Gazdaságinformatikus szakon mennyire lehet megtanulni programozni?
Idén felvétilezem és erre szakra szeretnék menni a Pannon,BGE pszk vagy az Óbudai egyetemre.
Az infóbol már megcsináltam az emeltet 77%ra és a közép matekom 83% lett és most fogok végezni a technikumban.
Egy programtervező informatikus mennyivel nyújthat többet ennél?
Nem tudom mennyire jöhetne a programtervező informatikus szóba mert ismeresők elmondása alapján nagyon sok ott matek és a nehézsége is közelít egy matek szakéhoz.
Megjegyzés mérnökinformatikus sajnos az én esetemben nem játszik mert semmi műszaki érzékem és így nem hiszem, hogy bírnám a mérnöki tárgyakat.
Erősíteném a gazdinfóval elhelyezkedő fejlesztőket. Én Óbudai Egyetem gazdinfón végeztem. Utolsó évben jelentkeztem egy .NET fejelsztő gyakornoki programra és engem illetve egy BME mérnökinfóst vettek fel. Azóta főállásban vagyok ugyanannál a cégnél.
Annyi még talán előny itt, hogy a KGK-s gazdasági tárgyak viszonylag könnyűek (az erősebb gazdasági egyetemekhez képest), így több időd van fejleszteni magad azon a téren ami érdekel.
#32 bár nem nekem szólt a kérdés, de ha nem vagyok tolakodó, én is válaszolok rá. Én jártam mindkét képzésre (igaz nem Pest, hanem vidék - Szeged), nálunk 0 azaz NULLA különbség volt (programozós tárgyak szempontjából). Ugyanazok a tárgyak (Szegeden) mindhárom infós szakon megtalálhatóak: Programozás alapjai (C), Programozás I. (Java), Programozás II. (C++) - ez érdekes módon pont mérnökinfón nem kötelező. Továbbá webfejlesztés (HTML, CSS, PHP), Adatbázis rendszerek (MySQL), Szkriptnyelvek (JavaScript, Python), Webfejlesztési keretrendszerek (Angular), Mobil alkalmazásfejlesztés (Android - Java -sajnos nem Kotlin), Alkalmazásfejlesztés I. (Java, Springboot), Alkalmazásfejlesztés II. (C#), Keresztplatformos alkalmazásfejlesztés (Flutter, GO), stb. ha nem is kötelezően, akkor kötelezően választhatóként bármelyik szakon teljesíthető, így "nem marad ki" semmiből, báemelyik szakot végzi, a kötelező tárgyak mellett fel tudja venni a szükséges programozási nyelveket/ismereteket.
Amiben lényeges különbség van az inkább a mások által is említett műszaki tárgyakban van (ugye ezek mérnökinfón - meg - mértékkel - zemmérnökin vannak); illetve a matekos tárgyakban van különbség:
A Proginfón (specializációtól függően) matamtikai modellezős tárgyak vannak (ezek jó része nálunk gazdinfón is kötelező: Operációkutatás, Sztochasztika, (gazdinfón van még Alkalmazott statisztika), Kalkulus, Diszkrét matek, Logika, Formális nyelvek és Automaták, Bonyolultságelmélet, Döntéselméleti rendszerek (ez inkább gazdinfón kötelező), Mesterséges intelligencia, Algoritmusok és adatszerkezetek I.-II. (a II. mérnökinfón nem kötelező), Közelítő és szimbolikus számítások, stb.
Ami plusz a gazdinón nálunk (nyilván a fent jegyzett matekosakon túl), a nyilvánvaló gazdasági tárgyak:
- mikro-, makroökonómia,
- marketing
- menedzsment, termelésmenedzsment
- pénzügyi alapismeretek
- vállalati pénzügyi rendszerek
- költségvetési kapcsolatok (adózási rendszerek)
- számvitel
- gazdasági informatika (bár ez is inkább matek - termelési modellezési elméletekről szól nagyjából)
nagyjából ennyi. Nem tudom ezzel tudtam-e valamit hozzátenni a kérdéshez (vagy inkább bonyolítottam rajta)?
