Macbook vagy windows/linux gep?
Sziasztok!
Mist kezdtem el az egyetemet programtervezoin.
Van egy ket targy ahova kell a gep(pl online moodle teszt a vizsga) vagy prog oran, tanar szerint jobb ha mindenki a sajat laptopjan dolgozik( a benti gepek nagyon lassuak)
"1. A kereskedők ennél ezerszer olcsóbb licenceket kapnak, nem lesz 60+90 ezer forinttal drágább csak azért egy laptop, mert előretelepített Windows van rajta."
Kereskedő vagyok, az előtelepített valóban más, kb. 20-25 ezer Forinttal több átlagban egy előtelepített gép.
"2. Az Office nem "kötelező" tartozéka az életnek, de ha sajnálod rá a pénzt, akkor több kiváló ingyenes alternatíva is létezik, vagy megvehetsz egy Office 365 családi előfizetést, 6 főnek 35 999 egy évre, vagyis optimális esetben kemény 500 forint havonta."
Nem kötelező, de az egyik ingyen adja az OS-el együtt, a másik pedig nem. 36 ezer Ft egy évre, de nem egy évre veszek, szóval ha a dobozost veszed, akkor 3 éven belül visszahozza az árát, ami bruttó áron 90 ezer Ft.
Jobb ha tőlem tudod. A MS hivatalos magyar partnere a HRP, nem árulok el nagy titkot, most felnéztem gyorsan. Pontosan 39.709 Forint a beker ár, nettó, azaz pontosan 50.430 Forint a bruttó. Erre még rájön ugye a haszon, és mivel én nem vagyok spúr zsidó, 10%-al szoktam számolni, azaz így lesz pontosan a hivatalos, legális kulcs ~55.500 Ft bruttó, kisker áron. És ez "csak" a Home. Ha ennél több kell, pl. olyan nyalánkság, hogy AD-ba kell léptetni a gépet, akkor a beker ára 50.675 Ft nettó. Lehet számolni tovább.
Az Office dobozos 2021 Home and Business ára (beker, nettó, HRP) pontosan 64.500 Ft. Ha kiszámolod akkor egy kisker beker ára bruttó 81.915Ft és ezt ugye haszonnal kell továbbadni, legyen mondjuk 85 bruttó.
Tehát akkor hol is a csúsztatás? Mi nem volt valós az árazásban? Előtelepített Office, ami nem próbaverziós és "lifetime" licences, nem létezik.
A kérdés, felvetés továbbra is az, hogy amit az egyik ad az OS-el, a másiknál fizetsz, vagy egyszer sokat, vagy részletekben.
"De ha előbújik belőlem a kisördög, akkor megveszek egy szürke kulcsot, ugyanúgy számlával és miegymással, 2-3 ezer forintért és csókolom. Magánemberként teljesen járható út."
Itt jön az, hogy ez már ugye illegális, az Apple gépen pedig ott van "előtelepítve" a használható, hivatalos, legális verzió, ami kotta ugyanannyit tud kb., mint az Office. (A 3rd party programokat felesleges nézni, mindkét rendszerre manuálisan kell feltelepíteni, itt most a lényeg, hogy mit ad alapból az MS vs. Apple).
"3. Mac-en sem ingyenes az Office csomag. Igen, van helyette más, de Windowsra is kapásból két jól működő ingyenes alternatíva létezik (Libreoffice vagy OpenOffice). Sőt, még ingyenes felhős alternatíva is van, a Google eszközei személyében, meg gondolom még léteznek egyebek, amiket én nem is ismerek."
Az előző válaszban megindokoltam.
"Még az openoffice sem. A'propos, milyen hasonló alternatívák léteznek Mac-re? Ja, hogy semmilyen. Értem, köszi! :o)"
LibreOffice szintén van macOS-re. FreeOffice, iWork, WPS Office, OnlyOffice... Ja, mégis van alternatíva ingyen is, ha nem a saját csomagját akarod használni az Apple-nek. Értem, köszi! :o)
"Nem annyira. Az ablakozós GUI-t ugyanis a valóban nagyon jó, innovatív, XEROX nevű cégtől lopta a hazug, manpulatív senkiházi (jobs). Az egér, ha jól rémlik, szintén a XEROX találmánya."
Írtam olyat, hogy az Apple "találta fel" a GUI-t? Nem. Szövegértés?
"Kereskedő vagyok, az előtelepített valóban más, kb. 20-25 ezer Forinttal több átlagban egy előtelepített gép."
