Kezdőoldal » Számítástechnika » Programozás » Miért nem értik meg az emberek...

Miért nem értik meg az emberek, hogy vége az IT "aranykorának"?

Figyelt kérdés

Hogy bárki beléphet az IT világába megfelelő végzettség nélkül? Sokan még mindig azt hiszik, hogy van egy érettségijük, majd elvégeznek valamilyen bootcampet és akkor majd milliókat keresnek. Tényleg ennyire nehéz felfogni, hogy még az IT diplomások is szívnak? A külföldi subokon is folyamatosan jönnek az ilyen kérdések, hogy melyik bootcampel van esély, IThez nem kapcsolódó mérnöki diplomával (szóval nem villamos), gazdász diplomával van e esély. Miért nem bírják felfogni, hogy el kell menni egy egyetemet elvégezni IT szakon? Ha már váltani akarnak, legalább annyi legyen bennük, hogy elvégzik az alapképzést.

Tudom, hogy régebben ment így is. De már nem az a világ van és nem is lesz az. Szerintem a jelenlegi helyzettől jobb nem lesz. A cégeknek sem éri meg, hiszen a legtöbb egy rosszabb egyetemista szintjén nem volt összeségében. Jóval többet kellett velük bajlódni.

Nem hiába zárnak be a bootcampek sem.

A munkatársam is most tanít 1 gépészmérnököt, 2 gazdászt és egy építészt. Megkérdeztem, hogy komolyan gondolja, hogy el tudnak majd helyezkedni. Természetesen ő sem gondolta komolyan, de mivel fizetnek neki, így oktatja őket. Szóval ezek az emberek még magán órákra is hajlandóak költeni ahelyett, hogy belátnák, hogy IT diploma nélkül nem fog menni.

Ezt miért nehéz felfogni, amikor általában az ilyen kérdések alatt megmondják nekik?

nov. 9. 11:53
❮❮ ... 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 ❯❯
 91/121 anonim ***** válasza:
60%

Látom delfi papa ismételten lecsapott.

A fő kérdésre válaszolva:

Tavaly diplomáztam a BME-n mérnökinformatikusként, de hagyjuk már ezt a diploma elengedhetetlen szöveget.

Az egyetemre járók 90%-a, megtanulja a zárthelyire és a vizsgára az anyagot és 3 hónap múlva már nem emlékszik belőle semmire.

Vagy még most is tudnátok bizonyitani a La-Grange tételt?

Letudnátok implementálni egy keresést egy AVL fában?

Nyelvek és automaták megvan még?

Persze, előny ha hallottál már ezekről és az ilyen jellegű dolgokról, de ne állítsuk már be azt, hogy ez létszükséglet, meg szemléletmódot formál. Főleg ezek a dolgok egyetemi előadások és gyakorlatok keretei között voltak nagyon unalmasak. Ugyanannyi idő vagy kevesebb idő alatt szerintem eltudtam volna sajátítani bármit a youtebe/coursera/udemy hármasról mert egy kezemen megtudnám számolni hány olyan tanár volt aki élvezte amit csinál.

Szerintem aki okos, és van esze az élethez és szorgalmas az diploma nélkül is pont ugyanolyan jó szakember lesz.

Ha meg valaki sötét, azon a diploma se fog segíteni, és rengeteg ilyen van.

Van jó pár szaktársam aki végig csalta/puskázta az egyetemet. Van munkájuk, de pont ennyit számít a diploma.

Nyilván nem azt mondom, hogy hátrány ha van diplomád, de sokkal jobban számít az abban hogy meddig jutsz ebben a szakmában, hogy mennyire érdekel ez az egész.

nov. 23. 14:20
 92/121 anonim ***** válasza:
76%

90: (nov. 18. 11:12): Tudom milyen "rendszert ágyaz be?" Az így hangzik: "2-eske ágyazzon be, a Doktor Úr már várja, megyünk a kontrollra és emeljük a gyógyszer adagot..."

A hülye poént félre téve. Pont a beágy. rendszer fejlesztőknek kell valamennyivel több "szakmai alázat" mert ott tényleg csapatban kell dolgozni, és ott nem szeretik azokat akik "mindent, mindenkinél, jobban tudnak". Elég hamar elzavarják.

nov. 24. 10:31
 93/121 anonim ***** válasza:
54%

Kérdező egy nyomi és azt gondolja akkor valahol máshol van a gond, nem benne. Akkor már senkinek sem fog menni, senki nem képes rá.

Sok főiskolás IT mérnök barátom még a felét sem tudja amit én tanultam magamtól 14 éves koromtól.

dec. 10. 09:55
 94/121 anonim ***** válasza:
90%
Vége van kicsi!!!
dec. 10. 11:54
 95/121 anonim ***** válasza:
11%

"Sok főiskolás IT mérnök barátom még a felét sem tudja amit én tanultam magamtól 14 éves koromtól."

Ó de jó, hogy végre megérkeztél te félisten, te oszlopos titán, te ördögi bunyevác, te, tudósok petyhüdt idomárja!

Kérlek, oszd meg velem a gépi számábrázolás terén, 14 éves korod óta felgyülemlett, nyilván bődületesen nagy tudásodat és én hálámmal a sírodig üldözni foglak!

Beszélj! Beszélj, te ősállat, ne hagyd abba!