Azt viszont érdemes megnézni, mert ezek alapján egyetemek között is van különbség abban, hogy mennyiretérnek el az egyes szakok egymástól.
Mindenesetre azt tudnám még hozzátenni a kérdéskörhöz, hogyegyáltalán nem számít, hogy ki hány/milyen programnyelvet(nyelveket) tud/tanult, mivel a világ úgyis az MI-vel támogatott programozás felé tart (legalábbis részben ezért van most létszámstop - a másik ok nyilván a gazdasági helyzet), hogy annak segítségével programozzunk, és így lényegében lényegtelen a nyelv, másrészt az amúgy is egy elég gyorsan elsajátítható dolog, ha az alapopk megvannak, max azt kell megnézni, hogy az adott nyelv milyen adatstruktúrákat és hogyan implementál, vannak-e valami nyelvspecifikus dolgok, de ezeket hamar magára szedi az ember (mint ahogy a szintaxist is). Ezen túl én úgy gondolom, hogy az alapok minden nyelvben ugyanazok (mindegyikben vannak változók, ciklusok, feltételes vezérlés, logikai és aritmetikai műveletek, stb)., úgyhogy nem ezen múlik. Sőt hallottam már szaktársamról, akit felvettek úgy egy pozícióra, hogy halvány gőze nem volt az adott nyelvről, és mondta neki a munkáltató, hogy jó, semmi baj, jól tud programozni, az adott nyelvet meg magtanulja, segítenek neki.
Köszönöm válaszokat végül ezeket a szakokat jelöltem meg ilyen sorrendben:
Oe nik üzemmérnök-informatikus Bprof
Bme vik üzemmérnök-informatikus Bprof
Oe kgk gazdaságinformatikus Bsc
Bge pszk gazdaságinformatikus Bsc
Pe mik programtervező informatikus Bsc
Pe mik gazdaságinformatikus(zalaegerszeg) Bsc
A végleges sorrend még változhat.
Te direkt szopatod magad azzal, hogy a legértéktelenebb szakokat teszed előlre, az értékeseket meg a vizsga végére?
Just FYI:
(1) A proginfó a legértékesebb szak mind közül. Ennek kellene a lista élén szerepelnie.
(2) A gazdinfó okés szak, és én is az ÓE-t tenném előlre
(3) A Bprof nem igazi diploma, a bootcampek minapi bedőlése után ez lesz a következő, ami szégyenfoltként fog éktelenkedni az itt végzettek CV-jében. Ahogyan telítődik a piac, hullik majd a férgese.
Több ismerősömről is tudom h Üzemmérmök informatikusként dolgozik jó fizetésért még vidéken is. Nem volt semmi hátrányuk abból, hogy ezt a szakot csinálták:)
Kérdező ne hallgas a 39.re értelmetlenségeket beszél. Én most januárban végeztem mint Üzemmérnök informatikus a BMEn. Több nagyobb/közismert cégnél is volt interjúm mint pl a kormányzati informatikai fejlesztési ügynökség, otp bank, digi,Ericsson(itt külön kiemelték, hogy csak diplomásokat alkalmaznak) stb...
Szóval ennyit arról, hogy a Bprof nem diploma egyik interjún se ezt nézték, hogy mit tudok és mennyi/milyen munkatapsztalom van. Szerintem amúgy mindegy melyik képzésre mész a lényeg, hogy használd ki az egyetem nyújtotta lehetőségeket és demonstrátorkodj, írj publikációkat, érj el jó helyezést egy versenyen építs kapcsolatokat vagy amint lehet menj el gyakornoknak (ha van egy évnyi gyakornoki munkád akkor már nem is vagy teljesen pályakezdő).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!