Macbook vagy windows/linux gep?
Sziasztok!
Mist kezdtem el az egyetemet programtervezoin.
Van egy ket targy ahova kell a gep(pl online moodle teszt a vizsga) vagy prog oran, tanar szerint jobb ha mindenki a sajat laptopjan dolgozik( a benti gepek nagyon lassuak)
Minden kereskedelmi forgalomban kapható terméknek van egy olyanja, hogy ár/érték arány.
Ez azt mutatja, hogy mennyire jó (vagy nem jó) vásár egy termékbe beruházni.
Az emberek ezen túl hajlamosak egy dologról azt hinni, hogy az jobb mint a másik, hasonló valami, ha az drágább is. Ez a hit, hogy a termék nem csak drágább, de nyilván jobb is a többinél, az olcsóbbaknál. És minél drágább, annál jobb.
A fogrohasztó, szuvasodást okozó, barna cukrozott lé, a coca cola a világon a legjobb üdítőital? Messze nem! De hogy a legsikeresebb, az nem kétséges.
Az emberek egy csoportja szereti magát szebbnek, jobbnak, okosabbnak, értékesebbnek, különlegesnek, vagy legalább másnak látni, de főleg láttatni, a többi emberhez képest.
Szeretik ők ezt hangsúlyozni is. Ami nyilván külsőségekben nyilvánul meg.
Ezekre a tulajdonságokra játszik rá az Apple cég markecing gépezete.
Egy Apple termék is lehet jó, műszaki értelemben, de ha az ár/érték arányát nézzük, akkor már nem olyan jó, hiszen ha lehet kapni annál jobbat olcsóbban, akkor miért is költeném el a két termék árának különbözetét is? Hát az érzetért, a hovatartozásért a brandért. Az almuska logóért, amit látnak mások és amit láttatni akarok én.
"Kezünkben az új iPhone 15 Pro: Jéghideg, unalmas, túlárazott profizmus "
"És, hogy ez még mindig mekkora dolog, azt jól mutatja, hogy a hivatalos értékesítés megkezdése előtt már kiadós sor kanyargott az Apple termékeket forgalmazó iSTYLE üzlete előtt."
"Sokatmondó, hogy a legkomolyabbnak nevezett újdonság, hogy a készülékház titánból készült.
itt inkább az a lényeg, hogy a felhasználó elmondhassa, hogy abból csinálták a telefonját, mint az űrhajókat."
"Az iPhone 15 Pro is maximálisan biztonsági játékos, ami egy remek, de unalmas telefon. Ehhez képest viszont azért meglehetősen drága, hiszen fél millió forintról indul az ára, és ezért csak egy 128 GB-os tárolókapacitású eszközt kap az ember, ami azért nevetséges.
Csak összehasonlításként: például a kétszer ekkora tárhelyet kínáló, szuper aktív tollal megtámogatott, jobb kamerás képességekkel és kijelzővel bíró Samsung S23 Ultra ennél olcsóbban beszerezhető (250 rugó). A tudásához képest túlárazottnak tűnik az iPhone 15 Pro, de persze azért nem kell félteni: csalódást az Apple egyház elfogult híveinek biztosan nem fog okozni, ők pedig vannak annyian, hogy e modell is irgalmatlan siker legyen elődeihez hasonlóan."
"Samsung S23 Ultra ennél olcsóbban beszerezhető (250 rugó)"
Az azért érdekelne, hogy melyik alternatív dimenzióban kerül egy új S23 Ultra 250 ezerbe, mert akkor veszek legalább kettőt. Az árukeresőn lévő, legolcsóbb, ÁFA csalós, fos GSM-nél is 380 fölött van az ára, a hivatalos forgalmazónál pedig 615 ezertől INDUL...
Apple IIe Platinum Tech Specs
Processor MOS Technology 65C02
Processor Speed 1 MHz
Architecture 8-bit
System Bus 1 MHz
Cache None
Coprocessor None
Storage None
Media Optional Cassette Interface, Disk II, or DuoDisk floppy drive
Memory
Built-in Memory 64 KB
ROM 16 KB
Graphics Card None
Graphics Memory None
A gyártását 1993 végén szüntették meg, az árusítása nyilván még 1994-ben is folyt, 1200 USD áron, monitor és minden egyéb nélkül. Ekkor már lehetett kapni DX2-66-os PC-t, 4 MB RAM-mal, HDD-vel, VESA video illesztővel, SVGA monitorral, úgy 850 US dolláros áron.
A konteó ti magatok vagytok.
Mit ad a macOS amit a Windows nem? Például a Windows hivatalos ára 60e Ft (Home). Szeretnél még hozzá mondjuk Office csomagot? Semmi gond, a hivatalos ára 90 ezer Forint (Home&Business), vagy havi 2000Ft.
