Macbook vagy windows/linux gep?
Sziasztok!
Mist kezdtem el az egyetemet programtervezoin.
Van egy ket targy ahova kell a gep(pl online moodle teszt a vizsga) vagy prog oran, tanar szerint jobb ha mindenki a sajat laptopjan dolgozik( a benti gepek nagyon lassuak)
"Egyedül akkor szükséges a MAC, ha Applere akarsz fejleszteni."
<->
"Ez baromság. Macet használ szinte kivétel nélkül az egész cég, ahol dolgoztam és egyáltalán nem Apple platformra fejlesztettünk..."
Nem azt írta, hogy ha Mac-ed van, akkor csak Mac-re fejleszthetsz, hanem azt, hogy akkor SZÜKSÉGES a Mac, ha Mac-re fejlesztesz. Azért ez a kettő állítás nagyon nem ugyanazt jelenti. :)
Na, de a kérdésre is válaszolok, bár már mindegy, mert a kérdező meghozta a lehető legrosszabb döntést...
Ha olyan szakra mész, ahol szinte biztosan fogtok speciális programokat használni, és nem csak böngésző futtatásra meg jegyzetelésre kell a laptop, akkor mindig olyat kell választani, ami a többségnek lesz. Nos, a többségnek egyértelműen Windowsa lesz. A tanárok erre készülnek, a tananyag ehhez igazodik, a használt programok valószínűleg mindegyike futni fog Windowson, vagy legalábbis lesz rá alternatíva. Továbbá egy Windowsos laptopra mindenféle probléma nélkül lehet bármilyen Linuxot rakni párhuzamosan, aztán azt használod, amelyikre éppen szükséged van.
Ezzel szemben a Macre kevesebb program érhető el, biztosan nagyon sok mindenre van kerülő megoldás, vagy alternatív program, de őszintén, akarnál te ezzel szenvedni? Nem elég neked a tanulás, még nehezíteni is akarod?
#14 Egyszer rá kell szánni kb. 15 percet, amíg települ a Win/Linux aztán csá. Nagyon nagy nehezítés. :D Ezek mind-mind csak kifogások az ellen, hogy macOS-t használjon, mert itt GYK-n van egy előítélet az Apple-el szemben. Ha neki tetszik és tudja majd használni, akkor nem tökre mindegy, hogy mit vett a pénzén? Majd ő fog vele tapasztalatot szerezni, és majd elmondja, hogy milyen. Nem ő lesz az egyetlen, aki macOS-t fog használni ezen a szakon, nem az első és nem is az utolsó.. mindenre van megoldás, és legalább nem csak a Windows-zal lesz tapasztalata, mire elvégzi (ami valljuk be nem hátrány). Annyi h*lye kerül ki az egyetemekről, akik nagyon nagy informatikusnak mondják magukat, de leülnek egy Linux elé és azt sem tudják, hogy hogyan kell egy bármilyen csomagot telepíteni terminálból.
Szerintem a macOS az egyik legjobb OS egy IT szakembernek, lévén, hogy macOS-en tudsz virtualizálni Windowst és Linuxot is, fordítva, pl. Windowson elég nehézkes macOS-t virtualizálni. Vannak rá megoldások, de baromira nem stabil. Így ott van egy gépen mind a 3 rendszer és azt fogod használni, ami az adott feladatra a legjobban megfelel.
Én szeretem a Macbookomat és munkába is azt használom, de azért a virtualizáció azért ennél komplexebb.
Egyrészt ARM processzor alatt nem virtualizálhatsz x86 operációs rendszert, ami a futtatott windowsok 99% a (van ARM windows de kompatibilitása nagyon rossz mert nagyon kevesen fejlesztenek rá és legacy dolgokat se nagyon fogja futtatni). Másrészt virtualizációhoz erőforrás is kell, azaz legalább 16gb RAM kell és a tippem az hogy a kérdező 256gb SSD 8GB ram kombóval vette ami pedig édes kevés ahhoz hogy futtass 2 modern OP rendszert meg mondjuk egy IDEt ami magában megesz pár giga memóriát.
Plusz docker containerrel szemben a VM nél az oprendszert használnod is kell nem csak deployolsz bele szval az összes előnye a MacOS nek megy a kukába.
Mint írtam egyetemen biztosabb választás a windows mégha én személyesen nem is vagyok oda érte. Később ha dolgozik valaki akkor jóval nagyobb szabadsága van mert nem kell ugrálnia az embernek(jó esetben) random niche technológiák között.
#16 Abban teljesen egyetértek, hogy a Windows ARM kiadása egy l.szar kompatbilitást illetően. Valóban én is elkövettem azt a hibát, hogy virtualizációt írtam emuláció helyett. Az alappal valóban nem megy semmire, de azért reméljük nem azt vette meg, mert az tényleg zsákutca, még bővíteni sem lehet...
Nekem pl. a 16GB RAM + 1TB SSD M1 Air van, emulálok rajta UTM-mel még Win XP-t is, mert kell (sajnos). Emulálva meg ugye minden is lesz, mert x86 OS-t telepítesz.
"#12 Bármilyen Linuxot és Windows-t tudsz virtualizálni. Ha ez nehezítés, akkor ne ezt a pályát válassza a kérdező."
Persze, írtam is, hogy mindent lehet, de hogy te mennyire akarod magadat ezzel szivatni a tanulás mellett/helyett, az egy másik kérdés. Rohadt frusztráló az, amikor mondjuk gyorsan kell csinálni valamit, tartani a tempót, te meg ott gyökölsz, hogy akkor most hová és hogy is telepítsek valamit.
"Szerintem a macOS az egyik legjobb OS egy IT szakembernek, lévén, hogy macOS-en tudsz virtualizálni Windows"
Na, már van normális, használható ARM Windows?
Azt már szóba se merem hozni, hogy az ilyen kérdéseknél tényleg a "csóró" diák megveszi a használt, alap configos Mac-et, mert hogy az mekkora varázslás, aztán meg kiderül, hogy nem... Cserébe az árából egy bőven-bőven korrekt laptopot vehetett volna, alma logó nélkül.
(Nem, nem alma utáló vagyok, több Apple cuccom is van, de ettől még nem ajánlom, ha nem praktikus a helyzetre.)
#17 nade pont ezaz a legtöbben alapkonfigos macbookot fognak venni főleg csóró egyetemistaként.
Az alapkonfig se olcsó, az extra ramot az apple meg szereti csillagászati áton eladni
Az egész Apple nevű cég a lehúzásra épül.
Behazudják, hogy ők a legjobbak, miközben nevetséges szaharokat tolnak ki a piacra.
A PC már a 486 DX4 100-nál tartott, amikor az Apple csóka (jobs) még mindig az 1 MHz-es szarukkal (apple II E) akart pénzt keresni (1993 októbere), amiben alapban volt 64 kB RAM.
Jó, a macbook azért nem olyan gáz mint amilyen a IIE volt, de hogy túl van hype-olva és árazva, mint minden más apple hulladék, az nem kérdés.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!