Kezdőoldal » Számítástechnika » Programozás » Frontend fejlesztő vagy...

Frontend fejlesztő vagy Backend fejlesztő ?

Figyelt kérdés
Melyiket érdemes neki állni tanulni Kezdőnek ?

jan. 21. 17:14
 1/8 anonim ***** válasza:
22%
Én frontend lárti vagyok ifjunóvatájmín
jan. 21. 18:33
 2/8 anonim ***** válasza:
100%
Amelyik jobban érdekel. Nyugodtan kóstolj kicsit bele mindkettöbe, aztán meglátod.
jan. 21. 19:18
 3/8 anonim ***** válasza:
82%
Fullstack, ha meló is érdekel. Értékesebb egy olyan munkavállaló aki mindkét fronton bevethető, amit épp a feladat kíván.
jan. 21. 19:30
 4/8 anonim ***** válasza:
67%
#3 +1
jan. 21. 19:34
 5/8 anonim ***** válasza:
85%
Fullstack-ben a legtöbb senior nem hisz, mivel tudásban valamerre billen a mérleg. Mind kettő azért tud nagy terület lenni, így a kérdés az, hogy melyikben merülsz el jobban. Tehát billenni fog a mérleg.
jan. 21. 22:56
 6/8 anonim ***** válasza:
64%

Full stack fejlesztő vagyok. Nincs preferenciám, kedvtől függ, hogy frontenden vagy backenden dolgozom. Mivel kevés a tényleges full stack fejlesztő meg a frontendes tudás a cégben, ahol vagyok, így kollégák leginkább frontend kérdésekben keresnek meg. Igazából mindkettőben keresem az érdekes feladatokat. Ha jira boardon látok egy érdekes, komplex felületet, akkor magamra veszem. Vagy ha a backenden van egy sima CRUD api vagy sok adat egyeztetéssel járó integráción kívül bármi, akkor azt szívesen magamra veszem.

BME-t végig jártam. Otthon javával foglalkoztam előtte. Egyetemen annyira nem jött elő a frontend, de mivel hobbi projecteimnek frontend nélkül nem nagyon volt értelme, így jobban belefolytam.

Utána első diákmunkától kezdve folyamatosan full stack pozícióban voltam. Meg otthoni just for fun, meg családi válalkozásba készített kódjaim is full stackek, így nekem ez az "általános".

Nem tudnék választania kettő között. Mindkettőt szeretem és mindkettő más fajta módon elégít ki.

Frontend:

Instant eredmény. 10 perc munkának is rettenetesen látványos lehet. Nem tesztek alapján látod, hogy működik, hanem interaktálni is tudsz a dologokkal.

Más fajta kreativitást igényel, mint egy backend fejlesztés. Kicsit a felhasználó szemébe tudod képzelni magad és átgondolni UI/UX szempontból a dolgokat.

Én többnyire kész designokat szoktam fejleszteni frontenden, de attól még hogy van egy statikus kép, hogy hogyan kell kinéznie valaminek, nagyon sok szabadságom van, hogy hogyan is működjön a felhasználóval az interakció.

A legtöbb feladat széles tudást igényel, hogy jól meg tudd csinálni.

Frontenden a tipikus favágó munka az, amikor hosszú formokat kell csinálni rengeteg adat bekérésére. Unalmas copy/paste munka többnyire kevés kreativitással.

Trendek folyamatosan változnak. Mindig új dolgokat kell tanulni, különben lemaradsz.

Backend:

Sokszor nem látod az eredményét. Ha nincs frontend az adott backendhez vagy a feladat scopeban nincs frontend, akkor többnyire TDD-vel fejlesztem. Közben tesztek lefutása alapján látom, hogyan működik, de nem olyan nagy a sikerélmény.

A sikerélmény inkább abból jön, hogy ha valami új, performans, szép megvalósítást tudsz létrehozni.

Vagy refaktorálni egy régi kódot egy sokkal elegánsabb, gyorsabb és átláthatóbb megoldásra.

A legtöbb feladat kevés tudást igényel és időnként jönnek olyan dolgok, amin igazán megtudod csillogtatni a tudásod.

A legérdekesebb dolgokat egy projecten tipikusan 1x kell létrehozni, utána már többnyire csak üzleti logikát írni.

Backend a nagyon favágó munka, amikor egy külső rendszerrel kell integrálni, ahol valami nagyon furcsa struktúrában várnak el kb 100 értéket és neked ezeket valahogy hozzá kell mappelned a rendszerben található dolgokhoz. Itt jön a rengeteg üzleti kérdés, hogy mi, minek felel meg. Sokszor olyan domainben dolgozol, ahol nem egyértelmű, hogy miről is van szó.

Itt jönnek az 50 oldalas integrációhoz kapcsolódó dokumentumok, amiket el kell olvasnod, értelmezni és utána is sokszor rájössz, hogy X-Y dolog miatt nem fog működni. Meg kell változtatni valamit a rendszer működésén stb...

Ezek az ilyen igazán pepecselős, adminisztratív jellegű munkák. Sokszor van, hogy a külső cégtől vársz választ problémákra, így nagyon be tudnak lassulni a folyamatok. A frontenden max, azonos projecten lévő backendestől függsz.

Integrációknál nagyon furcsa dolgok kijöhetnek. Van, hogy régi rendszerekkel kell integrálni, amiknék nem adtak erre lehetőséget. Találkoztam már olyannal is, hogy E2E teszteléshez használt eszközzel kellett elnavigálnunk az adott oldalra és azzal belépni, mint egy "felhasználó" és az applikációnkkal végig menni a másik applikáció felületén és így kiolvasni az információkat vagy elvégezni feladatokat. Meg még van jó pár szépség...

Viszonylag stabil, változatlan technológiák vannak, így kevesebb új dolgot kell tanulni.

jan. 22. 09:39
 7/8 anonim ***** válasza:
100%

Régebben a full stack az volt aki tolta a backend nyelveket és a frontend oldali cuccokat, mint pl html, javascript, css.

Nahmost, mostanában trend már a frontend oldali keretrendszerkedés is, mint vue, react, angular. Ezek már szerintem kevésbé illenek egy full stack-be mind, vagy legalábbis valamelyik felé billen a mérleg nyelve. Igazából ez már a frontend fejlesztés.

Engem érdekelnek a frontend oldali keretrendszerek is, ha lesz időm, belemélyedek, de biztos nem leszek annyira ott benne mint a backend nyelvekben, hisz van kb 15 év lemaradásom benne a backendhez képest. Persze javascript meg jquery megy, de az azért nem ugyanaz mint egy vue, react...

febr. 4. 21:09
 8/8 anonim ***** válasza:
52%
Inkább frontend.
febr. 5. 10:11

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!