Ezzel szemben pl. a macOS ad egy komplett Office csomagot is (az OS mellé, ingyen). Adogasd össze. Veszel egy HP EliteBook-ot, ami már NAGYJÁBÓL eléri a MacBook anyaghasználatát (bár kijelzőben még az alap Air is köröket ver rá, de mindegy, engedjük el). Legyen 250e Ft (még keveset is mondtam). Hivatalos Windows kell rá, elég a Home, 60 ezer Ft. Már 310-nél vagy (!). Szeretnél még Word, Excel, PowerPoint-ba dolgozgatni, csak meg kéne venni az Office-t (90e Ft). Már 400-nál vagy. Ergo teljesen ugyanott vagy, ha minden valóban legális, eredeti, mint a MacBook-kal. És akkor most jön az, hogy az M1 chip köröket ver mondjuk egy i5 1235U-ra, ami az EliteBook-ban van. NAHÁT.
Ne 30 éves adatokkal példálózz, egyáltalán nem releváns. Mert akkor én is példálózhatnék azzal, hogy a fos Apple volt az, aki az első hivatalosan is kereskedelmi forgalomba bocsátott gépen bemutatta a GUI-t (Apple Lisa). Amikor az IBM felhasználók a DOS-on még pötyögtek, akkor az Apple gépein már egérrel kattintottak. NAHÁT. Lehet fikázni az Apple-t, meg a Microsoft-ot, de azt ajánlom, hogy mielőtt bármiről is ítélkezünk, vagy véleményt formálunk, tessék kipróbálni a másik cuccát is, ne híreket, meg teszteket linkelgessünk, másolgassunk.... napestig tudnám akkor másolgatni visszamenőleg, hogy MS milyen módon húzza le az embereket, milyen biztonsági hibákat találtak a Windowsban, stb.
Írásaidból kiderül, hogy soha nem használtál Apple terméket, csak gyártottál magadnak valami konteót, mert csóró vagy hozzá, ami mellől nem tágítasz és fikázod, ahol csak tudod. Szar életed lehet, ha ez az összes boldogságod. :D
Megyek inkább levezetem a feszkót a Logic Pro-ban (ja, hogy ez is csak macOS-en érhető el? bakker, mik vannak)...
"Mit ad a macOS amit a Windows nem? Például a Windows hivatalos ára 60e Ft (Home). Szeretnél még hozzá mondjuk Office csomagot? Semmi gond, a hivatalos ára 90 ezer Forint (Home&Business), vagy havi 2000Ft."
Az a baj, hogy itt elég nagyokat csúsztatsz... mondjuk ettől még a vitapartnered elég nagy gyökérke marad, de azért a tisztesség kedvéért:
1. A kereskedők ennél ezerszer olcsóbb licenceket kapnak, nem lesz 60+90 ezer forinttal drágább csak azért egy laptop, mert előretelepített Windows van rajta.
2. Az Office nem "kötelező" tartozéka az életnek, de ha sajnálod rá a pénzt, akkor több kiváló ingyenes alternatíva is létezik, vagy megvehetsz egy Office 365 családi előfizetést, 6 főnek 35 999 egy évre, vagyis optimális esetben kemény 500 forint havonta.
De ha előbújik belőlem a kisördög, akkor megveszek egy szürke kulcsot, ugyanúgy számlával és miegymással, 2-3 ezer forintért és csókolom. Magánemberként teljesen járható út.
3. Mac-en sem ingyenes az Office csomag. Igen, van helyette más, de Windowsra is kapásból két jól működő ingyenes alternatíva létezik (Libreoffice vagy OpenOffice). Sőt, még ingyenes felhős alternatíva is van, a Google eszközei személyében, meg gondolom még léteznek egyebek, amiket én nem is ismerek.
"És akkor most jön az, hogy az M1 chip köröket ver mondjuk egy i5 1235U-ra, ami az EliteBook-ban van. NAHÁT."
És akkor most jön az, hogy ez szép és jó, de a memóriát arany áron méri az Apple, ahogy a háttértárat is. Továbbá vannak olyan területek, ahol jószerivel használhatatlan egy Apple termék. Gondolom egy egyetemista azért néha-néha játszana egyet a barátaival, ez egy Mac-el meg hát "enyhe" kihívásokba ütközik.
"Megyek inkább levezetem a feszkót a Logic Pro-ban (ja, hogy ez is csak macOS-en érhető el? bakker, mik vannak)..."
Ezen egy kicsit felrötyögtem. :D Hogy ennek mi a relevanciája, azt nem tudom, most álljunk neki dobálózni olyan szoftverekkel, amik csak egy-egy platformra elérhetőek? Ki nyerne szerinted? :)
Ez csak buta magyarázkodás. Egy irgalmatlan hülye, dagályos szósz, meg a szokásos ál-elitista önfelszopás és a körön kívüliek lenézése (csórók, nem is emberek, pfuj). :)
Legutóbb Win7-et vettem, 28000 volt áfával együtt.
Office akkor sem kéne, ha ingyen adnák. Soha nem is volt a gépemen.
Még az openoffice sem. A'propos, milyen hasonló alternatívák léteznek Mac-re? Ja, hogy semmilyen. Értem, köszi! :o)
"a fos Apple volt az, aki az első hivatalosan is kereskedelmi forgalomba bocsátott gépen bemutatta a GUI-t"
Nem annyira. Az ablakozós GUI-t ugyanis a valóban nagyon jó, innovatív, XEROX nevű cégtől lopta a hazug, manpulatív senkiházi (jobs). Az egér, ha jól rémlik, szintén a XEROX találmánya.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!