Kezdőoldal » Számítástechnika » Programozás » Megéri egyetemre menni?

Megéri egyetemre menni?

Figyelt kérdés
Programozni akarok profi szinten. Nem tudom eldönteni hogy menjek egyetemre vagy inkább tanuljak magamtól itthon. Matekból eléggé gyenge vagyok, de nem lenne gond megtanulni. Megéri az egyetem? Tapasztalatok?
2023. máj. 13. 13:55
1 2 3 4 5 6 7
 51/64 anonim ***** válasza:
19%

"Olyan programozók nincsenek, akik egyetemen tanulták meg a programozást."

Ilyet vagy olyan állít aki sosem járt egyetemre vagy olyan aki járt egyetemre de képtelen volt felvenni a tempót az egyetemi oktatással mert nehéz felfogású, ezért igényli hogy 5x visszanézze valami random indiai tutorialvideóból az anyagot mire megérti azt amit az átlagos képességű társai elsőre megértenek az egyetemen.

2023. máj. 16. 16:26
 52/64 anonim ***** válasza:
92%

51:

Én jártam egyetemre, el is végzetem a programtervező informatikus szakot (+1 másikat is, de az nem releváns), programozóként dolgozok, de még nem találkoztam olyannal, aki egyetemen tanult meg progrmazni. 3 félével találkoztam, aki előtte is tudott, aki közben autodidakta módon megtanulta, és olyannal, aki utána tanulta meg. Mert amit a legtöbb egyetem programozás címen tanít, az önmagában édeskevés, csak a nagyon-nagyon alapok.

2023. máj. 16. 18:40
 53/64 anonim ***** válasza:
22%

#52 akkor vagy gyenge egyetemre jártál vagy olyan helyre ahol nem jól strukturált az oktatás.

Én az OE-NIK mérnökinformatikus szakán végeztem és az első junior pozícióm betöltéséhez szükséges programozási ismeretem 95%-át az egyetemnek köszönhetem. Én az egyetemi gyakorlati órák, házi feladatok, ZH-ra készülés, beadandók, projektmunkák, TDK feladat, szakdoga majd szakmai gyakorlat révén tanultam meg programozni úgy, hogy nem az egyetem mellett autodidakta módon külön tananyagokból tanulva saját tempóban, hanem az egyetemi számonkérésekre készülve. Nem azt mondom hogy nem néztem utána ha elakadtam 1-1 dolognak stackoverflowon például amikor Unity-ben fejlesztettem játékot vagy ASP.NET-ben csináltam full-stack webalkalmazást de ezek az egyetemhez köthető tevékenységek. Ilyen erővel orvos sem az egyetemi képzés során lesz az ember, hanem azért mert megtanulja otthon (amit oktatnak és számonkérnek).

Én az egyetemhez kapcsolódó tevékenységen kívül 1 perc plusz energiát nem tettem bele hogy valami ingyenes vagy fizetős udemy kurzusból tanuljak magamtól bármi pluszt, mégis 3 héten belül elhelyezkedtem .NET (C#) fejlesztőként br 750k fizuért diplomázást követően idén februárban a válság közepette junior pozícióban.

2023. máj. 16. 19:26
 54/64 anonim ***** válasza:
0%
Jó mondjuk a NIK-n valóban beléd verik a .NET fejlesztést, ha akarod ha nem, mert addig bizony ott nem adnak diplomát.(4 félév C#-ról szól)
2023. máj. 16. 19:33
 55/64 anonim ***** válasza:
9%

"Én jártam egyetemre,"

Takarítani. Na de hallgatóként kellett volna. Akkor legalább tudnád, hogy mi fán terem a programozás és nem szajkóznál ostobaságokat. Akik biometrikus azonosító rendszereket, pénzügyi kockázat-elemző algoritmusokat, mesterséges intelligencia alapú robotokat fejlesztenek mondjuk klinikai vagy transzlációs farmakológiai területekre. Na, ők jártak egyetemre, ők tudnak programozni, nem te.

2023. máj. 16. 22:40
 56/64 anonim ***** válasza:
90%

54:

Akkor ezek szerint az OE kiemelkedően jó lehet a többihez képest. Én Pannon Egyetemen csináltam a BSc-t, ELTE-n az MSc-t, mindkét helyen voltak akik gyakorlatilag nem tanultak meg programozni, de jópár más egyetemről találkoztam olyanokkal, pl. BME, PTE, SZTE, akik hiába végeztek, gyakorlatilag nem tudtak programozni, amit tudtak azt egy jobb infó faktos középiskolás tudta.