Akkor meg miért hazudsz? Én ezt nem értem, az Apple előtelepített szoftverrel X összegért árul laptopot. Te meg fogod a lehető legrosszabb, legdrágább kombinációt minden létező többi laptopra és akkor ezt nevezed érvelésnek? Nem kicsit csúsztatás ez? :D
"(A 3rd party programokat felesleges nézni, mindkét rendszerre manuálisan kell feltelepíteni, itt most a lényeg, hogy mit ad alapból az MS vs. Apple)."
Ember, ne röhögtess, mert cserepes a szám. Az Apple NEM ad ingyen MS Officet. A Microsoft sem. Miről beszélünk, de komolyan? Az Apple adja a saját megoldását ingyen, te meg felhasználóként Windowson, Linuxon és Mac-en is válogathatsz az ingyenes megoldások között. Ne ezzel indokoljuk már azt, hogy 256 gigás háttértárral, 8 giga rammal egy M1-es Mac Air 500 ezer forint... Vagy ha ezért kerül ennyibe, akkor inkább szántsa be az Apple az irodai szoftvereit, úgysem használja a kutya sem.
500 ezerért kap az ember a használhatóság határait alulról súroló laptopot és akkor ezt vegyük jó üzletnek? Én a legutóbbi munkás laptopomat is ennél olcsóbban vettem, mert szoftverfejlesztő vagyok és kell a "vas".
Akkor most keressek olyan szoftvereket, amik előtelepítve érkeznek Windowsal, de Mac-en nincs és akkor utána példálózzak ezzel?
Jaj ne, a Mac-en nincs előtelepített aknakereső vagy passziánsz, hát most mi lesz?! (Na, most fog kiderülni, hogy van rá és akkor rohanok Macet venni. :D )
"Az előző válaszban megindokoltam."
Nem, nem indokoltad meg. Ha neked megéri a több százezres felárat, hogy ne kelljen kézzel telepítened nagyjából 20 másodperc alatt egy ingyenes szoftvert, akkor hajrá. Sok mindenért megéri Mac-et használni, de az életbe eszembe nem jutna az, hogy valaki azzal indokolja, hogy a Windows pénzbe kerül, vagy hogy a Mac-en van előtelepített irodai szoftvercsomag. :D Beszarok, komolyan. A Samsung telefonokon is van előtelepített Office, akkor az már jobb telefon mint az iPhone? Vagy akkor most már drágábban lehet árulni őket? Mennyi felára legyen ennek? 100 ezer?
Javítás:
Én a legutóbbi munkás laptopomat is ennél olcsóbban vettem, PEDIG* szoftverfejlesztő vagyok és kell a "vas".
"Megyek inkább levezetem a feszkót a Logic Pro-ban (ja, hogy ez is csak macOS-en érhető el? bakker, mik vannak)..."
Jáj de jó lehet egy bruttó 90 ezres szoftverrel szórakozni. Biztos erre is minden átlag Józsinak szüksége van, ugye? :D
"És akkor most jön az, hogy az M1 chip köröket ver mondjuk egy i5 1235U-ra, ami az EliteBook-ban van. NAHÁT."
Ja igen, ezt a hazugságot el is felejtettem cáfolni.
Az M1 egy tök jó ARM processzor. Remek, csak épp nyers erőben nagyjából egy jelenlegi alsó-közép kategóriás processzor tudását hozza.
Keress csak rá a sima M1-re... A legerősebb konfigurációs M2 is az i7-ek és Ryzen 7-ek szintjén mozog.
"Akkor meg miért hazudsz? Én ezt nem értem, az Apple előtelepített szoftverrel X összegért árul laptopot. Te meg fogod a lehető legrosszabb, legdrágább kombinációt minden létező többi laptopra és akkor ezt nevezed érvelésnek? Nem kicsit csúsztatás ez? :D"
Miért is csúsztatás? Még egyszer. A HIVATALOS GYÁRTÓI megoldást nézzük, ne a 3rd party programokat, mert akkor telepítsünk mindkét gépre LibreOffice-t, aztán helo. Azért néztem a dobozos Office-t, mert az "lifetime" licenc, nem egy előfizetésen múlik, amit ha nem fizetsz, akkor nem használod. De mindegy. Attól még egy normális Windows OS előtelepített laptop nem lesz 300 ezer Ft alatt. Mennyi egy olyan laptopt, ami anyaghasználatban+kijelzőben ugyanazt tudja mint a Mac? 350e + Ft. És mit tud? Ugyanazt, mint az Apple gépe, 8GB RAM + 256 SSD... egy EliteBook, ami már-már megközelíti a MacBook minőségét, de még mindig nincs egálban vele, mert a kijelző kenterbe veri. A másik, hogy melyik hardvert melyik OS hogyan kezeli, nyilván a macOS minden szinten jobb lesz, mert egy adott hardverre kell optimalizálni. Ergó a 8GB RAM a macOS-ben az kb. ugyanazt fogja tudni, mint Windowsnál a 16GB.
