, a fehér foltokat az iskolában kell eltüntetni, nem a munkahelyen, a cég kontójára. A szoftvert meg írni kell és nem lopni.

Más már megírta? Mit?

Azt nem helyetted írta meg, hanem neked. Hogy tanulj belőle és nem azért, hogy ellopd. A neten elérhető források 99 %-a valamilyen licensz által védett. Nagyon kevés engedi meg, hogy kereskedelmi alkalmazás részévé tegye másvalaki.

Amit fentebb elolvastál, az ráadásul minden szakmára igaz. Kivétel nélkül.

A ruhatervező sem úgy áll neki, hogy "jaj, én csak bugyikat meg más alsóneműt szoktam tervezni, nagykabátot soha, ezért a durvább anyagok tulajdonságait én meg sem tanulom".

Vagy az autószerelő. "Én csak dízel üzeműekhez nyúlok, nem piszkolom be a kezem karburátorral meg gyújtásrendszerrel, gyertyákkal, meg elosztófejjel, Úgy, hogy tanár úr, engem ezzel ne zsibbasszon."

Hát miféle kutyaütő, szar, bóvli "autószerelő" lenne az ilyen? Már ha engednék levizsgázni.

Ne vicceljünk már.

dec. 12. 20:59
 120/121 anonim ***** válasza:
63%

Kedves "Kollégák"! Ne veszekedjetek! Úgy látom mindketten elmentetek már a személyeskedés irányába, nem kéne. Mindkét oldalnak lehet igaza valamilyen szinten, ez nem fekete vagy fehér.

Mindamellett kitartok amellett, hogy a főiskola (nekem legalábbis akkor) NEM adott túl sok használható tudást. Persze nem volt fölösleges az a töménytelen mennyiségű elméleti tudás sem, bár a színvonal néha elég alacsonyan volt, de azt a tudást, amiből élek, NEM ott szedtem fel.

dec. 13. 08:24
❮❮ ... 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 ❯❯

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!