55:

Aki csak azt tanulta meg, amit elvártak, az nem hogy ezek közül nem fog semmit sem csinálni, de egy mezei szoftvrr fejlesztése ie gondot fog okozni neki.

Jól sejtem, hogy ez betalált, és megragadtál az egyetemen tanultaknál?

2023. máj. 17. 05:36
 57/64 anonim ***** válasza:
72%
Az ÓE-re jártam én is, és kb. a for ciklusig jutottunk programozásból. A semmire sem jó elméleti anyagokat kőkeményen bevasalták, miközben gyakorlati képzés szinte egyáltalán nem volt. Vagy nagyon sokat változott azóta a helyzet, vagy kamuzik az 53-as.
2023. máj. 17. 07:56
 58/64 anonim ***** válasza:
9%

"gyakorlatilag nem tanultak meg programozni, de jópár más egyetemről találkoztam olyanokkal, pl. BME, PTE, SZTE, akik hiába végeztek, gyakorlatilag nem tudtak programozni,"

Amikor valaki el akar menni ipari tanulónak, előtte átesik egy pálya-alkalmassági vizsgálaton. Ez egy szűrő, egy alkalmassági szűrő.

Ilyen, a szinművészetit kivéve, az egyetemeken nincs. Ezért az egyetemek ezt a szűrőt beépítik a vizsgarendszerbe. Ez a reál tárgyak, szakok esetében működik is, mert humán területen lehet arról hazudni, görbíteni papíron is, meg szóban is, hogy Napóleon 1847-ben melyik tökét hogyan, mivel vakarta, de arról, hogy miként képezzük a fibonacci számsor első tíz elemét, már bajosabb. A reál terület mindig is ilyen volt. A színművészeti egyetemre felvesznek olyat, aki valakinek a valakije, mert az embereknek annyira azért nem fáj, ha Desdemonát véletlenül egy tehetségtelen pitsa játssza el, de az már gáz, ha az új épület, amibe beköltöznek, amire kifizetik fél életük munkabérét, két hét múlva a fejükre omlik.

Az IT szakok olyanok, hogy kell hozzájuk sok ismeret megszerzése is és tehetség, tehát alkalmasság is. Ha a kettő közül az egyik nincs meg valakiben, akkor nem egyéb, mint félkarú óriás. A színpad elbírja, a közönség meg kibírja a tehetségtelen Desdemónát, de a professzionális szoftveripar nem tud mit kezdeni a képességhiányos egyedekkel. Ezek esetleg a kevésbé felelősségteljes területeken nyernek elhelyezést, szerényebb bérért. De ettől még nem lesznek jobbak azok, akiknek a tehetségük megvan, csak a mellé elvárt tudásuk nincs.

Mind a két halmazról elmondható, hogy alkalmatlanok, csak más és más az ok.

Amiről ti beszéltek, az nem programozás, hanem a programozásnak csak a gyakorlati oldala. Ez az oldal, hogy minőségi legyen a produktum, igényli az egyetemen megszerezhető tudást. Mert az egyetem a szakmának azt a komponensét adja, ami otthon, egyedül nem, vagy csak nehezen szerezhető meg. Egy programnyelv 50 kulcsszava, a nyelv mögöttes logikája nem ilyen. Akik ezt és csak ezt tudják, azok még nem tudnak programozni.

Adott egy cowboy, aki nagyon gyors, de igen gyakran célt téveszt és egy másik, aki nagyon pontosan lő, ám kurrva lassú. Melyik is ér többet? Egyik sem, mert a gond az, hogy ide olyan cowboyok kellenek, akikben egyszerre mindkét képesség megvan.

Te meg éppen ilyen képességhiányos cowboyokat méltatsz és hasonlítasz más képességhiányos cowboyokhoz, hogy ezek bizony jobbak. Dehogy jobbak.

2023. máj. 17. 08:58
 59/64 anonim válasza:
18%
Én azt nem értem ha csomóan írjátok hogy nem az egyetemen tanultatok meg programozni. Akkor minek várják el a munkáltatok?
2023. máj. 18. 18:07
 60/64 anonim ***** válasza:
100%

Talán azért mert magyaroszág "papír alapú".

Itt nagyobb fókúsz azon, hogy kinek milyen végzettsége van nem csak az ITban hanem úgy általában mindenhol:)

2023. máj. 18. 18:13
1 2 3 4 5 6 7

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!