Hadd igya szavaidat minden erre szomjazó!

Rajta! Csapj bele! Hallgatunk.

dec. 10. 22:20
 96/121 anonim ***** válasza:
69%

#95: lehet itt cinikuskodni, de a munkám során elég sok emberrel dolgoztam együtt, akik a szakma "krémjéhez" tartoznak. (Itt olyanokat érts, akik később olyan cégekhez kerültek mint Facebook (Meta), Google, Percona, stb.) Nagy százalékban egyáltalán nincs diplomájuk, sőt szakirányú iskolákat sem végeztek. Én elvégeztem egy főiskolát műszaki informatika szakirányon, nem mondom, hogy fölösleges volt, de nem sok használható tudást adott, inkább csak elméletit. Nem abból élek, amit ott tanultam, hanem amit azóta felszedtem tudást, magamtól.

(Nem én írtam a hozzászólást, amire reagáltál)

dec. 11. 08:18
 97/121 anonim ***** válasza:
0%

96, baromságokat beszélsz.

1. A Google, A Meta, stb. cégeknél az az alapállás, hogy nem alkalmaznak olyanokat, akiknek nincs legalább MSc diplomájuk. Ez alól a szabály alól felmentést kaphat néhány olyan, aki erősen zseni-gyanús eset, de az ilyenek elég ritkák.

2. Ami tudás az egyetemeken ebben a szakmában megszerezhető, arra mindre szükség is van, vagy legalábbis, szükség lehet. Hogy akadnak, akik ezt nem képesek felismerni, arról meg nem az egyetem tehet.

Az én személyes véleményem: a mesterdiploma az, ami teljes értékű fejlesztőt emittál a szakmába. Be kell lássam, hogy a BSc egyszerűen nem elég, legalábbis olyan cégek szellemi nívójához, mint amiket te is említesz.

dec. 12. 12:26
 98/121 anonim ***** válasza:
75%

97: véleményem szerint meg Te beszélsz "baromságokat" :)

(értelmes vitára mindig nyitott vagyok, de akkor kérlek hanyagoljuk a sértő kifejezéseket, köszi)

1: konkrét példákat tudok mondani, bár lehet, hogy akkor pont ők azok a "zseni-gyanús" esetek (nem hinném)

2: három féléven át tanultuk hogy mi minden van abban a kis izében, amit úgy hívnak, hogy processzor, és hogy hogy működik. Nem mondom, hogy fölösleges volt, de ez nem egy használható gyakorlati tudás. Tanultunk a margarétatárcsás nyomtatóról egy bácsitól. Ugyanez a bácsi nem tudta mi az az SCSI. Ellenben az a szó, hogy "linux" a 4 év alatt szinte alig hangzott el. A programozást egy 65 éves nénike tanította, úgy, hogy némelyik programnyelvet ő is épp akkor tanulta.

Úgy kerültem ki a főiskoláról, hogy szinte semmi használható tudásom nem volt.

Minden, ami a munkámhoz kell, magam tanultam meg a főiskola után.

És ismétlem, a környezetemben dolgozó "nagyágyúk" közül szinte senkinek nincs diplomája.

dec. 12. 12:36
 99/121 anonim ***** válasza:
76%

"Ami tudás az egyetemeken ebben a szakmában megszerezhető, arra mindre szükség is van"

Fogd már fel, hogy egy olyan informatikusnak aki frontend, backend, full stack fejlesztő, üzemeltető/devops vagy helpdeskes poziban dolgozik annak semmi szüksége sincs pl memória címzésre ,2es komplemens számolásra, rendező algarotmusok írására stb dolgokra..

Nem azt mondom, hogy haszontalan ha ismeri ezeket koncepció szinten mert ha tanult ezekről akkor legalább bővült a látóköre. De az átlag diplomás informatikus nem fogja ezeket használni munka közben.

Ezt még az egyetemek is elismerték azzal, hogy pár éve elindították az Üzemmérnök-informatikus Bprof alapszakot amiből a "felesleges" elmélet és matek egy jelentős részét kiszedték.

dec. 12. 12:44
 100/121 anonim ***** válasza:
0%

Ezzel a hozzászólásoddal meg is villantottad a szakmai nívódat.

1. Három féléven át nem tanultad azt, hogy mi van egy processzorban, mert az a három félév nem kizárólag ezzel telt el, de még a fele, negyede, tizede sem. Tehát, ez az az állításod nem egyéb mint hazugság, vagy nagyon erős túlzás.

2. Ha nekem MA azt mondja valaki, hogy "szkazi", akkor nagy hirtelen nekem is kutatnom kell az emlékezetemben, hogy képbe kerüljek, hogy tudjam, miről beszél, mivel az SCSI mint adathordozók szabványosított illesztőfelülete, megbukott még 1997-ben, ami azért nem tegnap volt.

Az, hogy te történetesen a GDF-re jártál, indifferens. Az az intézmény a szakma legalját képzi, és ennek nem csak az oktatói állomány alacsony kvalitása az oka, hanem a hallgatói állományé is.

Az szintén csak téged minősít, hogy olyan embert minősítesz (Kovács Magda), akinek a lába nyomába nem érsz. Nagyon elégedett ember lennél, ha ott tartanál, ahol ő tartott, amikor annyi idős volt, mint te most.

dec. 12. 12:51
❮❮ ... 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 ❯❯

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!