Tudod melyik az a kijelző ami megközelíti a MacBook szintjét? Dell XPS, illetve a ZBook. Meg lehet nézni az árát.
"Ember, ne röhögtess, mert cserepes a szám. Az Apple NEM ad ingyen MS Officet. A Microsoft sem."
Pfuu, hát itt is vannak értelmezési gondok. Az egyik ad egy saját megoldást, ingyen, a másik nem. Erről beszélek. Nem másról.
"500 ezerért kap az ember a használhatóság határait alulról súroló laptopot és akkor ezt vegyük jó üzletnek?"
Használhatóság határait alulról súroló...:DDDDDD Mi az amit nem lehet megoldani átlag felhasználás mellett macOS-en, de akár "pro" usernek is? Nem beszélve arról, hogy egy Macbook Pro-nak 10+ órás üzemideje van. Kreatív munkára szinte 90%-ban Mac a megoldás. Az IT-t hagyjuk, mert ott tudjuk, hogy van megoldás mindenre is, akár virtualizációval, akár emulációval, akár felhőben, bárhol...
"Sok mindenért megéri Mac-et használni, de az életbe eszembe nem jutna az, hogy valaki azzal indokolja, hogy a Windows pénzbe kerül."
Mivel indokoljam? Ugyanúgy pénzbe kerül, ugyanúgy ki kell(ene) fizetned a Windowst is. A Mac-nél benne van a gép árában a szoftver is. Ennyi. A hardvert meg mindkettőnél ki kell fizetned, és bár papíron ugye szép a 2-3 kilós laptop is, de még egyszer. Mondj egy olyan gépet, ami anyaghasználatban, kijelzőben, hangszóróban, webkamerában, billentyűzetben, trackpad-ben olyan minőséget képvisel, mint a MacBook, ugyanazon az áron, mint a MacBook, mert az Apple-nél a legolcsóbb "gagyi" is ugyanabból van, mint a legdrágább. Lehet itt példálózni, hogy veszel 3 kilóért egy HP Pavilion-t, vagy Dell Inspiron-t, ami elvileg papíron ugyanaz. Csak az nem mindegy, hogy a kijelző hányadék, a bill hányadék, a trackpad hányadék, a hangszóró hányadék, a Windows meg 1-2 év után összefossa magát, és így tovább.
"Ja igen, ezt a hazugságot el is felejtettem cáfolni.
Az M1 egy tök jó ARM processzor. Remek, csak épp nyers erőben nagyjából egy jelenlegi alsó-közép kategóriás processzor tudását hozza."
Még egyszer. Lehet itt hasonlítgatni papíron, pontszámokkal. De az egyiket a Windows kezeli (szarul), a másikat meg a macOS (jól). Az nem mindegy, hogy az alap M1, 256GB, 8GB gépen 4K videókat vágsz konkrétan real time lagg nélkül, és akkor nézzünk meg egy papíron hasonló konfiggal a Windows mit művel.
"Az egyik ad egy saját megoldást, ingyen, a másik nem"
Na, ezért tud benneteket ilyen erősen palira venni az Apple. Mert van rá hajlandóságotok. Egy Apple tipusú cég a világon SEMMIT nem ad ingyen.
"Miért is csúsztatás? Még egyszer. A HIVATALOS GYÁRTÓI megoldást nézzük, ne a 3rd party programokat"
De ember, ez milyen érv már még egyszer? A Macen sincs Office, miért rángatod ezt elő ezredjére? Van az annál sokkal kevésbé népszerű, elterjedt és megkockáztatom hogy kevésbé jó Mac valami. És? Most essen mindenki hasra, mert ELŐTELEPÍTENEK neked egy táblázatkezelőt meg egy szövegszerkesztőt? :D
Ha nem kell neked Office, akkor nem lesz a Windowson és a Macen sem. Ha kell az Office, akkor Macen is meg kell venned, ez ilyen egyszerű. Ha meg csak egy másmilyen irodai szoftvercsomag kell, akkor választhatsz kismillió közül. Az átlag felhasználás 99,99%-ára mindegyik jó lesz.
"Mennyi egy olyan laptopt, ami anyaghasználatban+kijelzőben ugyanazt tudja mint a Mac? 350e + Ft. És mit tud? Ugyanazt, mint az Apple gépe, 8GB RAM + 256 SSD... "
Ugyanazt tudja ja, csak lesz benne memória és annyi háttértár, mintha 2023-ban lennénk és nem 20010-ben. :) Ott a remek képernyő a Mac-en, aztán egy tisztességes felbontású, nem szénné tömörített filmet nem tudsz rajta megnézni, mert kettőnél több rá se fér. :) Ja, tök ugyanazt tudja, hogyne. :)
" A másik, hogy melyik hardvert melyik OS hogyan kezeli, nyilván a macOS minden szinten jobb lesz, mert egy adott hardverre kell optimalizálni."
Én nem értem ezt a nevetséges sztereotípiát. Igen, a macOS kevesebb hardveren tud, de így is kb. több száz konfigurációt kell támogatnia jelenleg is. Ez nem egy játékkonzol, ami tényleg 1 (vagy 2 esetleg 3) eszközből áll és csak ezekre kell fejleszteni és tesztelni.
"Ergó a 8GB RAM a macOS-ben az kb. ugyanazt fogja tudni, mint Windowsnál a 16GB."
Ez meg megint egy röhejes hülyeség. Igen, az átlag feladatokra manapság is elég 8 giga memória, a 6 éves, anyámék által használt régi laptopomon is tökéletesen, röccenés nélkül fut a Win 10, megy a böngésző, lehet filmezni, stb. De ha elfogy a memóriája egy szoftvernek, akkor nincs varázslás, nincs macOS, ők sem verik át a matekot. Nekiáll szépen a gép virtuális memóriát fogyasztani, egy szerencséje van ebben a Mac tulajoknak, mégpedig, hogy általában nagyon gyors SSD van bennük és átlag felhasználás közben nem tűnik fel, hogy a háttértárt használja az OS memóriaként... (Bár ezzel is buktak az M2-es szériás alap Airnél, de mindegy.)
De akkor visszakérdezek: a Mac-re az Officet a Windows megcsinálja tökéletesre, aminek nem kell semmi erőforrás, de Windowsra meg direkt szarul írja meg, hogy 8 helyett 16 giga memória kelljen? :)
"Tudod melyik az a kijelző ami megközelíti a MacBook szintjét? Dell XPS, illetve a ZBook. Meg lehet nézni az árát."
Állandóan a kijelzőt rángatod elő, de nem tudom miért. Állította bárki is, hogy nem jó? Jó bennük, király. Bőven vannak a Maces laptopoknál jobb kijelzővel is szerelt gépek, de nyilván nem az olcsó kategóriában. Te itt megint azt hiszed, hogy senki más nem tud jó kijelzőt rakni egy laptopba, csak az Apple? :D
"Használhatóság határait alulról súroló...:DDDDDD Mi az amit nem lehet megoldani átlag felhasználás mellett macOS-en, de akár "pro" usernek is?"
Hát nekem már 3-4 évvel ezelőtt is szenvedés volt egy 8 giga memóriával megáldott Mac-en szoftvert fejleszteni. :) Pedig nem a NASA földi vezérlésén dolgoztam, de már ott is kevés volt a kakaó... sőt, nem is a kakaó ugye, mint már említettem, hanem a memória. Nem tudom minek cigánykodni 500+ ezres árkategóriában ezzel. Nevetséges, hogy a Pro telefonjaikba több memóriát raknak, mint a laptopjaikba alapáron. Ehhez az árcédulához már minimum 16, de inkább 32 giga dukálna és akkor legalább itt nem érné szó a ház elejét.
"Az IT-t hagyjuk, mert ott tudjuk, hogy van megoldás mindenre is, akár virtualizációval, akár emulációval, akár felhőben, bárhol..."
Mennyire jó lesz háttértár és memória hiányában ezt csinálni... :) Vagy Macen már a Windows is elfut kevesebb memóriával? :D
"Windows meg 1-2 év után összefossa magát, és így tovább."
Te nem láttál Windowst az elmúlt 20 évben ugye? :D Mikor estél ki a dolgokból, a 98-nál? :D
"Mondj egy olyan gépet, ami anyaghasználatban...."
Még egyszer, hátha felfogod: nincs bajom a Macekkel (mondjuk azzal igen, hogy alapáron nevetséges a konfiguráció), egy csomó minden tényleg minőségi bennük és adnak rá. De tudod mit, még az árára is azt mondom, hogy le van tojva.
De NE azzal gyere már és ne azzal indokold az árát b..szdmeg, hogy a Windowshoz meg kell venni az Officet... a Machez is meg kell venni. :)
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!